notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kína újra áttekinti az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kéréseket

hirdetes

Kína újra áttekinti az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kéréseket

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mostanában aktuális, egész világra kiterjedő melamin botrány miatt, amely igencsak negatív hatással volt Kína napi ipari tevékenységére, a kínai egészségügyi miniszter megsürgette az élelmiszerbiztonsági rendszer jobbá tételét, miután kínai kisgyerekek áradata özönlötte el a kórházakat melamin mérgezés gyanújával

A melamin mellékhatásai

Az egészségügyi miniszter, Chen Zhu nyilatkozata alapján megközelítőleg 2400 kisgyermeket kezeltek vesekőproblémával, és fájdalmas szövődményekkel, miután fogyasztottak a kifejezetten csecsemőknek gyártott tápszerből, amely a melamint, egy ipari kemikáliát tartalmazta.

A melamin felhasználási területe leginkább a műanyagok, műtrágya, illetve petárda gyártás során kiemelkedő. A melamin a közelmúltban már hírhedté vált arról, hogy nagy eséllyel ki lehet vele cselezni az élelmiszeripari teszteket.

A melamin nagy mennyiségben tartalmaz nitrogén összetevőket, amivel a gyártók a szükséges fehérje alkotórészeket váltották ki. Ezzel az érintett élelmiszerek összetevői között megfelelő szintű fehérje mennyiség volt feltüntetve, amely jelentősen érintette a csecsemőknek szánt tápszereket is.

Betegség és halál

A melamin egyik mellékhatása a veseproblémák kialakulása, beleértve a vesekövet, illetve a veseelégtelenséget is. Teljes bizonyossággal ez volt az oka a Kínában történt nagy mértékű, 54000 kisgyermeket érintő megbetegedéseknek, amelyek közül sajnos néhány halállal is végződött.

hirdetes

A WHO élelmiszerbiztonsági igazgatója, Jorgen Schlundt, Kína élelmiszerbiztonsági rendszerét szétszórtnak titulálta. Véleménye szerint a minisztériumok és ügynökségek közötti igen gyatra kommunikáció az egyik oka a botrány kirobbanásának.

Kína a nyilatkozat hatására visszavont 8.312.000 tonna tisztázatlan eredetű tejterméket. A Kínából származó tojás fertőződöttségének az oka valószínűleg az volt, hogy a szárnyasokat melaminnal szennyezett táppal etették.

Máshol is megtalálták a melamint

A botrány kirobbanása óta a melamint igen széles körben sikerült kimutatni a napi felhasználású élelmiszerek között, mint például a joghurt, a csokoládé, a tejes teák és kávék, sütemények, sajt, cukorkák és édességek, illetve jégkrémek.

hirdetes

Az Associated Press újság nyilatkozata alapján Hong Kong kormánya igen nagy mennyiségben talált melamint az áfonyás szendvics jégkrémben, amely a fülöp-szigeteki vállalat, a Croley Foods MFG terméke.

A kanadai élelmiszer felügyelet (CFIA) fogyasztási tilalmat rendelt el a Sherwood gyártó Pirate’s Gold kínai tejcsokoládéjával kapcsolatban, miután a melamin teszt pozitív eredményt mutatott.

A tavalyi évben kínai eredetű, kisállatoknak szánt élelemben találtak melamint, amely Észak-Amerikában sok kisállat halálát okozta. A melamin botrány jelentősen meggyengítette Kína napi ipari tevékenységét a világméretű élelmiszer-visszahívások miatt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

munkakörnyezet

olyan feltételek köre, amelyek között a munkavégzés történik ... Tovább

Tovább a lexikonra