notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan csökkenthetõ a hulladék mennyisége a háztartásban?

hirdetes

Hogyan csökkenthetõ a hulladék mennyisége a háztartásban?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A környezetvédelme, hulladékok kezelése cikksorozatunk következõ a része a hulladékok kezelése a háztartásokban.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Hogyan csökkenthetõ a hulladék mennyisége a háztartásban?

A hulladék mennyiségének csökkentésére a családon belül elsõsorban a vásárlás során nyílik lehetõség. Amennyiben ezt sikerül megvalósítanunk, kevesebb hulladék kerül a kukába, ezáltal a hulladékkezelésért fizetendõ díj is alacsonyabb a családi költségvetésben.

Célszerû ezért a vásárlások során arra is tekintettel lenni, hogy a megvenni tervezett terméknek milyen a csomagolása. A kereskedelmi hálózatban a legtöbb terméket csomagolják – sokszor több rétegben -, annak érdekében, hogy a termék a legjobb állapotban jusson el a vásárlóhoz, ne sérüljön, ne veszítsen használati értékébõl. A legfõbb indok a sok csomagolásra az, hogy több ütemben, gyakori mozgatás után érkezik meg a vásárlóhoz a termék, és minden átrakás veszélyezteti a termék épségét.

Ezen óvintézkedésekre – és így csomagolásra – nincs szükség, ha közvetlenül a termelõtõl vásárolunk, a piacon.

A megoldás egyszerû…

 • A gyümölcsök, zöldség esetében ez minden gond nélkül megoldható, sõt még frissebben is kapjuk az árut, hiszen a termelõ közvetlenül nekünk, a vásárlónak értékesíti azt. Ha tehát a piacra megyünk, vigyünk magunkkal kosarat vagy szatyrot, ha lehet, ez utóbbit vászonból és ne mûanyagból.
 • hirdetes
 • Az üzletben, bevásárlóközpontban történõ vásárláskor a számunkra felesleges csomagolóanyagot – kibontva a terméket belõle – otthagyhatjuk a vásárlás helyszínén. Ezáltal a hulladék kezelését a forgalmazó köteles elvégezni, a kukánkba kevesebb jut belõle.
 • Ez a megoldás alkalmazható pl. a fogkrémek külsõ vékony átlátszó fóliaborítására és a kartondobozra, hiszen a tubust így is gond nélkül hazavihetjük. Számtalan más termék esetében is alkalmazható a módszer.

Lehetõleg ne vásároljunk egy-utas csomagolást!

 • Az üzletekben olyan széles a választék, hogy ugyanazon minõségû terméket gyakran megtaláljuk betétdíjas csomagolásban és egyszer használatos – vagyis vissza nem vihetõ, eldobható – csomagolásban is. Ha van lehetõségünk a választásra, válasszuk a betétdíjas megoldást. Ez a módszer fõleg az italcsomagolásoknál jöhet szóba (bor, sör, üdítõital, ásványvíz).
 • Ha összehasonlítjuk tehát a kétféle csomagolást, azt látjuk, hogy az egy-utas megoldásért kétszer fizetünk: egyszer az üzletben, másodszor pedig a kukadíjban!
 • A családi életben számos eseten felhasználhatjuk a kiürült csomagolószert más célra, vagyis elkerüljük, hogy hulladékként kelljen vele foglalkozni.
 • Ilyen „környezetbarát” módon jár el az a háziasszony, aki ha gyümölcsöt, lekvárt fõz kiürült üveget használ. A konyhában tárolásra is alkalmas a kiürült konzerves üveg, vagyis lisztet, cukrot, zsemlemorzsát, fûszereket tarthatunk a kisebb-nagyobb üvegekben. Ugyanígy járhat el a gyerek a tollai, ceruzái esetében, például ha konzervdobozt használva (azért inkább ezt, mert ez nem törékeny). Több családban a családtagok zsebébõl összegyûlõ aprópénzt tárolják üvegben, de a szögek, csavarok tárolására is megfelelõ megoldás.
 • hirdetes
 • Ha kertes házban élünk, a palánták nevelésénél nagyon jó szolgálatot tesznek a kiürült tejfölös, joghurtos dobozok. Kinõtt, megunt ruhadarabjainkat ne dobjuk a kukába, vigyük el valamelyik szeretetszolgálathoz, szívesen fogadják! Ha nem akarjuk, hogy felesleges reklámújságok töltsék meg postaládánkat, helyezzünk rá cédulát „reklámanyagot nem kérünk” felirattal!
 • Egy négytagú családban az egy év alatt keletkezõ hulladék mennyisége ijesztõ mértékû, de ennek felét visszaválthatjuk, hasznosíthatjuk vagy szelektív hulladékgyûjtõ helyre vihetjük.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Kapcsolódó cikkek:
Mit tegyünk az építési-bontási hulladékokkal?
Mit tegyünk a veszélyes háztartási hulladékkal?
Mit tegyünk a háztartásban keletkezõ mûanyag- és gumihulladékkal?
Mit tegyünk a hulladékká vált elemekkel, akkumulátorokkal?
Mit tegyünk a csomagolási hulladékokkal?

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

Tovább a lexikonra