notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ISO 14001, vagyis környezettudatos vállalatirányítás

hirdetes

Az ISO 14001, vagyis környezettudatos vállalatirányítás

Poros Tamás
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Semmi más, mint környezettudatos vállalatirányítás, vagyis a vállalat azon tevékenységeinek kezelése, kézbentartása, amelyek hatással voltak, vannak vagy lehetnek a környezetre. Célja a természeti erőforrások megóvása, a szennyezések, kibocsátások, környezeti kockázatok csökkentése, a dolgozók és a környéken lakók egészségének megőrzése

MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer.

Mindent, amit teszünk, úgy kellene megtenni, mintha az örökkévalóság sorsa függne tőle. Környezetünk védelme, megóvása, az erőforrások és a technika ésszerű használata korunk reális és egyben rendkívül felelősségteljes követelménye. Hiszen ezáltal rendelkezünk utódaink, a következő generációk jövőjéről és életminőségéről.

Korunk megköveteli, hogy egy egységként szemléljük az alkalmazott technológiákat, azok hatásait és a nyilvánosság által való elfogadásukat. A jövő kihívása az innovatív környezetvédelmi megoldásokban van, melyek tartósan megkímélik a környezetünket és erőforrásait. Ugyanakkor megnövelik a technológiai és gazdasági versenyképességet.

Tervszerű környezetvédelem

A környezetvédelem nem ad-hoc működik, hanem tervszerűn, együtt élve a vállalat napi gyakorlatával, beépülve cég minden elemébe a beszerzéstől a marketingen át a vevői megrendelés teljesítéséig. Hogy miért jó? Mert igazi környezetvédelem csak így valósulhat meg.

Az anyag- és energiafelhasználás, a vízfogyasztás ésszerűsítésével, a hulladékok okos kezelésével, újrahasznosítással csökkenthetjük a költségeket és más megtakarítási lehetőségeket tárhatunk fel. A hulladék, szennyvíz és légnemű kibocsátások mennyiségének és veszélyességének, egészségkárosító voltának csökkentése nemcsak a környezet javát szolgálja, de leszorítja a bírságokat, díjakat, tisztítási és ártalmatlanítási kiadásokat is.

A rendszert leíró nemzetközi szabványnak a célja az, hogy a szervezeteket hozzájuttassák egy eredményes környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) elemeihez úgy, hogy ezeket össze lehessen kapcsolni a vezetés egyéb követelményeivel, és hozzá lehessen segíteni a szervezeteket a kitűzött környezeti és gazdasági céljaik eléréséhez.

Bármely szervezet alkalmazhatja, amely elhatározza, hogy:

 • környezetközpontú irányítási rendszert kíván létrehozni, bevezetni, fenntartani és továbbfejleszteni,
 •  meg akar bizonyosodni környezeti politikájának teljesüléséről,
 •  igazolni kívánja e nemzetközi szabványnak való megfelelést azáltal, hogy
 • hirdetes
 1.  saját döntése alapján kielégíti e nemzetközi szabvány követelményeit, és erről saját nyilatkozatot tesz, vagy
 2.  kéri a megfelelőség megerősítését a szervezet érdekelt felei, például a vevők részéről, vagy
 3.  kéri saját nyilatkozatának megerősítését egy a szervezettől független fél által, vagy
 4.  kéri környezetközpontú irányítási rendszerének külső szervezet által való tanúsítását/regisztrálását.


Az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer működésének főbb előnyei:

 •  A vevők és a hatóságok pozitívabban ítélik meg a tanúsított céget, elkerülhetők a bírságok,
 •  a jövőben egyre több tender és jogszabály írja majd elő az ISO 14001 tanúsítvány meglétét,
 •  az ISO 14001 rendszer bevezetése által csökken:
 • az anyag és energiafelhasználás,
 • a szennyezőanyag kibocsátás, a keletkezett hulladék
 • a környezeti kockázat
 •  a cég társadalmi, közösségi, és piaci megítélése javul,
 •  a belföldi és export piacok válnak megszerezhetővé, megtarthatóvá, és folyamatosan  bővíthetővé.

