A Kinizsi vár csodálatos látnivaló lesz az egész család számára.

Kirándulótipp a Balaton-felvidéken - Kinizsi vár

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A vár a nevét Mátyás király legendás hadvezéréről, Kinizsi Pálról a híres törökverőről kapta, aki minden csatáját győztesen vívta meg. A vár tökéletes látnivaló lesz kicsiknek, és nagyoknak egyaránt, hiszen nem csak történelmi értékével, ereklyéivel várják a látogatókat, hanem izgalmas programokkal is.

Kinizsi-vár Nagyvázsony

A Kinizsi vár története a XV. század elején indul, amikor is a Vezsenyi család megbízásából megépítették. A vár egyik érdekessége, hogy nem dombtetőre építették, mint általában, hanem a település egyik legalacsonyabban fekvő részére. Ennek két oka is volt: az egyik, hogy Budáról Olaszországig a tengerpart felé vezető egyik fontos kereskedelmi útvonal itt ágazott el, a másik pedig a várárokban lévő bővizű forrás volt. Így a várban élőknek ostrom idején sem kellett vízhiánytól szenvedniük. A vár 1472-ben került Kinizsi Pál kezébe, amit Hunyadi Mátyás adományozott neki. Kinizsi több átalakítást végzett a váron, például a várárkok, a palota és a várkápolna is az ő nevéhez fűződik. A 16. századtól a vár a Zichy család kezében volt, majd ezután az épületet csak börtönként használták, később pedig cselédek laktak benne. 1955-ben elkezdték a vár régészeti feltárását, és restaurálását. 

hirdetes

 

Kinizsi vár

 

hirdetes

A várba bejutva először egy patkó alakú bástyában találjuk magunkat, ahol a gyilokjárójára fel is mehetünk. A bástyában táblán kihelyezve a vár történetét ismertetik a látogatókkal. Ezután tovább haladva a fent említett bővizű forráshoz lyukadunk ki, amely a farkasvermet és a víztárolót táplálja. Ezt a belső udvaron találjuk meg, és teljesen egyedülálló jelenség hazánkban. A vártorony körül a várfalon belül is végigsétálhatunk, ahol az istállót, és a szervezett várjátékokat találjuk. Ezeket a reneszánsz játékokat július 1-től augusztus 21-ig minden nap 11 és 15 órakor láthatjuk, és részt is vehetünk bennük. A vár északi-nyugati csücskében található meg az egyik legizgalmasabb rész, a kápolna, ahol Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapját láthatjuk. A kápolna emeletén pedig híres királyok, hadvezérek, és történelmi magyarok szobrait állították ki. 

 

A várról további élményeinket a következő oldalon találod.. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Utazás

Szótár

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

hiba

egy szándék szerinti, vagy elõírt használattal kapcsolatos követelmény nem... Tovább

Tovább a lexikonra
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.