notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Igazi koronavírus sikersztori: néhány óra alatt összekattintgatott oldalt használ a fél világ

hirdetes

Igazi koronavírus sikersztori: néhány óra alatt összerakott oldalt használ a fél világ

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nekem nem telik el úgy nap, hogy minimum 10-szer ne használnám az oldalt, mondanám, hogy el van mentve könyvjelzőnek, de anélkül is ez jön be elsőre, amit néhány egyetemista gyakorlatilag néhány óra alatt rakott össze még a koronavírus korai szakaszában. Ezzel az oldallal fekszem, és kelek, de véleményem szerint nemcsak én vagyok így ezzel, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az oldalt naponta egy milliárd látogató keresi fel. Erről az oldalról beszélek, ahol élőben lehet követni a koronavírus járvány terjedését.

Koronavírus sikertörténete ez a weblap

Egyetemi projektből a világ egyik leglátogatottabb oldala

Dong Enseng, a Johns Hopkins Egyetem mérnöki karának betegségepidemiológiával foglalkozó elsőéves mesterszakos hallgatója alkotta meg az oldalt, 2 társával, amit most megannyi szempár figyel nap, mint nap, hogy képben legyen a koronavírus terjedésével. Eredetileg a kanyaró újbóli feltűnését tanulmányozta, de a Vuhanból érkező hírek hallatára átállt erre a témára. Január végén pár óra alatt néhány kollegájával megalkotta a ma is működő oldalt, amit bár eredetileg kevesebb felhasználóra terveztek (maximum ezerre, szemben a napi egymilliárddal), de ezt a nagy felhasználó számot is bírja a tapasztalatok szerint. 

Folyamatosan frissülő adatokkal dolgoznak

Az oldalt folyamatosan frissítik az új adatokkal, aminek köszönhetően nyomon követhetjük a Covid-19-járvány terjedését a világban. Aki használta már az oldalt, az jól tudja, hogy egy nagy térképen kisebb-nagyobb piros foltok jelzik, azokat a helyeket, ahol a járvány megjelent. Amikor először elkezdtem használni az oldalt, talán egy kezemen meg tudtam számolni ezeket a foltokat, most szinte az egész térkép piros. A fertőzöttek száma mellett, az országokra kattintva a halottak, valamint a gyógyultak száma is megjelenik, nagyobb országok esetében régiókra lebontva is. 

hirdetes

Így működik az oldal

Az adatokat az elején kézzel vitték fel, de ma már automata rendszereteket, algoritmusokat építettek erre is ki, hiszen ennyire nagyszámú adatmennyiséggel lehetetlen lenne dolgozni. A lehető legfrissebb adatokkal dolgoznak, olyan is előfordult már, hogy hamarabb megjelent a térképen egy adat, minthogy az ország hivatalosan bejelentette volna. 3-an építették fel az oldalt, a munka oroszlánrészét továbbra is ők végzik, de a projekten dolgozók száma a két tucatot közelíti. Nemhiába egy ennyi látogatóval rendelkező oldalt folyamatosan fejleszteni, javítani kell. 

hirdetes

Nem ez volt az alapötlet

Bár a projektnek nem ez volt az alapötlete, de ahogy annyi mindent, ezt is kicsit átalakította az élet, vagyis a járvány kirobbanása. A kutatócsoport azzal foglalkozik, hogy a betegségek jelentette kockázatra hogyan hat a populációs szintű viselkedés, mint az emberek mozgása, vagy találkozása, ezek alapján pedig hogyan lehet modellezni a járványok terjedését, előre jelezni a gócpontok kialakulását. Meglátva a koronavírus járványban a potenciális tudományos lehetőséget, azonnal reagáltak. Már a NASA is felfigyelt a projektre, és támogatását is ajánlotta, hogy a járvány szezonalitását, illetve az éghajlat hatását vizsgálják. Tehát az oldal célja több, mint puszta adatszolgáltatás, különböző matematikai modellezés alapjául is szolgál, amiket maguk a kutatók is szeretnének használni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány