notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nehéz évet prognosztizál a kkv szektor

hirdetes

Nehéz évet prognosztizál a kkv szektor

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A K and H Bank felmérése szerint a negyedéves kkv bizalmi index negatív tartományban maradt 2005. második negyedévében, a 2004-ben plusz 2 ponton záró mutató mínusz 14 pontra csökkent a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán.

A K and H kkv bizalmi indexének romlása a felmérésben résztvevõ kis- és középvállalkozások vezetõi szerint gazdaságpolitikai okokra, emellett a vállalkozások által tapasztalt jelentõs közterhekre és a romló likviditási helyzetükre vezethetõ vissza.

A kkv-szektor nehéz évet prognosztizál magának és ennek megfelelõen árbevétel növekedési várakozásai is csak egyszámjegyûek (6-7 százalékra várják a bõvülést a következõ egy év távlatában). Ennek ellenére töretlen az innovációs kedv a körükben.

A kkv-k többsége új termékek bevezetésében, új piacok megszerzésében és az EU-források bevonásában látja a kitörési pontot. A K and H kkv bizalmi index 2005. második negyedévében mínusz 14 pontot ért el. Eszerint a kis- és középvállalkozások az elõzõ negyedévnél borúlátóbbak, mivel akkor a kkv index mínusz 6 pont volt. Az országos eredmények szerint ágazatonként a mezõgazdasági vállalkozások jövõképe a leginkább borúlátó ( mínusz 19 ponttal). Az agrárvállalkozások most ismerték fel, hogy a kelet-európai országokból egyre erõsödõ konkurenciával kell számolniuk.

hirdetes

A szolgáltatási index (mínusz 11 ponttal) és az ipari index (9 ponttal) romlása a gazdaságpolitikai helyzetre és a romló likviditási pozícióra vezethetõ vissza. A legkisebb cégek várakozásai a leginkább negatívak, a legfeljebb 100 millió forint éves nettó árbevételû csoportban az index értéke mínusz 23 pont volt. A K and H Bank a GfK közvélemény-kutató intézettel közösen végzi a K and H kkv bizalmi index-kutatást. A kutatás során több mint hétszáz, éves szinten 700 millió forint nettó árbevétel alatti kis- és középvállalkozást kérdeztek meg a versenyhelyzetrõl, eredményeikrõl, azok elérését nehezítõ tényezõkrõl.

A monetáris politika megítélése az elõzõ negyedévekhez viszonyítva tovább romlott, az indexe mínusz 14 pont volt.

A kkv szektor várakozásai az elmúlt négy adatfelvétel mindegyike során forintgyengülést mutattak. A kis és közepes cégek a jövõjükkel kapcsolatban az eddigi kutatások során nem találták kiemelten fontos tényezõnek a monetáris politika hatásait. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése a monetáris politikát kiszámíthatóbbá tette a piac szereplõi számára, és ez megnyugvást keltett a kkv-k körében is. Az EU-s lehetõségek megítélése összességében ugyan romlott az elõzõ negyedévhez képest, de a többi vizsgált területhez viszonyítva mégis optimistább képet mutat. Az idei második negyedév a kisvállalkozások szempontjából pozitívan értelmezhetõ, most már õk is jobban figyelnek az uniós források nyújtotta lehetõségekre.A leginkább ellátott mezõgazdasági szektor cégei kiemelkedõen optimisták, 84 százalékuk tartja reálisnak EU-támogatás elnyerését.

hirdetes

A szolgáltatói ágazat 56 százaléka, a kereskedelmi ágazat 52 százaléka számít sikeres pályázati lehetõségekre. A vállalatok méretét tekintve csak a mikrovállalkozások optimistábbak, amire a magyarázat az lehet, hogy az eddigi nagy ráfordítás és kemény feltételrendszer miatt kimaradó kisebb cégek kezdik ledolgozni a hátrányukat nagyobb társaikkal szemben. 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

Tovább a lexikonra