notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A HTML fogalma és a HTML szabványosítása

hirdetes

KML: szabvány az elektronikus térképek világában

Bödör Ferenc programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Google Earth és a hasonló tool-ok sokat tettek azért, hogy a térképészetet megalapozzák a világhálón. Napjainkban mindenki elismeri, hogy könnyedén keresgélhetünk online térképeken pizzériák után, vagy csak simán betekinthetünk egy kisvárosban a világ másik végén.

A HTML fogalma és a HTML szabványosítása

 

Akár, hogy is nézzük az internet sokkal több annál mint egy információ forrás. A net alapja a publikáció. Nem lenne az ami ha nem lennének blogok, wikik és egyéb lehetőségek arra, hogy információt tegyünk közzé. A web az ami ezt lehetővé teszi és a HTML az ami a webet megalapozta. A HTML egy standard ami lehetővé teszi bármely böngészőnek, hogy megjelenítsen egy weblapot. A HTML szabványosítása kiemelkedően fontos lépés volt. Ahelyett, hogy védett tulajdonként végezte volna, vagy csak egy olvasható formátumként amit csak egy speciális forgalmazott termékkel lehet megtekinteni, a weboldalak olvashatóak és megoszthatóak mindenféle teher nélkül. Ingyen. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy újabb standardok szülessenek és a KML is ide tartozik.

hirdetes

 


A KML a térképeszet HTML-je


A KML-t eredetileg a Google Earthoz tervezték, mint egy speciális fileformátum, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy saját tartalmakat helyezzenek el a google térképe és abrázolásmódja felett. Azóta a KML a földrajz HTML-jévé vált. A kitűzött cél az, hogy online elérhetővé váljanak a netezők által létrehozott térképek. Mára már több mint 10 millió KML file elérhető online, több mint 100.000. domainen hostolva. A KML standard mára rengetek és egyre bővülő számú forgalmazó és termék által támogatott, így már egyértelműen több mint csupán a Google Earth fileformátuma.

hirdetes

 

 

A KML szabvány a térképészet világában


A Google nem controlálja tovább a KML-t. Az Open Geospatial Consortium (OGC), egy nemzetközi standatd testület közölte, hogy szabványt alkottak a KML-ből. Így  KML egy OGC szabvánnyá vált, így az OGC fogja vállalni a felelőséget a kiterjesztéséért és karbantartásáért. A tulajdonjog ezen átadása komoly kinyilvánítása a Googlének a nyílt szabványok mellet.
Ha egy földrajzi tartalmat könnyű online publikálni, az mindenkinek jó. Épp úgy ahogy a HTML hasznára vált a világnak azzal, hogy lehetővé tette az információk megosztását. Remélhetőleg ugyanezt fogja eredményezni a KML szabvány a térképészet világában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

Tovább a lexikonra