notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mindent a koronavírusról: koronavírus áldozatainak száma, koronavírus ellenszere, koronavírus megelőzése, koronavírus terjedése

hirdetes

Egy cikkben minden, amit a koronavírusról tudni érdemes!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Koronavírus legfontosabb információi

Mennyi a koronavírus áldozatainak száma?

És a mindenkit foglalkoztató kérdés: mennyi az áldozatok száma? Napról, napra, sőt percről percre változik a helyzet, de a legfrissebb adatok szerin (2020.01.28.) jelenleg 106 a halálos áldozatok száma. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai alapján a fertőzött betegek száma 4515-re nőtt, közölük 976-nak válságos az állapota. Bár a járványnak közel sincs vége, de ha most kéne egy arányt számolni, akkor elég magas lenne, egészen pontosan 21,6%.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Vuhanban elrendelt vesztegzár ellenére is tovább terjedt a vírus. Illetve egyes becslések szerint már közel 40 ezer áldozata van a koronavírusnak, csak a lappangási idő hosszúsága miatt (körülbelül 7 nap), még nem lettek kimutatva az esetek, ami ha jobban belegondolunk, könnyen előfordulhat.

Hány ország érintett a koronavírus járványban?

Számunkra az egyik legfontosabb kérdés persze, hogy vajon Magyarországra is elérhet a koronavírus? Kína messze van, de a globális világban ez nem jelent védelmet számunkra. Kínán kívül eddig 17 országban találtak bizonyítottan koronavírussal fertőzött beteget. Sajnos Európába is eljutott a kór, január 24-én először Franciaországban diagnosztizáltak ilyen megbetegedést, majd a mai nappal (január 28.) Németországba is elért a vírus. Ezek nem túl biztatóak, hiszen ez már nincs túl távol tőlünk. Bár Magyarországon is vizsgáltak ki gyanús eseteket, szerencsére negatív lett az eredmény. 

hirdetes

Hogyan terjed a koronavírus?

Nagyon fontos kérdés, hogy mégis hogyan terjed a betegség? A vírus sajnálatos módon terjed emberről emberre is, amire mi sem jobb bizonyíték, mint az orvosok megbetegedése a kínai korházakban. Ez nem azt jelenti, hogy a levegőből száll a vírus. Cseppfertőzéssel terjed a feltételezések szerint, de idővel a levegőn keresztül is fertőzőképessé vállhat. 

Van gyógyszer, vagy bármilyen gyógymód a koronavírus ellen?

Nincs! Bár kutatók csoportja elkezdett a gyógymódon dolgozni, egyelőre gyógyszerrel nem kezelhető a koronavírus okozta megbetegedés. A kezelések során csupán a betegek legyengült immunrendszerét és magas lázát tudják enyhíteni a tudomány jelenlegi állása alapján. Illetve semmiféle védőoltás sincs ellene, bár már ezen is dolgoznak a kutatók, de kifejlesztésére nagyon sok időre van szükség, a vakcina feltehetőleg csak jövőre készül el.

hirdetes

Mik a tünetei a koronavírusnak?

Mégis milyen tüneteket produkál ez a betegség? A koronavírus legjellemzőbb tünetei a fáradékonyság, heves láz, légzési nehézségek, légszomj, és száraz köhögés. De ha bármelyiket észreveszed magadon ne rémülj meg azonnal, számos más betegség tünete is lehet ez, inkább fordulj orvoshoz. Leginkább a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyekre jelent veszélyt a vírus.

Mit lehet tenni a koronavírus ellen?

Ha nincs gyógyszer lehet tenni bármit az ellen, hogy megfertőződjünk? Igen! A legtöbb, amit magánemberként tehetsz, hogy jobban odafigyelsz az alapvető higiéniára. Rendszeresen és alaposan kezet mosol, kerülöd lehetőség szerint a nagy tömeget, köhögéskor, illetve tüsszentéskor eltakarod a szádat. Ha állatokkal kerülsz kapcsolatba, akkor is azonnal fertőtlenítsd a kezed, de ha lehet, kerüld az élőállatokat árusító piacokat, és csak jól megmosott, kellően hőkezelt élelmiszereket fogyassz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány