notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

750 milliárd forint uniós forrás érkezik 2020-ig kutatás-fejlesztésre

hirdetes

750 milliárd forint uniós forrás érkezik 2020-ig kutatás-fejlesztésre

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Magyarországra 2020-ig jelentős forrás, a tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra, fejlesztésre - hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője.

Kutatás-fejlesztés pályázat 2015

Hozzátette: a 750 milliárd forint uniós támogatást két operatív programon - a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon (VEKOP) - keresztül pályáztatják meg.
    Pálinkás József elmondta, hogy az első kiírások tervezése megtörtént, az első kiírás a GINOP-ban már megjelent a szegedi ELI (Extreme Light Infrastructure) projektre, amelynek kerete 36 milliárd forint. Hozzátette, a kiírásban szereplő 36 milliárd forint támogatásból a lézerberendezéseket építik fel.
A szegedi berendezés 2018-ra részévé válik az európai stratégiai infrastruktúráknak, fenntartása az európai uniós konzorciumhoz kerül majd, de a berendezést használó kutatók a kísérleteik költségeit maguk fizetik. Ezért fontos Magyarországnak, hogy egy ilyen berendezés itt legyen. A szegedi szuperlézer központ berendezése lehetővé teszi majd olyan vizsgálatok elvégzését, amelyre eddig nem volt mód.

hirdetes


    Pálinkás József emlékeztetett arra, hogy a lézerberendezés három helyen épül meg, az egyik Prága mellett, a másik Bukarest környékén, a harmadik, az ultrarövid impulzusok laboratóriuma pedig Szegeden.


A Nemzeti Kutatási és Technológia Alap 2015. évi költségvetése 74 milliárd forint, ebből az idén a következő pályázati kiírásban 29 milliárd forintot, a GINOP-ban 209 milliárd forintot, a VEKOP-ban 10 milliárd forintot a terveznek kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítani. Szerinte a magyar kormány bátor döntést hozott azzal, hogy a termelési központ pozíció után Magyarország a kutatás-fejlesztési-innovációs központtá válás irányába fordul.
 

A sajtótájékoztatón Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára emlékeztetetett arra, hogy Magyarország 2014-2020 között 12 ezer milliárd forint uniós és hazai fejlesztési forrást használhat fel. Hozzátette: ezt lényegében innovációs forrásként is lehet értelmezni, hiszen az uniós forrás felhasználása arról is szól, hogy képes lesz-e az ország olyan gazdasági szerkezetet létrehozni, amely hosszú távon biztosítja a gazdasági növekedést.

hirdetes


Újságírói kérdésre a helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság regionális főigazgatóságával folytatott tárgyalások jegyzőkönyve az M4-es autópálya fejlesztése témájában már a Miniszterelnökségen van, a hivatalos jelzés megfogalmazója az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó egységének vezetője volt.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

dokumentum

információ és annak hordozója PÉLDA: Feljegyzés , elõírás, eljárás-dokumentum, rajz,... Tovább

Tovább a lexikonra