notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Eu-s kamattámogatás

hirdetes

Vissza nem térítendő támogatások helyett kombinált támogatások

Solemán Margó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Európai Unióban megfigyelhető az a tendencia, hogy a kkv-támogatási gyakorlatban a vissza nem térítendő támogatások helyett, vagy azok mellett előtérbe kerülnek a visszatérítendő (kamattámogatott) konstrukciók, illetve ezek együttes (kombinatív) alkalmazása.

Kamattámogatás

A kamattámogatott, illetve vegyes konstrukciók bevezetését indokolja az a tény, hogy a vállalkozások különböző támogatási igényeit könnyebb olyan komplex, összetett konstrukciókkal kielégíteni, melyek nem csak a vissza nem térítendő támogatásokra alapulnak. Hiszen sok esetben a vissza nem térítendő támogatásokhoz kapcsolódó időigényes ügymenet, hosszadalmas döntési folyamat helyett egy gyorsan megítélhető támogatott konstrukció célravezetőbb lehet.

EU-s gyakorlat - kombinált támogatások

Az EU tagállamai közül számos ország támogatási gyakorlatában találhatók olyan pályázati lehetőségek, amelyek célzottan az adott ország csak bizonyos területein, régióiban működő vállalkozások számára hozzáférhetők. Ezek általában a gazdaságilag hátrányosabb helyzetben lévő területek, tartományok. Emellett több EU tagország (Egyesült Királyság, Olaszország, Írország, Spanyolország, Portugália) támogatási gyakorlatában szerepel a kombinált, vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatások egyidejű alkalmazása is.

hirdetes

Mindezeket figyelembe véve indokolt lehet, hogy a hazai állami támogatási gyakorlatban is előtérbe kerül egy, az elmaradottabb magyarországi térségek kis- és középvállalkozásaira vonatkozó, kombinált (visszatérítendő és vissza nem térítendő komponensekből álló) támogatási konstrukció, amely csak az adott térségek vállalkozásai számára elérhető. Egy ilyen típusú támogatási rendszer előnyét jelentheti, hogy a fejlettebb régiók vállalkozásainak támogatása nem vesz el forrásokat az elmaradottabb területektől.

Magvető programok

A közelmúltban számos nemzetközi tanulmány, felmérés megállapította hogy a technológia-intenzív vállalkozások létrehozását és növekedését például az USA lényegesen jobban támogatja, mint az EU, hazánk pedig az EU tagországai többségénél is rosszabb feltételeket biztosít ezen vállalkozások számára. Jóllehet a regionális, és ezen keresztül a nemzeti gazdaság versenyképességének köztudott kulcsszereplői az innovatív, technológia intenzív kis- és közepes vállalkozások.

hirdetes

Ezek a vállalkozások azonban, különösen az induló stádiumban, komoly finanszírozási forrást igényelnek, hiszen ebben a szakaszban még túl nagy kockázatot jelentenek a kockázati tőkebefektetők számára. Mindezen tényezők szükségessé teszik egy részben állami finanszírozású magvető program és -intézményrendszer kialakítását, mely a fent említett vissza nem térítendő és kamattámogatott konstrukciókkal komplex finanszírozási lehetőségeket teremtene.

Jelenleg még folyik a 2007-13-as költségvetési időszakhoz kapcsolódó tervezés, melynek része a támogatási konstrukciók kialakítása. Várhatóan ennek során a 2004-06-os időszakhoz képest összetettebb, a vállalkozások igényeit jobban kielégítő támogatási formák kerülnek kialakításra, melyekben a vissza nem térítendő támogatások mellett a kamattámogatott konstrukciók és a tőkeprogramok is nagyobb szerepet kapnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

javítás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy azt a szándék szerinti használatra... Tovább

Tovább a lexikonra