notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kínában 6G bevezetését tervezgetik: Még mi azon vitatkozunk, hogy veszélye-e az 5G, Kínában a 6G-t tervezik bevezetni!

hirdetes

Még mi azon vitatkozunk, hogy veszélyes-e az 5G, Kínában a 6G-t tervezik bevezetni!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Miközben Európában próbáljuk megfejteni, hogy vajon mind belehalunk-e az 5G-be (nem), tüntetéseket szervezünk, hogy ne vezessék be ezt az új technológiát, ami szakemberek szerint a 3G-nél is nagyobb változást hoz majd, Kínában már az ennél is újabb, és feltehetően jobb 6G hálózatot tervezik bevezetni. Tehát még nálunk megy a huzavona, addig Kína szép csendben lép egy szintet? Nézzük miről van szó pontosan!

Kínában nem az 5G-vel vannak elfoglalva, hanem a 6G bevezetést tervezik

Mikor lesz már végre 5G?

Az 5G, azaz az 5. generációs vezeték nélküli hálózatának technológia fejlesztésének még 2008-ban kezdtek hozz, nem, nem írtuk el, tényleg 12 éve. Maga a rendszer már teljesen kidolgozott, és a szükséges teszteket is elvégezték, viszont kereskedelmi forgalomban még nem hozták, tehát az ügyfelek számár, vagyis számunkra még nem elérhető, ez az egyébként feltehetőleg tényleg nagy változásokat hozó hálózat. Ennek csekély gyakorlati jelentősége van egyébként, hiszen eddig alig néhány csúcskészülék kompatibilis az 5G-hálózatokkal, a technológia támogatása csak idén fog általánossá válni a felső kategóriás mobilok piacán is, valamint bemutatkozni a középkategóriában. Tesztüzemben már az országban működik ugyan az 5G (Budapesten és Zalaegerszegen), egyelőre maguk a szolgáltatók sem tudják, hogy mikorra lesz országos lefedettség, ugyanis most még a koronavírus okozta válság is megnehezíti a dolgot. Nem, semmi köze az 5G-nem a koronavírushoz, csupán várhatóan az 5G képes csúcskészülékek iránt vissza fog esni a kereslet. 

hirdetes

De mégis mit tud az 5G?

„Elképesztő áttörést hoz majd az 5G hálózat!” Mennyiszer halottam már ezt, és gondoltam, hogy jó, jó, de mit? Íme a költői kérdésemre a válasz: Az 5G segítségével másodpercenként 20 Gigabit adat átvitele válik lehetségessé. Mégis miért jó ez? Akár 20x nagyobb átviteli sebességre képes, mint 4G, az adatokat nagyobb stabilitással lesz képes megosztani, ez főleg a felhő alapú játékoknál fontos. A technológia segítségével autonóm járművek könnyebben küldhetnek egymásnak fontos információkat, amellyel például enyhíthetnek dugókon, vagy elkerülhetik azokat, mesterségesintelligencia-rendszerek úgy futhatnak vezeték nélküli protokollok felett, hogy nem lesz szükségük központi komputerre. Az 5G rendszere tehát nemcsak a telekommunikációban, a lakossági felhasználok számára nagy előrelépés, hanem az ipar számos területén is.

hirdetes

De mi a helyzet a 6G hálózattal?

Szóval az 5G szuper, és a mítoszokkal ellentétben nem halt még bele senki, és a kutatások alapján nem is fog. De szó van már 6G-ről is, az még szuperebb? Minden bizonnyal, és abszolút meg sem lepődők rajta, hogy Kínában már tervezgetik is a bevezetését. Igazából Kína már 2018-ban elkezdte a 6G technológia fejlesztését a Huawei-vel karöltve. A rendelkezésre álló információk szerint az újgenerációs mobilhálózat elméleti adatátviteli sebessége 8000x lesz gyorsabb az 5G-nél. Szemléltetésképpen ez azt jelenti, egyetlen másodperc alatt nagyjából 40-50 darab 4K felbontású filmet lehetne letölteni, persze, csak ha éppen azt szeretnénk. Ha bárkinek mond valamit ez a szám, a 6G hálózat segítségével az 1 TB/s sem elképzelhetetlen. 2018-ban kezdődtek meg  a munkálatok, ha az 5G bevezetéséből indulunk ki, akkor valószínűleg jó pár évet még várnunk kell erre a csúcssebességre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

eredményesség

a tervezett tevékenységek megvalósításának és a tervezett eredmények elérésének mértéke Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány