notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Senki sem tudja, melyik a leggyorsabb böngésző

hirdetes

Melyik a leggyorsabb böngésző ?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az iPhone 4 bejelentése körüli nagy felhajtásban kicsit elsikkadt az Apple új böngészőjének, a Safari 5-nek a premierje. Pedig az előző verzió a világ leggyorsabb browsere volt a megjelenésének idején, a mostaniba meg végre beletették a Firefoxot naggyá tevő, külső fejlesztésű kiegészítők támogatását, és persze még tovább gyorsították.

böngésző

Ha mindez igaz, lassan a pécéseknek is megérné áttérni, és kipróbálni a Macen emberemlékezet óta alapértelmezett és egyeduralkodó böngészőt. A gond csak az, hogy szinte az összes böngésző gyártója hasonlókat állít a maga programjáról, végső esetben addig is elmerészkedve, hogy saját tesztszoftvert ír, ami a saját böngészőt méri a legjobbnak. Már többször sikerült ilyen esetekben igazságot tennünk, így most is élesre töltött, válogatott tesztprogramokkal estünk neki az elterjedtebb böngészőknek.

Kicsit lejt a pálya a böngészők között


A teszteket pécén, Windows XP alatt futtattuk - bármennyire is jön fel a Windows 7, és egyre népszerűbb a Mac, még ma is ez a legelterjedtebb számítógépes környezet Magyarországon. Mindegyik böngészőből azt a verziót választottuk, amit az adott cég legfrissebbként ajánl az átlagfelhasználóknak letöltésre a weboldalán (vagyis alfák, béták és nightly buildek nem játszottak): Safari 5, Opera 10.53, Firefox 3.6.3,
Chrome 5.0.375.70 és Internet Explorer 8.

A pálya tehát kicsit a Safari (windowsos optimalizálás ide vagy oda, ott mindenképpen a Mac OS az elsődleges platform) és az Explorer (a kilences bétája is elmarad a konkurensek mögött , ami a lassan másfél éves 8-asnál megalázó különbségeket sejtet) ellen lejt.

hirdetes

 

Három menet


Első menetben a jó öreg Sunspider teszttel  kínoztuk meg a böngészőket, ezt a Webkit motor programozói (ezen alapul a Safari és a Chrome is) fejlesztik, és a javascriptek futtatási sebességét méri - ez az, amitől általában le szokott lassulni egy böngésző. Meglepő módon nem a két, hazai pályán játszó böngésző egyike futott be a legjobb idővel, hanem az Opera, még ha nem is nagy előnnyel. A Firefox és főleg az Explorer lemaradása óriási.A második próba a Google programozóinak tesztje, a V8 volt , és akár feltételezhetünk is némi hátszelet a Chrome-nak, ugyanis meggyőző fölénnyel nyomta le a konkurenseket. Az Explorer rendszeresen belefagyott a tesztbe, a Firefox nagyjából ugyanazt a lemaradást mutatta, mint az első mérésben (itt nem időre ment a teszt; minél nagyobb az eredmény, annál gyorsabb a böngésző).

Harmadik nekifutásra a Dromaeo tesztgyűjtemény alapdarabját, a DOM Core-t  futtattuk, ami a Mozilla műhelyéből való, tehát Firefox-közeli programozók írták. Itt is a nagyobb mérőszámok a jobbak (azt méri, hogy adott idő alatt hányszor fut végig a teszt), az Explorer ezt sem tudta végigcsinálni, viszont a Safari meglepően jól futott, az eddig dicséretesen teljesítő Opera pedig csúfosan lemaradt.

hirdetes

 Ahány teszt, annyi győztes böngésző


Három teszt, három győztes - hát ez meg hogy lehet? Úgy tűnik, a három legmodernebb böngésző (paradox módon éppen a három legkevésbé elterjedt) nagyjából egyforma gyors, és az eltérő eredmények oka, hogy az egyes tesztekben más-más súllyal szerepelnek azok a részfeladatok, amelyekben pont az egyik vagy másik versenyző kiemelkedően jobb a többinél. (A miénkhez hasonló, nem egyértelmű eredményt hozott egyébként az Ars Technica tesztje  is, Maces környezetben.)

Mindenesetre úgy tűnik, egyre kevésbé lehet a puszta sebességre építve hirdetni a böngészőket, itt az ideje, hogy a pluszszolgáltatások és a biztonság kerüljön előtérbe. Annak ellenére, hogy a puszta számok
azt mutatják, minden böngésző sokat gyorsult az egy évvel ezelőtti tesztünkhöz  képest. A Firefoxszal most már megvárhatjuk, míg ősszel megjelenik a 4.0-s verzió, addig is érdemes kipróbálni a három kevéssé elterjedt, de szupergyors browsert, Explorert meg kultúrember úgysem használ már évek óta.

Forrás: http://index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti teljesítmény

környezeti teljesítmény Egy szervezet irányításának mérhető eredményei, a környezeti... Tovább

szervezeti vásárlás

Olyan döntéshozatali folyamat, amely során a formális szervezetek megteremtik az igényt a... Tovább

Tovább a lexikonra