notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

hirdetes

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

2015 óta tervezte a TEPCO, hogy nekilát a fűtőelemek eltávolításának, de biztonsági okok miatt mindig elhalasztották. Az egyiket most kihúzták.

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Kiemelték az első elhasznált nukleáris fűtőelemet a hét közül a Fukusima I. atomerőmű hármas reaktorának pihentetőmedencéjéből – közölte kedden a létesítményt üzemeltető TEPCO energiaipari vállalat.


A fűtőelemet egy másik, a létesítmény területén található, de a hármas számú reaktor körzetén kívüli medencébe szállították át. A művelet elvégzését még 2015-ben tervezték meg, de különböző, például biztonsági okok miatt többször elhalasztották.

© MTI/AP


A reaktor pihentető medencéjében 566 fűtőelem található, ezek közül 514 elhasznált. Most csak hetet emelnek ki, a megmaradtak eltávolítása pedig júniusban kezdődik és jövőre fejeződik be. Azt követően, hogy végeztek a munkálattal a harmadik reaktornál, hozzálátnak az első és a második reaktorházban elvégzendő feladatokhoz. Ezek a reaktorok sérültek meg a legsúlyosabban.

hirdetes

© MTI/AP

Nyolc évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet. Három reaktorban magolvadás következett be. A fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton nyomástartó edényét, és felgyülemlett az atomreaktor alján. Az atomkatasztrófa után az erőmű környékéről több mint 140 ezer embert kellett biztonságos helyre menekíteni. A Fukusima I. atomerőmű leszerelésének költségeit 2016-ban mintegy 75 milliárd dollárra becsülték, de az összeg ennél feltehetően nagyobb lesz.

hirdetes


A megsérült reaktorokat hűtik, folyamatosan vizet pumpálnak bele. A keletkezett károk helyreállítása, a reaktorok leszerelése mintegy negyven évig tart majd.
A tudósok csak nemrég közöltek képeket az olvadt fűtőanyagról, mert a korábban leküldött robotok egyike sem bírta az erős sugárzást.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

marketing menedzsment

A tervezésnek és a végrehajtásnak az a folyamata, melynek során elképzelések, áruk és... Tovább

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia Tudomány