notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

"Kiürülhet" a Google az új EU-s jogszabály miatt

ich.hu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Google egy újabb eszközt húzott elő a tarsolyából, hogy megmutassa, milyen hatása lehet az Európai Unió új szerzői jogi irányelvének, ha jelenlegi formájában törvény lesz belőle.

Január elején egy igen látványos módját választotta a Google annak, hogy hallassa a hangját az Európai Unió szerzői jogi törvénytervezete – azon belül is annak 11. cikkelye – ellen. A keresőóriás egy egész oldalas hirdetést adott fel az egyik legrangosabb gazdasági lapban, a Financial Timesban, amelyben elmondták, miért tartják károsnak – legalábbis jelenlegi formájában – az elfogadás előtt álló törvényjavaslatot.

 

Mit takar a 11. cikkely?

 

A 11. cikkely a sajtó és a hírgyűjtő szolgáltatások vitájának a végére szeretne pontot tenni. Lényegében engedélykötelessé tenné a vállalatok – például a Google – számára azt, hogy egyes médiatartalmakra építsenek szolgáltatásokat. A Google Hírek (Google News) például kizárólag a friss cikkeket, híreket gyűjti össze, azok nélkül nem működhetne. A Google mégsem fizet semmilyen díjat a kiadóknak. Ugyanakkor fontos elem, hogy cserébe a cikkeknek rövid bevezetőjét mutató szolgáltatás forgalmat terel a médiavállalatok (hír)oldalaira.

hirdetes

 

 

A Google a lapban feladott hirdetés után most egy újabb fronton igyekszik hallatni a hangját. A cég a Search Engine Landnek elmondta: a keresőmotor egy olyan verzióján dolgoznak, amely előre megmutatná, milyen hatással lenne a 11. cikkely az internetre – azon belül pedig a hírek megjelenítésére. Mivel a kiadók pénzt kérhetnének a megjelenítésért, a Google-nek ki kellene abból vennie a különböző elemeket, például az indexképeket vagy az ajánlók szövegét. Emiatt az egész Google kvázi olyan lehet, mint egy szellemváros.

 

Mikor lép életbe?

 

Ha az Európai Tanács megszavazza a javaslatot, az nem jelenti azt, hogy azonnal életbe is lépne a törvény, élesedni jelen állás szerint 2021-ben élesedne. Ugyanakkor az is lehet, hogy a Google-nek időközben sikerül jobb feltételeket kialkudni nemcsak a 11., hanem a 13. cikkellyel kapcsolatban is. 

 

hirdetes

Időközben az európai alkotók szervezete – amely tulajdonképpen az európai jogkezelők közös kezdeményezése – úgy döntött, felveszi a kesztyűt, és harcba száll a Google 13. cikkelyt érintő állításaival szemben. Szerintük ugyanis a keresőóriás jelenleg egy "masszív félretájékoztatási" kampányt folytat, így szükség van arra, hogy "tényekkel, objektív információkkal" kompenzálják azt.

 

Az article13.org weboldalon, valamint az INSIGHT13 nevű hírlevélen keresztül igyekeznek elérni a felhasználókat, hogy abban magyarázzák el, mit is jelent a szerzői jogi irányelv, és milyen hatása lenne a mindennapokra. Az általuk létrehozott oldal gyakran ismételt kérdései (FAQ) között pontról pontra elmagyarázzák a törvénytervezetet, mert szerintük a Google manipulálja például YouTube-felhasználókat, és hamis hírekkel vezeti félre a közönséget.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Európa Hírek Külföld Marketing Technológia

Szótár

minõségjellemzõ

terméknek, folyamatnak, vagy rendszernek egy követelménnyel kapcsolatos saját... Tovább

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

Tovább a lexikonra