notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kirúghatnak a koronavírus miatt a munkahelyemről? Szakértőket kérdeztünk!

hirdetes

Kirúghatnak a koronavírus miatt a munkahelyemről? Szakértőket kérdeztünk!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A koronavírus járvány felborított mindent, a járvány gyors terjeszkedése, valamint az ennek visszaszorítására tett lépések pedig a gazdaság egészét megviselték. Több szektor is kilátástalan helyzetben van, nagyon sok vállalat az elesett bevételek miatt arra kényszerül, hogy elbocsájtsa diolgozóit, vagy dolgozóinak egy részét. Nézzük milyen indokokkal rúghatnak ki valakit a koronavírus okozta járvány, és veszélyhelyzetben!

Koronavírus miatt kirúghatnak.-e?

A veszélyhelyzet alatt is bárkit kirúghatnak

A legfontosabb kérdés, hogy kirúghatnak-e valakit a koronavírus okozta járvány, és veszélyhelyzetben. A válasz pedig, igen. Semmilyen rendelet nem tiltja, hogy a munkaadó felbontja a munkavállalók szerződését ebben az időszakban. A felmondási idő a törvény által meghatározottak alapján működik, a közlés napjától, illetve a keresőképtelenség (amennyiben ez fennáll) megszűnésétől számítandó. Viszont a felmondás indoka nem lehet az, hogy járvány van, de az igen, hogy a munkáltató gazdaságilag olyan helyzetbe került, hogy nem várható el tőle a munkaviszony további fenntartása. Például éttermi alkalmazottak esetében teljesen jogszerű a munkaszerződés felbontása.

A járvány nem kellő indok, hogy ne menj be dolgozni

Ha valaki azért nem megy munkába, mert fél, hogy elkapja a vírust, akkor az eddigi rendelkezések szerint akár ki is rúghatják, hiszen nincsen kijárási tilalom, semmi nem korlátozza a szabad munkába járást. Viszont, ha a munkaadó nem biztosítja a megfelelő óvintézkedéseket a fertőzés elkerülése céljából, akkor a munkavállaló megtagadhatja a munkába járást, és a munkavégzést. A munkaadó feladata ugyanis a megfelelő munkahelyi körülmények biztosítása, legalább szappanos kézmosás lehetősége, a fertőzés elkerüléséhez szükséges minimális távolság, gyakori szellőztetés, ennek hiányában nem kötelezheti az alkalmazottakat a munkavégzésre. Ebben az esetben alapbér jár, cserébe viszont rendelkezésre kell állni, tehát amint megteremtették a szükséges körülményeket, munkába kell állni.

hirdetes

Így lehet otthon maradni a gyerekkel

Az iskolák, és óvodák bezártak, milyen mód van arra, hogy a gyerekkel rendelkező munkavállaló erre hivatkozva otthon maradhasson? A munkáltató nem köteles engedélyezni, hogy az iskola bezárásra tekintettel a munkavállaló ne jelenjen meg a munkahelyén, ez még azonnali hatályú felmondást is eredményezhetne. Ez azonban különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan oknak minősül, ez pedig megalapozza, hogy a dolgozót mentesítsék munkavégzési kötelezettsége alól, azaz engedélyezzék szabadság kiadását vagy esetleg, hogy otthonról dolgozzon, amennyiben lehetséges. Táppénzre gyerekfelügyelet miatt nem lehet menni.

hirdetes

Mi van akkor, ha karanténba kerültem?

Először is a munkaadó, amennyiben ez indokolt, elrendelheti, hogy a munkavállaló ne menjen be dolgozni adott időszakban, ha fertőzött területen tartózkodott a közelmúltban. Joga van megkérdezni, hogy hol tartózkodott a munkavállaló, van-e közeli családtagja, aki beteg, és ennek következtében felmenteni 14 napra a munkavégzés alól. Házi karantén elrendelése esetén a munkavállaló igazoltan van távol, így nem bocsátható el, de sem bér, sem táppénzt nem illeti meg alapesetben. Orvosi karantén esetében ugyanez fent áll, azzal a módosítással, hogy táppénz jár a karantén időszakára. 

Mi történik, ha leáll a termelés?

Ha leáll a termelés, akkor a dolgozóknak az úgynevezett állásbér, azaz alapbér jár, amennyiben a felek közt létrejött szerződés mást nem tartalmaz. Ha bármilyen vis major helyzet áll fent, például a koronavírus miatt elakadtak az anyagok, ezért áll a termelés, vagy karantén alá került az épület, fizetést nem köteles adni a munkáltató az alkalmazottaknak. És az első pontban említett helyzet ekkor is fentáll: amennyiben munkáltató gazdaságilag olyan helyzetbe került, hogy nem várható el tőle a munkaviszony további fenntartása, elbocsájthatja az alkalmazottakat további indoklás nélkül.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek