notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Senki sem tudja, melyik a leggyorsabb böngésző

hirdetes

Melyik a leggyorsabb böngésző ?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az iPhone 4 bejelentése körüli nagy felhajtásban kicsit elsikkadt az Apple új böngészőjének, a Safari 5-nek a premierje. Pedig az előző verzió a világ leggyorsabb browsere volt a megjelenésének idején, a mostaniba meg végre beletették a Firefoxot naggyá tevő, külső fejlesztésű kiegészítők támogatását, és persze még tovább gyorsították.

böngésző

Ha mindez igaz, lassan a pécéseknek is megérné áttérni, és kipróbálni a Macen emberemlékezet óta alapértelmezett és egyeduralkodó böngészőt. A gond csak az, hogy szinte az összes böngésző gyártója hasonlókat állít a maga programjáról, végső esetben addig is elmerészkedve, hogy saját tesztszoftvert ír, ami a saját böngészőt méri a legjobbnak. Már többször sikerült ilyen esetekben igazságot tennünk, így most is élesre töltött, válogatott tesztprogramokkal estünk neki az elterjedtebb böngészőknek.

Kicsit lejt a pálya a böngészők között


A teszteket pécén, Windows XP alatt futtattuk - bármennyire is jön fel a Windows 7, és egyre népszerűbb a Mac, még ma is ez a legelterjedtebb számítógépes környezet Magyarországon. Mindegyik böngészőből azt a verziót választottuk, amit az adott cég legfrissebbként ajánl az átlagfelhasználóknak letöltésre a weboldalán (vagyis alfák, béták és nightly buildek nem játszottak): Safari 5, Opera 10.53, Firefox 3.6.3,
Chrome 5.0.375.70 és Internet Explorer 8.

A pálya tehát kicsit a Safari (windowsos optimalizálás ide vagy oda, ott mindenképpen a Mac OS az elsődleges platform) és az Explorer (a kilences bétája is elmarad a konkurensek mögött , ami a lassan másfél éves 8-asnál megalázó különbségeket sejtet) ellen lejt.

hirdetes

 

Három menet


Első menetben a jó öreg Sunspider teszttel  kínoztuk meg a böngészőket, ezt a Webkit motor programozói (ezen alapul a Safari és a Chrome is) fejlesztik, és a javascriptek futtatási sebességét méri - ez az, amitől általában le szokott lassulni egy böngésző. Meglepő módon nem a két, hazai pályán játszó böngésző egyike futott be a legjobb idővel, hanem az Opera, még ha nem is nagy előnnyel. A Firefox és főleg az Explorer lemaradása óriási.A második próba a Google programozóinak tesztje, a V8 volt , és akár feltételezhetünk is némi hátszelet a Chrome-nak, ugyanis meggyőző fölénnyel nyomta le a konkurenseket. Az Explorer rendszeresen belefagyott a tesztbe, a Firefox nagyjából ugyanazt a lemaradást mutatta, mint az első mérésben (itt nem időre ment a teszt; minél nagyobb az eredmény, annál gyorsabb a böngésző).

Harmadik nekifutásra a Dromaeo tesztgyűjtemény alapdarabját, a DOM Core-t  futtattuk, ami a Mozilla műhelyéből való, tehát Firefox-közeli programozók írták. Itt is a nagyobb mérőszámok a jobbak (azt méri, hogy adott idő alatt hányszor fut végig a teszt), az Explorer ezt sem tudta végigcsinálni, viszont a Safari meglepően jól futott, az eddig dicséretesen teljesítő Opera pedig csúfosan lemaradt.

hirdetes

 Ahány teszt, annyi győztes böngésző


Három teszt, három győztes - hát ez meg hogy lehet? Úgy tűnik, a három legmodernebb böngésző (paradox módon éppen a három legkevésbé elterjedt) nagyjából egyforma gyors, és az eltérő eredmények oka, hogy az egyes tesztekben más-más súllyal szerepelnek azok a részfeladatok, amelyekben pont az egyik vagy másik versenyző kiemelkedően jobb a többinél. (A miénkhez hasonló, nem egyértelmű eredményt hozott egyébként az Ars Technica tesztje  is, Maces környezetben.)

Mindenesetre úgy tűnik, egyre kevésbé lehet a puszta sebességre építve hirdetni a böngészőket, itt az ideje, hogy a pluszszolgáltatások és a biztonság kerüljön előtérbe. Annak ellenére, hogy a puszta számok
azt mutatják, minden böngésző sokat gyorsult az egy évvel ezelőtti tesztünkhöz  képest. A Firefoxszal most már megvárhatjuk, míg ősszel megjelenik a 4.0-s verzió, addig is érdemes kipróbálni a három kevéssé elterjedt, de szupergyors browsert, Explorert meg kultúrember úgysem használ már évek óta.

Forrás: http://index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vásárlásösztönzés

Különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelynek célja hogy... Tovább

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

Tovább a lexikonra