notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mentális zavarok ellen

hirdetes

A keresztrejtvények segíthetnek az időskori demenciában?

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A keresztrejtvények és a Sudoku nem segít a mentális hanyatlásban egy új tanulmány szerint. Korábban a kutatók úgy tartották, hogy ha nem tornáztatjuk meg néha az agyunkat, akkor az időskori demencia sokkal súlyosabb lesz.

Mentális zavar

Egy új skót tanulmány azonban kimutatta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen szellemi tevékenységet folytatnak az életben, magasabb szellemi képességgekkel rendelkeznek. Ez magasabb “kognitív pontot” jelent, ahonnan az idő múlásával lecsökken az agy kapacitása. – mondják a kutatók.  De a tanulmány nem ezt mutatta ki. A BMJ- ban megjelentetett munkát Dr Roger Staff végezte az Aberdeen Royal Infirmary és az Aberdeen Egyetemen.

A tanulmányban összesen 498 embert vizsgált meg. Mindannyian 1936-ban születtek, és a vizsgálat során 11 évesek voltak.  A jelenlegi vizsgálaton 64 éves korukban vettek részt ugyanezek az emberek. Roger úgy véli a tesztelések során semmilyen konkrét eredmény nem mutatható ki, amely alátámasztaná azt a feltételezést, hogy az egyének agyi aktivitásának növelése során az időskori demencia csökkenthető. A tanulmány egy modellezést használt, hogy megvizsgálja az egyéneket, azonban nem bizonyítottak az ok-okozati összefüggések. A résztvevők közül sokan nem tudták befejezni az egész tanulmányt - néhányan befejezték, mások meghaltak.

hirdetes

Egyes tanulmányok azt állították, hogy a kognitív tréning javíthatja a memória és a gondolkodás néhány aspektusát, különösen a középkorú vagy idősebb emberek számára. A kutatók úgy vélik, hogy az úgynevezett agyi edzés segíthet az időseknek, hogy jobban megjegyezzék napi feladataikat. Azonban egyetlen tanulmány sem mutatta ki, hogy az agyi “tornáztatás” megakadályozza a demenciát.

Az elmúlt évben az agyi egészséggel foglalkozó globális tanács jelentése is azt ajánlotta, hogy az emberek vegyenek részt olyan tevékenységek végzésében, mint például a hangszeren játszás, vagy a kertészkedés, amelyek valóban kikapcsolják az embert.  Minél fiatalabban kezdi el egy személy ezeket a tevékenységeket, annál jobb marad az agyi funkciójuk, ahogyan idősödnek. Dr. Staff és munkatársai azt mondják, hogy tanulmányaik során nem találtak olyan agyi aktivitásra ösztönző tevékenységeket, amelyek ellensúlyoznák a mentális hanyatlásokat, azonban ez nem azt jelenti, hogy időpocsékolás lenne.

hirdetes

Dr. David Reynolds, az Alzheimer Kutatóintézet vezető tudományos munkatársa elmondta, hogy a kutatás nem terjedt ki a demenciában szenvedőkre, "ezekből az eredményekből nem tudhatjuk, hogy a specifikus agyi edzések hatással lehetnek-e az adott betegség kockázatára".

"A mentálisan tevékenykedő, fizikailag megfelelő testtartás mellett az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzás és az alkohol elkerülése, az ideális testsúly megőrzése, a koleszterinszint és a vérnyomás ellenőrzése jó módszereket jelent az egészséges agyi funkciók megtartásához." Dr. James Pickett, az Alzheimer Társaság kutatási vezetője elmondta: "Bár az agyi játékok, például a Sudoku nem hatásos a demencia ellen, mégis kimutatták, hogy a mentálisan rendszeresen “edzett” magatartás úgy tűnik, felépíti az agy képességeit a betegség leküzdésére."

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Magyar Szabványügyi Testület

Az MSZT honlapján internetes Szabványkatalógus áll az olvasók rendelkezésére a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány