Máté Balázs online marketing asztali

Kína a legnagyobb napelem hatalom

Így változtatják meg a világ napenergiához való viszonyát Kína óriási napelemfarmjai

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kínai napelem

A statisztikák szerint 2018 első hat hónapjában a kínai napenergia-farmok összes kapacitásfaktora mindössze 14,7% volt, tehát a megtermelt áram kevesebb, mint egy hatodát sikerült felhasználni.

 

 

A kapacitásfaktort persze olyan tényezők is befolyásolják, amelyekbe a mérnököknek nincs beleszólásuk – ilyen például az időjárás is. Azonban még ez sem indok egy ilyen alacsony arányra. Valószínűleg arról van szó, hogy a napenergiafarmok túl messze vannak a fogyasztó városoktól, és az energia nagy része egyszerűen elvész út közben.

 

 

Az ország természetesen tisztában van ezzel, és igyekszik megoldást találni a problémára. Többek között olyan vezetékeket gyártanak, amelyek több energiát képesek megtartani hosszabb távolságokon, azonban ezek előállítása nem olyan gyors, mint amire néhányan számítottak.

 

 

A távolság azonban nem az egyetlen nehezítő tényező, amivel a kínai napenergia-iparnak szembe kell néznie. 2018 májusában a kínai kormány komoly támogatásokat vont meg a nagyméretű napelem-projektektől, amelyek így sokkal költségesebbé váltak. A megújuló energiaforrások államilag finanszírozott pénzalapja 15 milliárd dolláros adósságba zuhant – egyszerűen képtelenek kifizetni ekkora összeget.

hirdetes

 

 

Ennek köszönhetően több befektető is elfordult a városoktól távol eső, nagyméretű napenergia-farmoktól. Többen inkább az épületek tetejére épített napkollektorokban utaznak, vagy közvetlenül értékesítik az elektromos áramot a vásárlóknak.

 

 


Kína a határokon túl


Habár az ország kissé szorult helyzetbe került a pénzhiány miatt, Kína kezdeményezései a napenergia-iparban azonban az ország határain kívül is érezhetők. A világ számos országában épülnek napenergiafarmok, amelyek közül sokan a világ legnagyobbjaiként működnek majd, miután elkészültek.

 

 

hirdetes

Ilyen például a Benban Solar Park Egyiptomban, amely jelenleg is építés alatt áll, és várhatóan 1600-2000 megawattos termelést biztosít majd. A projekten többek között egy kínai cég is dolgozik.

 

 

A Datong pandáiért felelős vállalat, a Panda Green Energy máshol is tervez napenergiafarmokat felállítani Kína területén, természetesen szintén a nemzet jelképes állatkáinak mására. Ez is a Panda 100 Program része. A PGE más országokban is szeretne hasonlóan mutatós paneleket telepíteni, például egy panda + rögbi témájút a Fidzsi-szigeteken, illetve egy panda + juharlevél mintájút Kanadában.

 

 

Mivel a napelemek egyre olcsóbbakká válnak, könnyen lehet, hogy néhány éven belül egyáltalán nem fog számítani, hogy a kormány megvonta a támogatást az ipartól. A napenergia baráti árcédulája egyre több befektetőt vonzz majd be (még akkor is, ha mostanában inkább eltávolodnak tőle).

 

 

Van azonban még egy fontos szempont, amit az ilyen grandiózus projekteknél figyelembe kell venni, méghozzá a napenergia-hulladék kérdése. A napelemek csupán nagyjából 30 évig használhatók, mielőtt cserére szorulnának – de mi lesz az elhasznált darabokkal?

 

 

A panelek újrahasznosítása nehézkes feladat lenne, mert olyan káros anyagokat tartalmaznak, mint például a kénsav. Ennek köszönhetően Kínának 2040-tól egyre több napenergia-hulladékkal kell majd foglalkoznia, és jelenleg még nincs tervük arra, hogy mihez kezdenek majd velük.

 

 

Szerencsére a felhasznált anyagok nem olyan nehezen kezelhetők, mint például a nukleáris hulladék, de ahhoz, hogy a napenergia továbbra is „zöld” maradhasson, előbb-utóbb megoldást kell találni erre a problémára.
 

 

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság Hírek Külföld

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Tovább a lexikonra