notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

hirdetes

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Eddig is szigorú keretek között jelenhettek meg videojátékok a kínai piacon, ám a jövőben még durvább szabályok lépnek életbe.


Még a kisebb játékfejlesztő cégek számára is óriási lehetőséget jelent a kínai piacon való megjelenés, hiszen a csaknem 1,5 milliárdos piac értelemszerűen komoly lökést adhat egy új terméknek.

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Csakhogy a kínai állam folyamatos ténykedése miatt nem könnyű átjutni a szűrőn, és ez a jövőben csak még nehezebb lesz: a kormány ideológiai okokból eddig tiltott bizonyos programokat, hamarosan viszont egy külön bizottság vizsgálgatja majd, hogy a termék megfelel-e az állam elvárásainak, és így forgalomba hozható-e.


A Gizmodo cikke szerint a testület konkrét kritériumokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, mik azok a játékok, amelyeknek a kínai kormány szerint semmi keresnivalójuk odaát. Tiltólistára kerültek például a virtuális szerencsejátékok, mint a madzsong és a póker, de rosszul járnak azok is, akik történelmi játékokkal ütnék el az időt: minden olyan program ugyanis, amely módosítja az ország történelmét, máris kukába kerül.

hirdetes


Nem lesz szabad megjelentetni a vért vagy holttestet ábrázoló alkotásokat sem. Az elhunytak digitális szerepeltetése eddig sem volt engedélyezett, ám a kiadók a vér átszínezésével finomíthattak a tartalmon, így a kínai törvényhozók is lazítottak a nadrágszíjon. Ez azonban a jövőben már nem fog működni, vérből egy cseppnyi sem jöhet. A lista ezzel még nem ért véget, tiltani fogják azokat a programokat is, amelyek szervezetbűnözésről szólnak. Az új szabályok várhatóan április végén lépnek életbe.

hirdetes


A játéktörvény egy másik érdekessége a kínai kormány által adott "ajánlások", amelyeket a már említett testület fogalmaz meg a piacra belépni kívánó kiadóknak. Ezek között válogatott "ötletek" sorakoznak, többek közt arra vonatkozóan, milyen játékokat fejlesszenek a programozók, amik biztosan megfelelnek a jogszabályoknak. Ilyen például a helyi kultúrális értékek kiemelése, amely szerintük jó alapot adhat egy készülő videojátéknak.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szervezeti felépítés

a felelõsségi körök, a hatáskörök és a munkatársak közti kapcsolatok elrendezése... Tovább

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kultúra Külföld Technológia