notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újabb gazdaságfejlesztési pályázatok - elõnyben a hátrányos helyzetûek

hirdetes

Újabb gazdaságfejlesztési pályázatok - elõnyben a hátrányos helyzetûek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Február 15-én megjelentek a következõ kódszámú pályázatok: GOP-2008-2.1.1/A, KMOP-2008-1.2.1/A, GOP-2008-2.1.1/B, KMOP-2008-1.2.1/B, GOP-2008-2.1.1/C, GOP-2008-2.1.2/B, GOP-2008-2.1.2/C.

A GOP-2008-2.1.1/A és KMOP-2008-1.2.1/A jelû


A mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztésére vonatkozó konstrukció célja a növekedési potenciállal rendelkezõ mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerûsítésen keresztül. A tervezett keretösszeg 7,4 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.1/B és KMOP-2008-1.2.1/B jelû


A komplex vállalati technológiafejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára címmel kiírt pályázat célja a fejlõdõképes és komoly növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; a vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elõsegítéséhez; és a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása. A tervezett keretösszeg 9,446 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.1/C jelû


Komplex vállalati technológiafejlesztés a hátrányos helyzetû kistérségekben címmel kiírt pályázat célja a növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelésén keresztül az innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; a vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz; a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása a hátrányos helyzetû kistérségekben. A tervezett keretösszeg 6,052 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.2/B jelû


Komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben mikro-, kis- és középvállalkozások számára címmel kiírt pályázat célja a fejlõdõképes és komoly növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elõsegítéséhez; piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben. A tervezett keretösszeg 3,5 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.2/C jelû


Komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben címû pályázat célja a növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelésén keresztül az innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; a vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz; a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben. A tervezett keretösszeg 1,2 milliárd forint a 2008. évre.
hirdetes


Kiemelt célja


A Gazdasági Operatív Program legújabb 5 pályázata a kis- és középvállalkozások versenyképességének, és ezáltal piaci pozícióinak megerõsítését szolgálja. A több, mint 30 milliárd forintnyi támogatás elsõdleges célja, a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetõvé tegye a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékû tevékenységek végzését, növelve ezzel termelékenységüket és csökkentve a lemaradásukat a szerkezeti modernizációban és termelékenységben elõrébb járó országok vállalataihoz képest.


Ugyancsak kiemelt célja


A most induló pályázatoknak a területi felzárkóztatás elõsegítése, vállalkozások közötti területi esélyegyenlõtlenség csökkentése. A többségében hátrányos és leghátrányosabb kistérségekben megvalósuló beruházások hozzájárulnak az adott kistérségek felzárkózásához, a foglalkoztatás növeléséhez. A pályázatokon elnyerhetõ vissza nem térítendõ támogatások és az olyan visszatérítendõ finanszírozási lehetõség, mint a tizenötezer vállalkozást fejlesztési forráshoz juttató Mikrohitel program az Unió egyik legmerészebb és leggyorsabb nemzeti vállalkozásfejlesztési programjává tették az Új Magyarország Fejlesztési Tervet. A mikro-, kis- és középvállalkozások jelentõs szerepet töltenek be az ország gazdasági életében. Többségük gazdálkodását magas munkaerõ- és alacsony tõkeintenzitás jellemzi, ezért jóval nagyobb mértékben részesednek a foglalkoztatásból, mint a hozzáadott érték illetve jövedelemtermelésbõl. Fontos társadalmi és gazdasági érdekünk tehát az, hogy a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetõvé tegyük a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékû tevékenységek és együttmûködések végzését. A vállalkozások korszerûsítése és a modernizációt eredményezõ innovatív eljárások széleskörû alkalmazása segíti nemzetközi versenyképességük megtartását, növelését vagy beszállítói pozícióik megtartását és megerõsítését. A területi felzárkóztatás kiemelt fontosságú a 2008-as pályázatokban. A meghirdetett 5 pályázat közül kettõ az Új Magyarország Felzárkóztatási Programhoz kapcsolódva a leszakadó kistérségek hanyatlásának megállítására, gazdasági és társadalmi felzárkózásuk elindítására irányulnak. E két pályázat keretében csak a komplex programmal segítendõ 33 legnehezebb helyzetben lévõ kistérségben megvalósuló fejlesztések támogathatóak.
hirdetes


Mihez lehet támogatást kapni


A meghirdetett 5 pályázat keretében a vállalkozások az alábbi fejlesztéseikhez kaphatnak vissza nem térítendõ támogatást:
1. eszközbeszerzés
2. infrastrukturális és ingatlan beruházás
3. az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések
4. információs technológia-fejlesztés
5. piacra jutás támogatása
6. vállalati HR fejlesztés
7. minõség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása.


Támogatásért cserében fejlõdés kérnek


A 2008. április 4.-tõl megnyíló pályázatok – hasonlóan a Gazdasági Operatív Program tavalyi konstrukcióihoz – feltételeiben továbbra is az alapgondolat: támogatásért cserébe fejlõdést!
Fontos, hogy az idei kiírások a tavalyi pályázatokhoz viszonyítva könnyített feltételeket tartalmaznak a kötelezettségvállalás terén. Az elvárt nettó árbevétel-növekedés százalékos növekményét csak reálnövekmény formájában és területi alapon, a hátrányos helyzetû térségek számára kedvezõ módon határoztuk meg, mértéke pedig általánosan csökkent. A növekedési vállalásokat két évre kell tenni, ennek megfelelõen a támogatáshoz viszonyított árbevétel-növekményre vonatkozó vállalási kötelezettség a pályázók számára jóval könnyebbé vált. Az Új Magyarország Vállalkozói Program legfontosabb feladata, hogy a mikro- kis- és középvállalkozói szférát kiemelten támogassa, hiszen nélkülük az uniós fejlesztéspolitika két kiemelt célja: a magyar gazdaság versenyképességének és Magyarország foglalkoztatási mutatóinak javítása nem érhetõ el.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására ... Tovább

Tovább a lexikonra