notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiskereskedelmi különadó 2020:Kiket érint az újonnan bevezetett különadó, és kik azok, akik kimaradnak?

hirdetes

Kiket érint az újonnan bevezetett különadó, és kik azok, akik kimaradnak?

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy újra bevezetik a kiskereskedelmi különadót, ami legutóbb 2010 és 2012 között volt érvényben, ugyanis részben ebből szeretnék a koronavírus elleni harcot finanszírozni. Egyes számítások szerint ez azonban nem egyforma mértékben fogja érinteni a kiskereskedelmi üzletláncokat.

Ezeket a vállalatokat érinti a kiskereskedelmi különadó

Nem egyformán sújtja a különadó a cégeket

A különadónak külön sávjai vannak, egyes kereskedelmi üzletláncok besorolása pedig az éves nettó árbevétel alapján történik. A sávok következőképpen alakulnak:

500 millió forint alatt: nincs és bevallást sem kell ehhez kitölteniük
500 millió – 30 milliárd forint: 0,1 %
30 – 100 milliárd forint: 0,4 %
100 milliárd forint fölött: 2,5 %

Tehát a nagyobb árbevétellel rendelkezőknek nagyobb arányban kell befizetniük, de a probléma nem ezzel van. Ha kicsit utánanézünk a dolgoknak, akkor láthatjuk, hogy ez az adó csak a külföldi tulajdonú multinacionális vállalatokat sújtja. Ugyanis a 3 magyar üzletlánc, a Coop, CBA, valamint a Real franchise-rendszerben működik, azaz az egyes boltok jogilag egymástól elkülönült társaságnak számítanak, gyakorlatilag, mintha sarki kisboltok lennének.

Várhatóan ennyi befizetési kötelezettségei lesznek az egységeknek

hirdetes

Tehát a fent felsorolt 3 gazdasági szereplőnek semmilyen befizetési kötelezettsége nem fog keletkezni a kereskedelmi különadó miatt, szemben a külföldi tulajdonú vállalatokkel. Számítások alapján a Tesco fog a legtöbbet fizetni, akinek 600 milliárd fölött van az éves forgalma, de a Sparnak és a Lidlnek is 500 milliárd felett van, valamint az Auchan, és a Penny forgalma is meghaladja a 100 milliárdot. Ráadásul az online vásárlások is beleesnek a számításokba. Az eMag és az Extreme Digital sem ússza meg, feltehetőleg a 0,4%-os adó alá fognak kerülni számításaik alapján.

hirdetes

Mennyire jogszerű ez?

Felmerül a kérdés, hogy teljesen jogszerű-e ilyen adót bevezetni, ami nem egyformán sújtja a különböző gazdasági szereplőket, felmerülhet a kérdés, hogy ez nem akadályozza-e a szabad verseny gyakorlatát. Mikor legutóbb ez az adó hatályos volt a Tesco, valamint a Vodafone beperelte a magyar államot. Ennek a pernek éppen a múlt hónapban lett meg az ítélete: az Európai Bizottság kimondta, hogy nem történt hátrányos megkülönböztetés. Pedig ebben az időszakban az adó mintegy 95%-át külföldi tulajdonú vállaltok fizették be. 

Meddig kell ezt az adót fizetni?

A kiskereskedelmi különadót a veszélyhelyzet fennállásának teljes idején kell fizetniük a gazdasági szereplőknek, a rendelet május 1-jén lép hatályba. A rendelet alapján, minden olyan hónapban meg kell fizetni ezt az adót, amelyben csak egy napra is fentáll a veszélyhelyzet, tehát ha nem a hónap végével ér véget, a csonka hónapra is meg kell fizetni a különadót.  A számítás alapját a legutolsó lezárt évi mérleg árbevételi adatai jelentik majd. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános... Tovább

auditprogram

egy meghatározott idõtartamra tervezett, meghatározott célra irányuló egy, vagy több... Tovább

Tovább a lexikonra
Adó Belföld Gazdaság Hírek