notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezetvédelem az irodában

hirdetes

Környezetvédelem az irodában

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Van értelme környezetvédelemrõl beszélni egy iroda esetén? Egyáltalán van környezeti hatása egy irodának?

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Környezetvédelem az irodában

Környezetkárosító hatások

Természetesen nem azonos nagyságrendû egy iroda és mondjuk egy vegyi üzem környezeti hatása. De ez nem azt jelenti, hogy egy iroda semmiféle környezetkárosító hatással nem rendelkezik. És addig, amíg egy vegyi üzemre környezetvédelmi jogszabályok sokasága vonatkozik, ezért kénytelen törõdni a környezetvédelemmel, addig mondjuk egy iroda környezeti hatásaival egyáltalán nem szokás foglalkozni. A közvetett környezeti hatásokra pedig már végképp senki nem gondol. Például azokra a hatásokra, melyek az iroda által felhasznált termékeket elõállítóinál keletkeznek. Mik is lehetnek egy iroda környezeti hatásai?
Ha cikkünk olvasója éppen egy irodában ül, kérjük nézzen körül, és mérje fel a helyiséget környezetvédelmi szempontból.

Bútorok

Kezdjük mondjuk a bútorokkal, ami körülveszi. Minden iroda berendezésénél fontos dolog a bútorok kiválasztása. Fontos a bútorok ára, megjelenése, praktikussága, helyigénye. A sor még hosszan folytatható. De alig néhány helyen foglalkoznak azzal, vajon mennyire környezetbarát a bútor anyag, elõállítási módja. A hatás ugyan a gyártónál jelentkezik, de a fogyasztási szokások befolyásolják a gyártókat! Ha többen megfogalmazzák az igényt a környezetbarát anyagú, elõállítási módú irodabútorokra, akkor a gyártók kénytelenek lesznek lépéseket tenni.

hirdetes

Környezetbarát bútor

És mitõl környezetbarát egy bútor? Fából készül? Vagy éppen a mûanyag jobb, mert akkor nem kell kivágni miatta az erdõket?
Ebben az esetben sincs egyetlen jó megoldás. De vannak szempontok, amit érdemes a bútorok kiválasztásánál figyelembe venni. Néhány ezek közül:

  •  Lehetõleg tartós bútort válasszunk, amire a gyártó is hosszú garanciát vállal, mivel így késõbb lesz belõle hulladék.
  •  A bútorok anyagának lehetõ legtöbb része legyen újrahasznosítható. Ennek a szempontnak megfelelhetnek mûanyagok is!
  •  Ha fa bútort választunk, az lehetõleg ne ritka trópusi fa legyen, hanem olyan, ami telepített erdõbõl származik (származhat).
  •  Ha faforgács lapból álló bútort választunk, akkor lehetõleg ne PVC bevonatos legyen!
  •  Az felületkezeléshez használt anyagok (festék, lakk, pác, stb) környezetbarát, tehát lehetõség szerint oldószermentes legyen.
  • hirdetes
  •  Az alkatrészek összeállítását környezetbarát módon oldják meg. Ez lehet csavarozás, csapolás, vagy formaldehid mentes ragasztó.
  •  bútorhuzatok speciális vegyi anyagok nélkül is tisztíthatók legyenek, és lehetõleg természetes, vagy legalább újrafelhasználható anyagból készüljenek.
  •  A bútorok tisztítására környezetbarát anyagokat használjunk! Ezt ellenõrizhetjük a tisztítószer biztonságtechnikai adatlapján.

Környezetvédelmi szemle

Milyen eredménnyel zárult az elsõ „környezetvédelmi szemle” az irodában? Ha az eredmény nem túl jó, annak nem az az oka, hogy kis költségvetésû a berendezés! Sokkal inkább az, hogy egyáltalán nem érvényesültek eddig a környezetvélmi szempontok! Változtatni soha nem késõ! És ez még csak az elsõ lépés volt azok számára, akik környezetbarát irodát akarnak kialakítani! A következõ részben további környezeti szempontokat vizsgálunk meg.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõség

annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzõk egy csoportja a... Tovább

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

Tovább a lexikonra