notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Emelné a környezetvédelmi támogatást a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, szükséges az európai uniós támogatások növelése

hirdetes

Emelné a környezetvédelmi támogatást a környezetvédelmi és vízügyi miniszter

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Megjelent az Európai Bizottság új energiacsomagja, mely szerint hazánkban 18 százalékkal kell csökkenteni a káros anyag kibocsátást, az 1990 előtti időszakhoz képest, de az üvegházhatású gázkibocsátás uniós szinten 20 százalékkal fog csökkenni. A környezetvédelmi miniszter szerint mind klíma védelmi, mind gazdasági szempontból megfelelő az energiacsomag, ösztönzi a technikai innováció felgyorsítását, segíti a környezetbarát energiaforrások terjedését. Ugyanakkor kevésnek látszik az kötelezettségekhez járó európai uniós környezetvédelmi támogatás, és ezért azok emelését kezdeményezi.

Magyarországgal látszólag enyhe a követelményA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője beszámolt az MTI-nek arról, hogy a több száz oldalas dokumentum összességében látszólag enyhe követelményeket támaszt Magyarországgal szemben. Ugyanakkor a részletekből kiderül, hogy Brüsszel egyes gazdasági szektorokat jobban sújtana, az ennek kivitelezését segítő környezetvédelmi támogatások mértéke pedig alacsony.
Jelenleg Magyarország túlteljesít
Jelenleg Magyarország mintegy 30 százalékkal van az emissziós bázisszint alatt. Az ország - még ha a kibocsátások enyhén nőnek is - a jelenleg hatályos nemzetközi klíma védelmi vállalásait, azaz a Kiotói jegyzőkönyvben 2012-ig vállalt 6 százalékos csökkentési céljait várhatóan több mint négyszeresen túlteljesíti.

hirdetes

Szükséges az európai uniós támogatások növeléseUgyanakkor a javaslat mínusz 18 százalékos célszámát úgy kell teljesíteni, hogy az ország legkevésbé klímabarát ipari létesítményeinek 21 százalékkal kell csökkenteniük kibocsátásukat 2005-höz képest 2020-ig, márpedig ez csak jelentős gazdasági terhek vállalása esetén érhető el. Magyarország éppen ezért kezdeményezi a bizottságnál, hogy a klímavédelmi erőfeszítések megfelelő megosztását kapcsolja össze az új tagállamok felzárkózását segítő európai uniós támogatások növelésével.

Az emisszió kvótát aukción fogják értékesíteniAz Európai Bizottság a támogatás menetét úgy képzeli el, hogy az érintett ipari szereplőkre ma is érvényes uniós emisszió-kereskedelmi rendszerben a kvótákat nem ingyen osztják ki, hanem egy részüket aukción értékesítik, és az abból származó bevétel 10 százalékát odaadnák a tagországoknak.

hirdetes


Emelni kellene a támogatástA kormány azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak, hogy e szolidaritási alapból 50 százalék legyen a visszaosztott pénz, amelyet csak klímavédelmet szolgáló beruházásokra lehet költeni. Azonban ez sem elegendő, ezen kívül azt is el kell érni, hogy további támogatások legyenek hozzáférhetőek a gazdasági kohézió erősítése jegyében.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Szociális és Munkaügyi Minisztérium tevékenységi köre A Szociális és Munkaügyi... Tovább

keresztár rugalmasság

Azt mutatja meg, hogy A termék árának 1 százalékos változása miként változtatja meg B... Tovább

Tovább a lexikonra