notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A HTML fogalma és a HTML szabványosítása

hirdetes

KML: szabvány az elektronikus térképek világában

Bödör Ferenc programozó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Google Earth és a hasonló tool-ok sokat tettek azért, hogy a térképészetet megalapozzák a világhálón. Napjainkban mindenki elismeri, hogy könnyedén keresgélhetünk online térképeken pizzériák után, vagy csak simán betekinthetünk egy kisvárosban a világ másik végén.

A HTML fogalma és a HTML szabványosítása

 

Akár, hogy is nézzük az internet sokkal több annál mint egy információ forrás. A net alapja a publikáció. Nem lenne az ami ha nem lennének blogok, wikik és egyéb lehetőségek arra, hogy információt tegyünk közzé. A web az ami ezt lehetővé teszi és a HTML az ami a webet megalapozta. A HTML egy standard ami lehetővé teszi bármely böngészőnek, hogy megjelenítsen egy weblapot. A HTML szabványosítása kiemelkedően fontos lépés volt. Ahelyett, hogy védett tulajdonként végezte volna, vagy csak egy olvasható formátumként amit csak egy speciális forgalmazott termékkel lehet megtekinteni, a weboldalak olvashatóak és megoszthatóak mindenféle teher nélkül. Ingyen. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy újabb standardok szülessenek és a KML is ide tartozik.

hirdetes

 


A KML a térképeszet HTML-je


A KML-t eredetileg a Google Earthoz tervezték, mint egy speciális fileformátum, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy saját tartalmakat helyezzenek el a google térképe és abrázolásmódja felett. Azóta a KML a földrajz HTML-jévé vált. A kitűzött cél az, hogy online elérhetővé váljanak a netezők által létrehozott térképek. Mára már több mint 10 millió KML file elérhető online, több mint 100.000. domainen hostolva. A KML standard mára rengetek és egyre bővülő számú forgalmazó és termék által támogatott, így már egyértelműen több mint csupán a Google Earth fileformátuma.

hirdetes

 

 

A KML szabvány a térképészet világában


A Google nem controlálja tovább a KML-t. Az Open Geospatial Consortium (OGC), egy nemzetközi standatd testület közölte, hogy szabványt alkottak a KML-ből. Így  KML egy OGC szabvánnyá vált, így az OGC fogja vállalni a felelőséget a kiterjesztéséért és karbantartásáért. A tulajdonjog ezen átadása komoly kinyilvánítása a Googlének a nyílt szabványok mellet.
Ha egy földrajzi tartalmat könnyű online publikálni, az mindenkinek jó. Épp úgy ahogy a HTML hasznára vált a világnak azzal, hogy lehetővé tette az információk megosztását. Remélhetőleg ugyanezt fogja eredményezni a KML szabvány a térképészet világában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

Tovább a lexikonra