notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezetvédelmi adatszolgáltatási kötelezettség

hirdetes

A Környezetvédelmi Alapnyilvántartással kapcsolatos adatszolgáltatások-1. rész

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudja-e Ön, hogy van-e környezetvédelemmel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettsége? Ki az, akinek kötelező a környezetvédelmi adatszolgáltatás? Hogyan kell ezt megtenni? Már majdnem egy éves a vonatkozó rendelet, de sok helyen, főleg ahol környezetközpontú irányítási rendszert sem működtetnek csak egy hatósági ellenőrzés kapcsán derül fény a gondokra.

Környezetvédelem

A környezetvédelmi nyilvántartási, adatszolgáltatási rendszert szabályozó rendelet
2007. május 9.-től a környezeti alapnyilvántartási rendszerbe (KAR) történő bejelentkezést, illetve környezetvédelmi azonosítók (KÜJ és KTJ számok) kérvényezését a környezeti alapnyilvántartásról szóló 78/2007. Korm. rendelet szerint kell teljesíteni.

Korábban is létezett a KÜJ és a KTJ szám?

A KÜJ és KTJ azonosítók fogalma jelenleg sem ismeretlen, hiszen például a hulladék éves jelentés benyújtásakor az adatlapokon ezeket az azonosítókat kellett használni. A KAR rendszerbe való bejelentkezés (alapadatok bejelentése) és a környezetvédelmi azonosítók kérelmezése tehát bizonyos esetekben 2007 előtt is előírás volt, azonban azokat az egyes szakterületek jogszabályai külön-külön szabályozták.

Ha eddig is volt nyilvántartás, akkor mi a célja a 78/2007 kormányrendeletnek?

hirdetes

A környezeti alapnyilvántartásról szóló 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet célja a környezeti alapnyilvántartással kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeket és feladatokat egységes rendszerbe foglalása. A Környezetvédelmi Alapnyilvántartás környezetvédelmi szakterületeket lefedő nyilvántartások közös alapadatait tartalmazó nyilvántartás.

A nyilvántartásba a környezetvédelmi igazgatással kapcsolatba kerülő ügyfelek és más érintettek, telephelyek, valamint környezetvédelmi objektumok azonosító adatai kerülnek bele. Az alapnyilvántartásba az adatokat csak egy alkalommal és egy helyen kell felvenni, majd ezt követően minden környezetvédelmi szaknyilvántartás részére ugyanazok az azonosítók és alapadatok állnak rendelkezésre.

hirdetes

Mit csináljon, akinek még nincs KÜJ, KTJ azonosítója?

Környezetvédelmi adatszolgáltatások teljesítése esetén - amennyiben a kötelezett KÜJ és KTJ azonosítókkal még nem rendelkezik - a KAR adatszolgáltatást a 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendeletben közzétett adatlapok segítségével az adatszolgáltatás beküldését megelőzően meg kell tennie, és az így kapott azonosítókat kell az adatszolgáltatás során használnia.

Akinek már korábban is volt KÜJ, KTJ száma, az újra bejelentkezzen?

KÜJ és KTJ azonosítókkal már rendelkező ügyfeleknek nem kell bejelentkezniük ismételten a KAR rendszerbe, adatszolgáltatásaik teljesítésekor (ill. egyéb esetekben, amelyek során ezekkel az azonosítókkal azonosítják magukat) továbbra is a meglévő környezetvédelmi azonosítókat használhatják.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

esomar

Vélemény- és Marketing Kutatók Világszövetsége (World Association of Opinion and Marketing... Tovább

Tovább a lexikonra