notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minőségirányítási alapelvelvek

hirdetes

Aki beszállító akar lenni figyeljen a fenntarthatóságra, a környezetvédelemre is

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egyre több vállalat dolgoz ki olyan minősítési rendszert, amelyben a minőség és a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi, szociális és munkaügyi elvárásokat is támasztanak beszállítóikkal szemben.

Környezetvédelmi, munkavédelmi botrányok és bojkottok helyett

Fenntarthatóság a beszállítói láncban címmel rendezett konferenciát a KÖVET (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület), melynek témája a környezeti és szociális felelősség érvényesítése az alvállalkozók és a beszállítók körében.

A vállalatok elsősorban a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos társadalmi elvárások és a kockázatkezelés miatt építenek be fenntarthatósági szempontokat a beszállítók kiválasztásába. Egyes iparágakban az elmúlt évtized során több botrány, bojkott hívta fel a figyelmet arra, hogy a munkaügyi és környezetvédelmi normákat érvényesíteni kell az ellátási lánc minden elemében.

Fenntarthatósági képzés a beszerzésért felelős munkatársaknak

A vállalatok által leggyakrabban alkalmazott eszköz írott elvek, mint a minőségpolitika, környezetpolitika, munkabiztonsági politika, valamint a magatartási kódex elfogadtatása a beszállítóikkal. Egyre több cég biztosít ezen elvárásokat megfogalmazó önértékelési kérdéssort, illetve helyszíni audit során ellenőrzi a megfelelő működést.

hirdetes

A beszerzéssel foglalkozó munkatársak fenntarthatósági képzése azonban jelenleg gyakran nem kielégítő, és sokszor nem megfelelő a motivációs rendszer sem a környezetvédelmi szempontból előnyösebb beszállítók kiválasztásához.

Minőségirányítási alapelvelvek a gyakorlatban

Az ISO alapelvek között is szereplő kölcsönösen előnyös kapcsolat kialakításához a kutatások szerint az is hozzájárul, ha nem csak egyre szigorodó elvárások jelennek a vevő oldaláról, hanem hosszú távú együttműködés alakul ki a felek között. Például összehangolt kutatás-fejlesztési tevékenységgel hatékonyabban kiválthatóak az egészségre kockázatos anyagok egy termékből.

hirdetes

Környezetbarát beszállítói díj az ISO 14001 és az EMAS elvei alapján

Van olyan nagyvállalat, mely „Környezetbarát Beszállítói Díjat” hirdetett, elismerve és ösztönözve partnereit magasabb szintű környezeti teljesítmény elérésére. Az értékelés módszertana az ISO 14001 ill. EMAS környezetirányítási rendszerek célkitűzéseivel is összehangolt, és hozzásegít a jó gyakorlatok elterjedéséhez is.

A közbeszerzések során is megjelennek a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjai

A fenntarthatósági kérdések a beszállítói láncban a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt fognak kapni: a zöld tárca elkötelezett amellett, hogy a közbeszerzések során a fenntarthatósági szempontok minél hangsúlyosabban jelenjenek meg.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Azbeszt-gumi tömítőlemez

 Azbeszt-gumi tömítőlemez, tömítőanyag (IT lemez): az IT-lemezeket úgy készítik, hogy... Tovább

minõségjellemzõ

terméknek, folyamatnak, vagy rendszernek egy követelménnyel kapcsolatos saját... Tovább

Tovább a lexikonra