notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Világgazdasági válság a koronavírus miatt: soha nem zuhant még ekkorát a Dow Jones index

hirdetes

Szakértők szerint a 2008-asnál is nagyobb világválság gyűrűdzik a koronavírus miatt!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egyre nagyobb a baj, egyre jobban terjed a vírus, és ez pedig egyre nagyobb problémákat okoz nemcsak a gazdaság elkülönült szektoraiban, hanem átfogóan az egész világgazdaságban. Pontosan egy hete írtunk róla ITT, hogy talán egy újabb gazdasági világválság van kialakulóban. Mostanra biztosak vagyunk benne. A tőzsde legfontosabb mérőszáma, a Dow Jones Index, soha nem látott esést mutatott be hétfőn.

A világgazdaság helyzete a koronavírus idején

Zuhan a tőzsde

Hozzá nem értő emberek is tudhatják, hogyha a tőzsdén ekkor mértékű zuhanások vannak, akkor az semmi jót nem jelenthet. A nap legrosszabb pillanatában akkora volt a mínusz a tőzsdén, amit még sohasem mértek ezelőtt, egészen pontosan 3000 pont. Ez a nagy esés Trump beszéde után történt, amiben kitért arra, hogy a válságos helyzet valószínűleg júliusig, augusztusig is el fog tartani.

A 2008-as válságnál is durvább jön?

Hont Andrást idézve: „Attól tartok, hogy a 2008-as válság egy kellemes kis náthának fog tűnni ahhoz képest, ami ránk vár.” Bezárnak először a rendezvények, nagy sportesemények maradnak el, majd a kisebb helyek is bezárásra kényszerülnek, jön a home office, bezárnak teljes országok, bezár egész Európa, a gyógyszertárakon és az élelmiszerüzleteken kívül semmi sincsen nyitva. De mi van azokkal, akiknek más jelenti a megélhetést? Kezdetben még csak a légitársaságokért fejeztem ki az aggodalmamat, viszont most aggódom mindenkiért, aggódom, hogy a gazdasági szereplők hogyan élik meg, hogy elesnek minden bevételüktől, és aggódom azokért, akik egyik percről a másikra veszítették el megélhetésüket.

hirdetes

16 ezer munkanélküli egyetlen nap alatt

16 ezer: ennyi munkanélküli segély iránti kérelmet adtak be csak tegnap, csak Ausztriában. És ha ez nem lenne elég, egyetlen egy új munkába lépőt sem regisztráltak ugyanezen a napon. De hasonló eredményre jutnánk akkor is, ha bármelyik más ország foglalkoztatási adatait vizsgálnánk meg. Az emberek tömegesen veszítik el munkájukat a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt. És a járvány még csak most indul Európában.

hirdetes

A válság mindenkit elér

Kezdetben főleg a nagyobb, multinacionális cégeket érintette a koronavírus, hiszen a szállítási láncukban problémák merülhettek fel. Majd a légitársaságok, és a turisztikai szektor következett, hiszen vészesen csökkent az utazási kedv, erre a határzárak még inkább rányomták a bélyeget. De mára a kisebb vállalkozásokhoz is eljutott. Senki nem vesz semmit, csak élelmiszert, és nem megy sehova, ha teheti még dolgozni sem. Ez pedig főleg a kisvállalkozásoknak nagyon fájdalmas, hiszen ők sem kellő tartalékkal, sem megfelelő válság stratégiával nem rendelkeznek. Ha jön egy rendelet, hogy nem nyithat ki egy cukrászda, vagy egyszerűn elfogynak a vendégek, elesnek minden bevételüktől, nem tudnak mit tenni, el kell küldeniük az embereket. Sajnos nagyon sok ilyet hallani mostanában. De a nagyobb cégeknél is leépítésekkel kell számolni. Sajnos a kereslet hirtelen esése ezt okozza.

Meddig tart a válság?

Azt, hogy mikorra cseng le a járvány, és mikorra áll talpra a gazdaság nem lehet pontosan megmondani. Egyes optimista vélemények szerint a meleg idővel a vírus visszaszorul, de vannak szakértők, akik ennél jóval vészjóslóbbak, és minimum egy évben gondolkodnak. Mindenesetre az bizakodásra ad okot, hogy Kína kijelentette, náluk véget ért a járvány. A tegnapi napon csupán egyetlen új megbetegedettet regisztráltak. Bárhogy is legyen, egy biztos, a koronavírus már most komolyan rányomta a bélyeget a világgazdaságra. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

direct marketing

A reklámozás egy speciális területe. Lényege a kétirányú kommunikáció, a célzott... Tovább

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek