notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lízing konstrukció igénybevételével is lehet indulni a kiírt pályázaton

hirdetes

Milliárdok csúsznak ki a kkv-k zsebéből

Solemán Margó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében áprilistól lehet gépvásárlásra pályázni. De: milliárdoktól eshetnek el a kis- és mikrovállalkozások, az FVM újabb halogató döntése miatt.

A kisvállalkozások hitelt nem kapnak, lízingelni tudnának

A mezőgazdasági gépberendezések beszerzésére kiírt pályázatokon a lízing konstrukció igénybevételével olyan kisvállalkozások is indulhatnának, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból. Ha a minisztérium tovább húzza az időt, a 2008-as támogatásokból is kimarad a lízing a finanszírozásból. Így a tőkeszegény kisvállalatok elesnek a fejlesztési forrásoktól – nyilatkozott a Lízingszövetség főtitkára.

A lízing előnye a kkv szektor számára

A lízing előnye uniós pályázatoknál a kis- és középvállalkozások számára:
a fedezet maga az eszköz, a finanszírozott gép pedig rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Emiatt nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, és hosszabb futamidőre is lehetőség van.
olcsóbb és gyorsabb a bankhitelnél, mivel itt nincs szerződéskötési díj, rendelkezésre tartási jutalék

hirdetes
közjegyzői ellenjegyzés sem szükséges, amivel megtakarítható a jelentős közjegyzői díj, valamint a több hetes késedelem, amivel ez együtt járhat.

Az EU-s jogszabály fordítási hibája okozza a gondot

A vonatkozó uniós jogszabály magyarra fordításakor vétett hibát - a lízing helyett bérlet szerepelt - a Magyar Lízing Szövetség azonnal, még 2007. januárjában jelezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, majd később a Külügy Minisztériumnak. 2007. szeptemberére a helyes fordítás is megjelent az EU hivatalos lapjában. Innentől tehát a lízingfinanszírozás hivatalosan is zöld utat kapott. Az illetékes államtitkár 2007 januári állásfoglalása szerint a lízing is alkalmazható a mezőgazdasági gépek társfinanszírozásához, de csak 2008-tól, addig néhány technikai problémát kell áthidalni.

hirdetes

Korábban a gépbeszerzés főleg lízinggel történt

A Lízing Szövetség szerint a mostani helyzet a versenysemlegesség határait feszegeti, hiszen a lízing ugyanúgy alkalmas a finanszírozásra, mint a bankhitel, mégsem alkalmazható a gépbeszerzési pályázatokon. A lízing mellőzése annál is inkább érthetetlen, hiszen a korábbi támogatási rendszerekben 1998 és 2003 között a pénzügyi lízing volt a kedvelt támogatási forma, olyannyira, hogy a lízingbevevő negyvenszázalékos kamattámogatásban is részesült a lízingkonstrukció megfizetett kamata után.

A lízing mellőzésének következményei

A jelenlegi helyzet miatt hazánk leszakadt az uniós átlagtól, ahol a kis- és középvállalkozások finanszírozásában népszerű eszközlízing részesedése 35 százalékos. A magyar átlag ennek kevesebb, mint fele, mindössze 15 százalék.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

klaszterelemzés

Valamely felmérésben szereplő személyek csoportosításának statisztikai technikája, nem egyes... Tovább

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

Tovább a lexikonra