notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az új házakra és lakásokra kötelező a zöld kártya

hirdetes

Januártól kötelező zöld kártya az új házakra és lakásokra

Gombos Krisztián marketing vezető
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az új lakásokra jövő januártól, a meglévőkre - eladáskor és bérbeadáskor - 2012-től lesz kötelező az energetikai tanúsítvány, az erről szóló kormányrendeletet a Magyar Közlöny tette közzé. A zöld kártyáért legfeljebb 11 ezer forintot és költségtérítést lehet majd felszámítani.

Tanúsítvány

Nem kell a tanúsítványt elkészíteni - egyebek mellett - az 50 négyzetméternél kisebb épületekre, az évente 4 hónapnál rövidebb ideig használtakra, a legfeljebb 2 éves használatra tervezettekre, és a műemlék épületekre sem.

Az új épületeknél ott kötelező a tanúsítvány, ahol az engedélyeztetés 2006. szeptember 1-je után indult. Itt, ha a felelős műszaki vezető igazolja, hogy az épület mindenben - szerkezetileg és gépészetileg is - a tervnek megfelelően készült, a terv alapján kell kiszámítani az energiafogyasztást.

Használat

A használt lakásoknál az energiaszámlák és a tervrajzok alapján kell elvégezni a tanúsítást. A tanúsítványt az a felsőfokú végzettségű személy készítheti el, aki rendelkezik építészeti-műszaki tervezési, vagy építési műszaki ellenőri, felelős műszaki vezetői jogosultsággal és letette az energetikai vizsgát is.

hirdetes

A kártya elkészítéséért legfeljebb 2 óra munkadíj számítható fel, az óradíj maximum 5 és fél ezer forint lehet, emellett költségtérítés is felszámítható. A 10 évig érvényes tanúsítvány végső formája egy olyan besorolási "matrica", amilyen a háztartási gépek oldalán is megtalálható.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra