notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezetirányítás lépésrõl lépésre, ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási (KIR) rendszer a kis –és középvállalkozásoknál. 2. rész

hirdetes

Környezetirányítás lépésrõl lépésre, ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási (KIR) rendszer a kis –és középvállalkozásoknál. 2. rész

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az iso14001 szabvány 1. pontjának alkalmazását kis és középvállalkozásoknál.

ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanácsadás, tanúsítás megszerzése kevés dokumentálással?

Kérje ajánlatunkat itt!

Az ISO 14001 szabvány elsõ fejezetei

Mint az iso9001 rendszerek esetén, a környezetirányítási rendszer bevezetése során is sokan átugorják az elsõ három fejezetet, hiszen ezek nem tartalmaznak követelményeket, nem tér ki rájuk a tanúsítók kérdéslistája. De a késõbbi fejezetekben megjelenõ elõírások megértéséhez hasznos, ha az alapokat is megismerjük, fõleg, azok számára, akik most gondolkodnak a KIR bevezetésén, és információt szeretnének arról, mire is jó ez az egész. A bekeretezett részben az iso4001 szabvány részeit idézzük.

  Az iso14001 alkalmazási területe

Mint már az elõzõ részben is leírtuk, az ISO 14001 szabvány a környezetközpontú irányítási rendszerrel kapcsolatos követelményeket tartalmazza,

 Mint már az elõzõ részben is leírtuk, az ISO 14001 szabvány a kapcsolatos követelményeket tartalmazza,

azért, hogy a szervezet képes legyen olyan politikát és célokat kialakítani és bevezetni, amelyek figyelembe veszik a jogszabályi és a szervezet által vállalt egyéb követelményeket, valamint a jelentõs környezeti tényezõkre vonatkozó információkat. Ez azokra a környezeti tényezõkre vonatkozik, amelyeket a szervezet olyanoknak minõsít, hogy az ellenõrzési körébe be tudja vonni és befolyásolni tudja.  

Azaz a KIR-t mûködtetõ szervezetnek nem kell minden környezeti tényezõvel foglalkozni! Ez különösen a kis és közepes vállalatok számára nagy könnyítés! Meg kell határozni, mi az, amit valóban befolyásolni tudnak, és csak azokkal kell a továbbiakban foglalkozni. Tehát ha egy szervezet bérelt telephelyen mûködik, nem biztos, hogy meghatározhatja mondjuk a fûtés módját, vagy nem tudja rávenni az ingatlan tulajdonosát a nyílászárók szigetelésére. A szabvány követelményei szerint nem elvárás hogy ezeken a területeken lépéseket tegyen, és annak ellenére kaphat ISO 14001 tanúsítványt, hogy esetleg ezek a területek nem felelnek meg a környezetvédelem szempontjainak. Természetesen a tanúsítók minden esetben mérlegelik, hogy valóban nincs-e befolyása a szervezetnek az adott területre.  

hirdetes

A környezetközpontú irányítási rendszer bármely cég számára alkalmazható

A szabvány több helyen is hangsúlyozza, bármely cég számára megvalósíthatók a követelményei.

A szabvány több helyen is hangsúlyozza, bármely cég számára megvalósíthatók a követelményei.

Ezt a nemzetközi szabványt bármely szervezet alkalmazhatja, amely elhatározza, hogy 

 

a) környezetközpontú irányítási rendszert kíván létrehozni, bevezetni, fenntartani és továbbfejleszteni,  

b) meg akar bizonyosodni környezeti politikájának teljesülésérõl,  

c) igazolni kívánja e nemzetközi szabványnak való megfelelést. 

 

Ennek a nemzetközi szabványnak minden követelményére nézve az a cél, hogy ezek minden környezetközpontú irányítási rendszerbe beépüljenek. Az alkalmazás mértéke olyan tényezõktõl függ, mint a szervezet környezeti politikája, tevékenységeinek, termékeinek és szolgáltatásainak jellege, valamint mûködésének helye és körülményei.  

Ennek a nemzetközi szabványnak minden követelményére nézve az a cél, hogy ezek minden környezetközpontú irányítási rendszerbe beépüljenek. Az alkalmazás mértéke olyan tényezõktõl függ, mint a szervezet környezeti politikája, tevékenységeinek, termékeinek és szolgáltatásainak jellege, valamint mûködésének helye és körülményei. 

Természetesen az ISO 14001 ben meghatározott követelményeknek a vállalat környezetirányítási rendszerében teljesülni kell, de mint láthatjuk, az alkalmazás mértéke már az alkalmazó cég sajátosságaitól függ. Ez az jelentené, hogy egyes cégek esetén szigorúbbak a követelmények, másoknál meg ugyanazokat az elõírásokat nem is kell olyan komolyan venni? Természetesen nem. De más elvárások vannak mondjuk a nyilvántartásokkal, a belsõ kommunikációval kapcsolatban egy több telephelyes vállalat, és egy pár fõs családi vállalkozás esetén. Megint mások a követelmények ha a tevékenység veszélyes a környezetre nézve, és más, ha globális környezetszennyezést akarattal sem tud okozni a cég. A szabvány követelményei tehát rugalmasan alkalmazandóak és alkalmazhatóak. Nem kell attól tartaniuk a cégeknek, hogy olyan elõírásokat erõltetnek rájuk környezetirányítás címszó alatt, mely mûködésük megerõszakolása, melyek nem is kapcsolódnak a tevékenységükhöz. Természetesen ez csak a szabvány nyújtotta lehetõség, de a gyakorlatban számtalan példát láthatunk, ahol éppen nem ez valósul meg. Ez abban az esetben fordul elõ, ha a 14001 rendszer nem az adott cégre épül ki, hanem egy máshol kiépült, és sikeresen tanúsított KIR másolata, adoptálása. Ha az ISO 9001 minõségirányítási rendszerek esetén igaz az, hogy minden cég rendszere csak akkor mûködik jól, ha az adott vállalatra lett kiépítve, akkor ez méginkább igaz a környezetirányítás esetén. Hiszen ha egy cég nem használ veszélyes anyagot, vagy nem bocsát ki semmit a levegõbe, akkor fölösleges ezekrõl a tényezõkrõl nyilvántartást vezetnie, statisztikát készítenie. Vagy ami hasznos egy többszáz fõs vállalat számára, ugyanaz túldokumentálás egy 10 fõs kisvállalkozásnál. Ahhoz, hogy rendszerünk valóban mûködtethetõ és hatékony legyen az elsõ lépés, hogy felejtsük el a máshol látott sablonokat, ne próbáljuk meg ezeket magunkra húzni, hanem találjuk meg a számunkra alkalmazható megoldást.

hirdetes

ISO 14001 környezetirányítási rendszerek kiépítése, környezeti technológiák tanácsadása!

Ajánlatkérés itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására ... Tovább

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

Tovább a lexikonra