Környezetközpontú irányítás

A rendszer olyan környezetközpontú irányítás követelményeit írja elő, amely képessé teszi a szervezetet, a jogszabályi követelményeket és a jelentős környezeti tényezőkre vonatkozó információkat figyelembe vevő politika és célok meghatározására és bevezetésére.

A cél az, hogy a rendszer alkalmazható legyen mindenféle típusú és nagyságú szervezetben, és igazodni tudjon különböző földrajzi, kulturális és társadalmi feltételekhez. A rendszer sikere attól függ, hogy a szervezet minden szintjén és minden funkciójának betöltése során milyen a dolgozók elkötelezettsége, különösen a felső vezetőségé.

Környezeti politika

Egy ilyen típusú rendszer képessé teszi a szervezetet arra, hogy olyan környezeti politikát fogalmazzon meg, olyan célokat tűzzön ki, és olyan eljárásokat hozzon létre, amelyekkel teljesíteni tudja a környezeti politikájában vállalt kötelezettségeket, megtegye a szükséges intézkedéseket a teljesítés javítására, és igazolja, hogy a rendszer megfelel e nemzetközi szabvány követelményeinek.

hirdetes

Alapvető célja a környezetvédelem segítése és a szennyezés olyan mértékű megelőzése, amely egyensúlyban van a társadalmi, gazdasági szükségletekkel. Hangsúlyozni kell, hogy a követelmények nagy részének teljesítését együttes intézkedésekkel lehet elősegíteni, illetve bármikor újra lehet gondolni.

ISO 14001 szabvány

Már 1996-óta lehetőség van arra, hogy az ISO 14001 számú szabvány tanúsításával a szervezetek bizonyíthassák elkötelezettségüket a környezetvédelem iránt. A KIR tanúsítványok száma rohamosan növekedett az elmúlt években, ezt az irányú fejlődést a 9001 számú szabvány alapján a Minőségirányítási rendszerek már nem tudták produkálni.

Ugyanez a fejlődés jellemzi a világ számos országát is, ahol szerencsére szintén komolyabban veszik a környezet ügyét; egyre több vállalat csatlakozott a zöld mozgalmakhoz, s egyre többen jönnek rá, hogy a környezetvédelem, a környezeti terhelés csökkentése nem ablakon kidobott pénz, hanem egy megtérülő befektetés.

Az ISO világszerte

Az ISO hivatalos honlapjának adatai szerint ma már 89.000-re tehető a KIR tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok száma, ami tulajdonképpen kétszerese a 2002-es állapotnak. Nem csak növekedés, hanem átrendeződés is történt az elmúlt három évben.
Olyan országok kerültek az elmúlt években élvonalba a tanúsítások számát tekintve, akik azelőtt sereghajtók voltak, így pl: Kína, Spanyolország. A sort Japán vezeti kb. 19.000 db KIR tanúsítvánnyal, majd Kína, Spanyolország, Egyesült Királyság, Olaszország, USA, Németország, Svédország, Brazília, Kanada, India, Tajvan, Ausztrália. Magyarország jelenleg a 21-22. helyen található, ami önmagában is megfelelőnek tekinthető.

2005 év elején már 816 db ISO 14001-es tanúsítvány került kiadásra Magyarországon, 2006 év elején pedig már több mint 1000 tanúsítással büszkélkedhettünk. Azonban a KIR tanúsítványok számát a lakosságra, ill. Magyarország GDP-jére nézzük, még pozitívabb eredményt kapunk. Ezen mutatók tekintetében a 12. ill. a GDP esetében a 7. helyen vagyunk.   

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

klaszterelemzés

Valamely felmérésben szereplő személyek csoportosításának statisztikai technikája, nem egyes... Tovább

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

Tovább a lexikonra