notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Globális környezeti problémák 3

hirdetes

Globális környezeti problémák 3

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Cikkünk 3. részében a környezeti problémák olyan részével foglalkozunk, melyek Magyarországot is jelentõs mértékben érintik.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Vízkészletek szennyezettsége


A hazai felszíni vizek 96%-a az ország határain kívülrõl érkezik, így mennyisége és minõsége az „anyaországokban” végrehajtott beavatkozásoktól függ (vízlépcsõk, nemesfém bányák, stb.). Ezen felül a határon belüli terhelések további minõségromlást eredményeznek (szennyvízkezelés nem kellõ hatékonysága, szakszerûtlen hulladékkezelés, mezõgazdasági eredetû szennyezõdés). A csökkenõ vízhozamok (tározás, folyószabályozás, vízkivételek), a szennyezés és az éghajlatváltozás együttes hatására az élõvizek hígító és öntisztuló képessége csökken.

Felszín alatti vizek

A felszín alatti vizek adják az ivóvíz jelentõs részét. A talaj- és karsztvíz készletek egyes területeken jelentõs károsodásokat szenvedtek. A Dunántúli- és az Északi-középhegység területén, a Mecsek térségében és a fõváros környékén a felszín alatti vizek minõsége általában nem felel meg a vízminõségi szabványoknak. A talajvíz nitrát tartalma sok helyen határérték feletti a Kisalföldön és az Alföldön. Az alföldi mélyfúrású kutak baktériumszennyezettsége, míg a talajvizek természetes arzéntartalma magas.

hirdetes
Általában a mélységi vízbázisok természetes vas, mangán, ammónia, arzén és természetes eredetû metán szennyezettsége meghaladja a megengedett határértékeket.

Víztermelés

A víztermelés 1993 óta az ipari tevékenység csökkenése miatt csökkenõ tendenciát mutat (pl. megszûnt a bányavízkivétel, visszaesett a vízigényes vegyipar, textilipar termelése).
Az ivóvíz cca. 95%-át a felszín alatti vizek biztosítják, míg a teljes vízkivétel kb. 15%-a származik a felszín alatti vizekbõl. Jelenleg a teljes felszín alóli vízkivétel cca. 40%-al kevesebb, mint a maximumot jelentõ1987. évi mennyiség (?4 500 000 m3/d).

Erdõs területek nagysága, összetétele

Ahogy a mezõgazdaságnak sem csak az élelmiszer termelés, úgy az erdõknek sem csak a tûzifa szolgáltatása az egyetlen szerepe. Az erdõk szerepe és haszna sokrétû:

  • élõhelyként kedvezõ feltételeket biztosítanak az élõvilág fennmaradásához
  • védik a talajt és a vizeket
  • tisztítják a levegõ
  • faállományuk fajtái révén meghatározzák a tájegységek jellegét, arculatát
  • hirdetes
  • rekreáció, az ember fiziológiai és idegi fáradtságának megszüntetésére biztosítanak lehetõsége
  • nyersanyagforrás.

A hazai erdõállományok a természetföldrajzi adottságok (sok az erdõk számára kedvezõtlen vízgazdálkodású termõhely), ökológiai korlátok, az iparosodással járó erdõirtások, folyószabályozások miatt vegyes képet mutatnak: csökkent a zárt erdõállományok mennyisége, a gyenge vadeltartó képességû területek aránya növekedett (a vadállomány nagysága befolyásoló tényezõje az erdõk állapotának).
A mai hazai erdõvagyon jelentõs részét képezik a nem õshonos fafajokkal létesített mesterséges erdõk és ültetvények, míg az õshonos fafajok állományainak nagy hányada ökológiailag nem optimális területen található. Feltételezhetõ, hogy fentiek közrejátszanak a hazai erdõk rossz egészségi állapotának kialakulásában.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!


Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

mérõeszköz

mérõmûszer, szoftver, etalon, anyagminta, segédberendezés, vagy ezek kombinációja,... Tovább

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

Tovább a lexikonra