notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiégés szindróma: tünetek és lehetőségek

hirdetes

A kiégés jelei: innen tudhatod, hogy ideje új szakmát találnod!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kiégés napjainkban is jelen van, és egyre többeket érint. Tudd meg Te is, hogy hogyan ismerheted fel ezt az állapotot, mielőtt késő lenne! 

kiégés szindróma

A kiégés, angol nevén a burnout szindróma napjainkban meglehetősen sok embert érint. A kedvezőtlen, folyamatos stresszhatásnak kitett szervezet ezzel a tünetegyüttessel próbálja tudtunkra adni, hogy változásra van szüksége – így semmiképp nem érdemes félvállról venni, ha ilyet tapasztalsz magadon! 


Természetesen ez a jelenség jó eséllyel az emberiség kezdete óta jelen van életünkben – és bár a tudomány csak az elmúlt néhány évtizedben foglalkozik vele, minden bizonnyal már őseink is megtapasztalhatták a kellemetlen apátia jeleit magukon… De mi is ez pontosan, mik a tünetei, és mit tehetsz ellene? 

A kiégés fogalma

A kiégés a fentiek alapján egy olyan tünetegyüttest takar, amely a munkával és a magánélettel járó folyamatos stresszhatásoknak köszönhetően jelenik meg. Amikor a munka-magánélet egyensúly felborul, a szervezet folyamatos terhelés alatt áll, gyakran tapasztaljuk magunkon ezeket a kellemetlen tüneteket, amelyek mind egy irányba mutatnak: érdemes volna változtatni. 


Attól függően, hogy időben és helyesen észleljük magunkon ezeket a tüneteket, vagy már későn tudatosul bennünk hogy túhajtottuk magunkat kezelhetjük a problémát, vagy változtathatunk életvitelünkön! 


De milyen tünetekre érdemes figyelni? 

A kiégés tünetei

A kiégés a szakirodalom alapján egy folyamatrendszer, amely lépésekre tagolható módon zajlik le az emberben. Az első lépcsőfoka a lelkesedés, amelyet talán már mindenki megtapasztalt egy-egy ígéretes új munkahely kapcsán. Ilyenkor hatalmas munkakedvvel, lelkesedéssel állunk neki a feladatnak: gyakran többet vállalunk, mint amennyit érdemes volna, és a munka-magánélet egyensúly felborul. Kezdetben talán még élvezzük is: egyre fontosabbá, sikeresebbé válunk a munkahelyen, egyre több felelősséget – és persze fizetést kapunk. 

hirdetes


Ez azonban rengeteg stresszel jár, és hamar elérünk a második szakaszig: a felismeréshez. A felismerés szakaszában az érintett személy észre veszi, hogy túl sokat vállalt. Az addig szívesen végzett feladatok, az új kihívások már frusztrációt, érezhető stresszt okoznak. A munkavállaló ebben a fázisban már megutálja a hétfőket, unszimpátiát érezhet kollégái, főnöke irányában – és változékony hangulatról, csökkent motivációról számol be. 


Ez a szakasz sok esetben vízválasztó lehet karrierutunk során: amennyiben a felismerés döntést hoz, és sikeresen visszaállítjuk az egyensúlyt életünkben, úgy a folyamat még visszafordítható – azonban ha a teljesítéskényszer megmarad, az ember hamar a következő fázisban találja magát: az apátiában. 

hirdetes


A harmadik szakasz ugyanis éppen ezt takarja. A  burnout szindróma elszenvedője ebben a szakaszban magába fordul: a motiváció teljes hiánya, a munka elhanyagolása, a kudarcok kerülése jellemzi ezt az időszakot. 

A kiégés elkerülése

A kiégés elkerülése érdekében mindenképp fontos, hogy már a munka elején tisztázzuk magunkban: pontosan mennyit is szeretnénk vállalni. A munka-magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében fontos, hogy ne teljesítsük túl a hosszú távon is vállalható szintet, hiszen akkor a kollégáktól ez elvárássá alakul majd. A kiégés tüneteinek második szintjén a folyamat – ha nehezen is, de – visszafordítható, míg a harmadik szakaszból már nemigazán van más kiút, mint a szakmaváltás… 

A kiégés „ellenszere”

Ha már régen a kiégés harmadik szakaszába léptünk, akkor sajnos nem sok jót ígér a szakirodalom. A munkahelyváltás még megoldást jelenthet, azonban a legtöbb esetben az egész szakmát szükséges otthagyni ahhoz, hogy újra lelkesen (de ne túl lelkesen!) álljunk bele a feladatokba. 


Természetesen a szakmaváltás nem mindig egyszerű folyamat, azonban ma már rengeteg olyan, jó elhelyezkedési statisztikákkal rendelkező szakmát ismerünk, amelyekbe sosem késő belépni. A különböző OKJ-s képzések, vagy a nemrégiben megújult vagyonőr képzés például sokak számára jelenti a kiutat: egy új hivatást ad, amely mozgalmasabb, izgalmasabb mint a régi, ráadásul viszonylag gyorsan és könnyen elsajátítható, mégis szinte biztos, hogy azonnal kapunk vele munkát! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségirányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség... Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra