notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Kína a legnagyobb napelem hatalom

Így változtatják meg a világ napenergiához való viszonyát Kína óriási napelemfarmjai

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kínai Datong városát két óriáspanda őrzi – két hatalmas, több ezernyi napelemből megépített óriáspanda. A két állatka a mellettük lefektetett további panelekkel együtt összesen 1 négyzetkilométernyi területet fednek le, és 100 megawattnyi energiát termelnek.

Kína több napenergia termelésére képes, mint bármely más ország a világon – teljes kapacitásuk durván 130 gigawatt körül mozog. Ez a mennyiség többszöröse egy kisebb ország (mint például Magyarország, vagy az Egyesült Királyság) energia igényeinek.

Kínai napelem

A két pandán kívül természetesen számos más napelemfarmot is találunk Kínában (habár ezek már kevésbé díszesek) – ilyen például a világ jelenleg legnagyobb napenergia-farmja a Tengger-sivatagban, ami egymaga több mint 1500 megawatt megtermelésére képes.

 

 

Kína nem csupán nagy fogyasztó, de nagy gyártó is, ha a napelemekről van szó. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint az ország készíti a világ napelemeinek több mint 60%-át. A kínai kormánynak egyértelműen érdeke, hogy minél nagyobb keresletet teremtsen a napelemekre.

 

 

Ez persze nem az egyetlen ok, amiért szorgalmazzák a megújuló energiaforrázások kiaknázását – az energiatermelés „megtisztítása” nemzetszintű missziónak számít Kínában, hiszen az ország áramtermelésének kétharmadát még mindig szénégetéssel állítják elő.

 

 

Nem meglepő, hogy az ország északi és északnyugati része tele van napenergia-farmokkal. Ezek a területek nagyok, nyitottak, és rengeteg napfényt kapnak, tehát ideálisak a napenergia előállítására. Az ország olyan ütemben szorgalmazta az ilyen farmok építését, hogy 3 évvel korábban elérték a 2020-as napenergia-kapacitási célokat.

hirdetes

 

 

A napenergiát nem csak az áramellátásra használják az országban. A megtermelt energiát földalatti hálózatok felmelegítésére használják, felolvasztva ezzel azokat a területeket, amelyeket örökfagy (permafroszt) fed. A felmelegített területeken újra megjelenhet a növényzet, otthonosabbá téve őket a környéken élők számára.
 

 

hirdetes

 

Nem minden napos, ami fénylik


A semmi közepére kihelyezett napelemeknek azonban van egy komoly hátránya is, aminek megértéséhez először értelmeznünk kell Kína népességének megoszlását az országon belül. 

 

 

Szerencsére ezt Hu Huanyong, egy kínai földrajztudós 1935-ben már megtette helyettünk, amikor meghúzta a bizonyos „Hu vonalat” az Északkelet-Kína és Közép-Kína déli része között. A vonal nyugati részén helyezkedik el Kína területének  64%-a, a keletin pedig 36%-a, azonban ezen a kisebb, keleti részen él Kína népességének 94%-a.

 

 

Ezzel szemben az áramellátást biztosító nap- és szélenergiafarmok mind a sokkal kevésbé népes, nyugati területeken helyezkednek el, messze azoktól a településektől, amelyeknek nagy szükségük van rájuk. Ez egy rettenetesen alacsony kapacitásfaktort eredményez – a kapacitásfaktor mutatja meg, hogy egy erőforrás hány százalékát sikerül elektromos árammá alakítani.

 


 

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság Hírek Külföld

Szótár

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Tovább a lexikonra