notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újabb gazdaságfejlesztési pályázatok - elõnyben a hátrányos helyzetûek

hirdetes

Újabb gazdaságfejlesztési pályázatok - elõnyben a hátrányos helyzetûek

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Február 15-én megjelentek a következõ kódszámú pályázatok: GOP-2008-2.1.1/A, KMOP-2008-1.2.1/A, GOP-2008-2.1.1/B, KMOP-2008-1.2.1/B, GOP-2008-2.1.1/C, GOP-2008-2.1.2/B, GOP-2008-2.1.2/C.

A GOP-2008-2.1.1/A és KMOP-2008-1.2.1/A jelû


A mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztésére vonatkozó konstrukció célja a növekedési potenciállal rendelkezõ mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerûsítésen keresztül. A tervezett keretösszeg 7,4 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.1/B és KMOP-2008-1.2.1/B jelû


A komplex vállalati technológiafejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára címmel kiírt pályázat célja a fejlõdõképes és komoly növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; a vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elõsegítéséhez; és a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása. A tervezett keretösszeg 9,446 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.1/C jelû


Komplex vállalati technológiafejlesztés a hátrányos helyzetû kistérségekben címmel kiírt pályázat célja a növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelésén keresztül az innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; a vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz; a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása a hátrányos helyzetû kistérségekben. A tervezett keretösszeg 6,052 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.2/B jelû


Komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben mikro-, kis- és középvállalkozások számára címmel kiírt pályázat célja a fejlõdõképes és komoly növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elõsegítéséhez; piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben. A tervezett keretösszeg 3,5 milliárd forint a 2008. évre.


A GOP-2008-2.1.2/C jelû


Komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben címû pályázat célja a növekedési potenciállal rendelkezõ vállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelésén keresztül az innovációs, adaptációs képességének erõsítéséhez; a vállalkozások által elõállított hozzáadott érték növeléséhez; a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz; a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés és/vagy korszerûsítés megvalósítása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben. A tervezett keretösszeg 1,2 milliárd forint a 2008. évre.
hirdetes


Kiemelt célja


A Gazdasági Operatív Program legújabb 5 pályázata a kis- és középvállalkozások versenyképességének, és ezáltal piaci pozícióinak megerõsítését szolgálja. A több, mint 30 milliárd forintnyi támogatás elsõdleges célja, a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetõvé tegye a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékû tevékenységek végzését, növelve ezzel termelékenységüket és csökkentve a lemaradásukat a szerkezeti modernizációban és termelékenységben elõrébb járó országok vállalataihoz képest.


Ugyancsak kiemelt célja


A most induló pályázatoknak a területi felzárkóztatás elõsegítése, vállalkozások közötti területi esélyegyenlõtlenség csökkentése. A többségében hátrányos és leghátrányosabb kistérségekben megvalósuló beruházások hozzájárulnak az adott kistérségek felzárkózásához, a foglalkoztatás növeléséhez. A pályázatokon elnyerhetõ vissza nem térítendõ támogatások és az olyan visszatérítendõ finanszírozási lehetõség, mint a tizenötezer vállalkozást fejlesztési forráshoz juttató Mikrohitel program az Unió egyik legmerészebb és leggyorsabb nemzeti vállalkozásfejlesztési programjává tették az Új Magyarország Fejlesztési Tervet. A mikro-, kis- és középvállalkozások jelentõs szerepet töltenek be az ország gazdasági életében. Többségük gazdálkodását magas munkaerõ- és alacsony tõkeintenzitás jellemzi, ezért jóval nagyobb mértékben részesednek a foglalkoztatásból, mint a hozzáadott érték illetve jövedelemtermelésbõl. Fontos társadalmi és gazdasági érdekünk tehát az, hogy a kkv-k széles köre számára vonzóvá és elérhetõvé tegyük a tudásintenzív, magasabb hozzáadott értékû tevékenységek és együttmûködések végzését. A vállalkozások korszerûsítése és a modernizációt eredményezõ innovatív eljárások széleskörû alkalmazása segíti nemzetközi versenyképességük megtartását, növelését vagy beszállítói pozícióik megtartását és megerõsítését. A területi felzárkóztatás kiemelt fontosságú a 2008-as pályázatokban. A meghirdetett 5 pályázat közül kettõ az Új Magyarország Felzárkóztatási Programhoz kapcsolódva a leszakadó kistérségek hanyatlásának megállítására, gazdasági és társadalmi felzárkózásuk elindítására irányulnak. E két pályázat keretében csak a komplex programmal segítendõ 33 legnehezebb helyzetben lévõ kistérségben megvalósuló fejlesztések támogathatóak.
hirdetes


Mihez lehet támogatást kapni


A meghirdetett 5 pályázat keretében a vállalkozások az alábbi fejlesztéseikhez kaphatnak vissza nem térítendõ támogatást:
1. eszközbeszerzés
2. infrastrukturális és ingatlan beruházás
3. az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések
4. információs technológia-fejlesztés
5. piacra jutás támogatása
6. vállalati HR fejlesztés
7. minõség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetésének támogatása.


Támogatásért cserében fejlõdés kérnek


A 2008. április 4.-tõl megnyíló pályázatok – hasonlóan a Gazdasági Operatív Program tavalyi konstrukcióihoz – feltételeiben továbbra is az alapgondolat: támogatásért cserébe fejlõdést!
Fontos, hogy az idei kiírások a tavalyi pályázatokhoz viszonyítva könnyített feltételeket tartalmaznak a kötelezettségvállalás terén. Az elvárt nettó árbevétel-növekedés százalékos növekményét csak reálnövekmény formájában és területi alapon, a hátrányos helyzetû térségek számára kedvezõ módon határoztuk meg, mértéke pedig általánosan csökkent. A növekedési vállalásokat két évre kell tenni, ennek megfelelõen a támogatáshoz viszonyított árbevétel-növekményre vonatkozó vállalási kötelezettség a pályázók számára jóval könnyebbé vált. Az Új Magyarország Vállalkozói Program legfontosabb feladata, hogy a mikro- kis- és középvállalkozói szférát kiemelten támogassa, hiszen nélkülük az uniós fejlesztéspolitika két kiemelt célja: a magyar gazdaság versenyképességének és Magyarország foglalkoztatási mutatóinak javítása nem érhetõ el.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

klaszterelemzés

Valamely felmérésben szereplő személyek csoportosításának statisztikai technikája, nem egyes... Tovább

piac

A marketing szempontjából a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési... Tovább

Tovább a lexikonra