notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lízing konstrukció igénybevételével is lehet indulni a kiírt pályázaton

hirdetes

Milliárdok csúsznak ki a kkv-k zsebéből

Solemán Margó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében áprilistól lehet gépvásárlásra pályázni. De: milliárdoktól eshetnek el a kis- és mikrovállalkozások, az FVM újabb halogató döntése miatt.

A kisvállalkozások hitelt nem kapnak, lízingelni tudnának

A mezőgazdasági gépberendezések beszerzésére kiírt pályázatokon a lízing konstrukció igénybevételével olyan kisvállalkozások is indulhatnának, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból. Ha a minisztérium tovább húzza az időt, a 2008-as támogatásokból is kimarad a lízing a finanszírozásból. Így a tőkeszegény kisvállalatok elesnek a fejlesztési forrásoktól – nyilatkozott a Lízingszövetség főtitkára.

A lízing előnye a kkv szektor számára

A lízing előnye uniós pályázatoknál a kis- és középvállalkozások számára:
a fedezet maga az eszköz, a finanszírozott gép pedig rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Emiatt nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, és hosszabb futamidőre is lehetőség van.
olcsóbb és gyorsabb a bankhitelnél, mivel itt nincs szerződéskötési díj, rendelkezésre tartási jutalék

hirdetes
közjegyzői ellenjegyzés sem szükséges, amivel megtakarítható a jelentős közjegyzői díj, valamint a több hetes késedelem, amivel ez együtt járhat.

Az EU-s jogszabály fordítási hibája okozza a gondot

A vonatkozó uniós jogszabály magyarra fordításakor vétett hibát - a lízing helyett bérlet szerepelt - a Magyar Lízing Szövetség azonnal, még 2007. januárjában jelezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak, majd később a Külügy Minisztériumnak. 2007. szeptemberére a helyes fordítás is megjelent az EU hivatalos lapjában. Innentől tehát a lízingfinanszírozás hivatalosan is zöld utat kapott. Az illetékes államtitkár 2007 januári állásfoglalása szerint a lízing is alkalmazható a mezőgazdasági gépek társfinanszírozásához, de csak 2008-tól, addig néhány technikai problémát kell áthidalni.

hirdetes

Korábban a gépbeszerzés főleg lízinggel történt

A Lízing Szövetség szerint a mostani helyzet a versenysemlegesség határait feszegeti, hiszen a lízing ugyanúgy alkalmas a finanszírozásra, mint a bankhitel, mégsem alkalmazható a gépbeszerzési pályázatokon. A lízing mellőzése annál is inkább érthetetlen, hiszen a korábbi támogatási rendszerekben 1998 és 2003 között a pénzügyi lízing volt a kedvelt támogatási forma, olyannyira, hogy a lízingbevevő negyvenszázalékos kamattámogatásban is részesült a lízingkonstrukció megfizetett kamata után.

A lízing mellőzésének következményei

A jelenlegi helyzet miatt hazánk leszakadt az uniós átlagtól, ahol a kis- és középvállalkozások finanszírozásában népszerű eszközlízing részesedése 35 százalékos. A magyar átlag ennek kevesebb, mint fele, mindössze 15 százalék.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eltérés

egy követelmény (3.1.2.) nem teljesülése Tovább

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

Tovább a lexikonra