notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legjobb üzleti könyvek: A 10 legjobb menedzsment könyv céltudatos vezetőknek

hirdetes

A 10 legjobb menedzsment könyv céltudatos vezetőknek

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mitől lesz valakiből igazán jó vezető? Talán meggyőző személyiségre van szükség hozzá? Esetleg mindent legyűrő akaraterőre és kitartásra? Nem kérdés, hogy a legjobb vezetőkben mind megtalálhatók ezek a jellemvonások, de mégis hogyan ruházhatod fel magadat velük? Tény, hogy léteznek úgynevezett „született vezéregyéniségek”, de a legtöbbeknek egészen át kell szellemülniük ahhoz, hogy megfeleljenek a vezetőkkel szemben állított elvárásoknak, és hogy sikeresen végezhessék munkájukat. Ha többet szeretnél tudni arról, hogy hogyan is lehetsz igazán nagyszerű vezető, és szeretnéd inspirálni azokat, akik körbevesznek téged, akkor nézz szét az alábbi menedzsment könyvek között, amelyek pontosan ebben segítenek majd!
 

10 legjobb üzleti témájú könyv vezetőknek

1. The One Minute Manager

Írta: Kenneth H. Blanchard és Spencer Johnson

Ez a könyv egy fiatal férfiről szól, aki nagyszerű vezetővé szeretne válni. Keresgélése során többféle menedzsment módszerrel találkozik, azonban ezeknek mind megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Egyes metódusok csak az eredményekre koncentrálnak (elhanyagolva ezzel az alkalmazottakat), míg a demokratikusabb berendezkedések olyannyira az emberekre helyezik a hangsúlyt, hogy az már a szervezet rovására megy.

Hősünk végül az egyperces módszerben (one-minute method) talál rá a megoldásra, aminek lényege, hogy tiszta célokat és elvárásokat tűzöl ki azok számára, akiknek a munkájáért felelsz.

Például ha valaki azt mondja neked, hogy tedd rendbe a konyhát, akkor az a mosogatásra, a felmosásra vagy a munkalapok letakarítására gondol? Sokkal egyszerűbb dolgod lenne, ha konkrétan tudnád, hogy melyik feladatot vagy feladatokat kell elvégezned ezek közül.

hirdetes

2. On Becoming a Leader

Írta: Warren Bennis

Warren Bennis az üzleti tudományok professzora volt a Dél-kaliforniai Egyetemen, az ’On Becoming a Leadert’ pedig lényegében kötelező olvasmánynak tartják az üzlet iránt érdeklődők számára. Bennis a második világháború alatt került először vezetői pozícióba, amikor Európa egyik legfiatalabb hadnagyaként kellett helytállnia. Véleménye szerint a vezetésre nem születni kell, hanem később válnak azzá az emberek.

Az ’On Becoming a Leader’ valószínűleg az egyik legjobb menedzsment könyv, amelyet valaha írtak, és többek között a nagyszerű vezetők legfontosabb jellemzőit is körvonalazza. Bennis számára egy jó vezető öntudatos, kíváncsi és hajlandó kockáztatni.

hirdetes

3. Turn the Ship Around!: A True Story of Turning Followers Into Leaders

Írta: L. David Marquet

David Marquet egy tengeralattjáró kapitánya volt, akit úgy képeztek ki, hogy a hagyományos katonai módszerekkel vezesse legénységét: parancsokat kellett kiadnia, hogy elérjék az elvárt eredményeket. Egyszer aztán egy lehetetlen parancsot adott ki csapatának, akik mégis megpróbálták teljesíteni azt (csaknem katasztrofális következményekkel).

Amikor megkérdezte őket, hogy mégis miért tették, azt a választ kapta, hogy „Mert ezt a parancsot adta”.

Ez volt az a pont, ahol Marquet úgy döntött, hogy változtat vezetői stílusán, és szabadabb kezet ad beosztottjainak, átruházva ezzel rájuk a felelősséget is. Ez a döntés jelentős változásokat hozott, amikről remek menedzsment könyvéből bővebben is olvashatsz.
 

A hasznos menedzsment könyvek istáj a következő oldalon folytatódik, lapozz, van még egy pár hasznos olvasmány!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

eredményesség

a tervezett tevékenységek megvalósításának és a tervezett eredmények elérésének mértéke Tovább

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek Tudomány