notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

6 linképítési technika, amiért a Google büntetheti weboldalunk

hirdetes

6 linképítési technika, amiért a Google büntethet

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb pillére. A honlapunkra mutató linkek azt jelentik a Google számára, hogy weboldalunk mások számára értékes. Minél több link mutat a honlapunkra, annál nagyobb forgalmat kaphatunk az organikus találatokból.

6 linképítési technika, amiért a Google büntetheti weboldalunk

De a minőség is döntő tényező: a népszerű magazinok és a szakterületedbe vágó minőségi honlapok linkjei a legértékesebbek. Ha tudsz írni, és szívesen lépsz kapcsolatba versenytársaiddal, a minőségi linképítés a te tereped. De a minőségi linképítés időigényes, és sokan igyekeznek könnyebb megoldást találni. 
Ekkor vetik be sokan a feketekalapos linképítési technikákat. Ezekről tudjuk, hogy a Google büntethet értük, ugyanakkor kis erőfeszítéssel, minőségi tartalom létrehozása nélkül érhetünk el eredményeket. 


Lássuk előbb, mik ezek a technikák. Utána pedig nézzük meg, hogy a Google valóban bünteti-e ezeket Magyarországon, és megéri-e használni őket.


1. Linkfarmokból szerzett linkek


A linkfarmok olyan weboldalak, amelyeken 10 ezer vagy akár 100 ezer linket helyeznek el egyetlen oldalon. A linkeket nem katalogizálják téma szerint, hanem egyszerűen egymás alá pakolják őket. Az egésznek semmi értelme azon kívül, hogy linkeket tartalmaz. És ez látszik is rajtuk: sokszor sem keresni, sem értelmesen olvasni nem lehet ezeket az oldalakat.


A Google őskorában, amikor a Google még nem súlyozta a linkek minőségét, a linkfarmos hivatkozásokkal sikeresen letudhattuk a honlapunk keresőoptimalizálásának linképítéses részét. Ma már a linkfarmos hivatkozásokat kivétel nélkül minden SEO szakember kerüli. A Google ugyanis nem tekinti értékes hivatkozásoknak ezeket a forrásokat, és könnyen leminősítheti miattuk a honlapunkat.

hirdetes


2. Automatikusan, számítógépek által generált cikkek


A linkfarmos SEO-technikák kifinomult változata. Elsőként meghatározzák a célzott kulcsszavakat. Majd egy program segítségével a kulcsszavakból cikkeket generálnak: sokszor értelmetlen, ugyanakkor nyelvtanilag helyes cikkeket, amelyeket tömegesen helyeznek el a szolgáltatást kínáló cég által fenntartott akár több száz weboldalon.
A cikkeket ember soha nem olvassa, azok csak a Google számára készülnek. Ez a módszer azt a látszatot kelti a Google felé, hogy tömegesen sok írásban hivatkoznak a honlapodra. Ha a Google beveszi a trükköt, emelkedni fog a keresőben a honlap.


Ezek a manipulatív szolgáltatások zárt hálózatokra épülnek. Ugyanarról a száz weboldalról érkeznek minden ügyfélhez a linkek. Ha egyszer a Google lefüleli a hálózatot, a játékba bekapcsolódott honlapokat kemény büntetéssel sújtja.


hirdetes
3. PBN: Private Blog Network használata


A Private Blog Network szó szerint azt jelenti, hogy privát blog hálózat: ekkor saját magad számára építesz tíz vagy akár 40 weboldalt, és ezekről linkeled a saját honlapodat. Teljességgel ellentétes a Google irányelveivel, ennek ellenére természetesen rengeteg vállalkozó használja Magyarországon is. A Google kifejezetten vadászik ezekre a hálózatokra, és ha megtalálja őket, az összes weboldalt egyszerre küldi vissza a találati listák végére.


Itt nem arról van szó, hogy a saját szakterületed egyes altémáihoz kapcsolódva felépítesz néhány oldalt. Ebben az esetben a weboldalak kiegészítik, támogatják egymást. Sőt, ha minőségi tartalmat helyezel el rajtuk, kifejezetten jót teszel magadnak, hiszen szerzőként magas reputációra tehetsz szert. A PBN-eket a honlapok magas száma és a gyenge taralom definiálja.


A PBN-ekkel a legnagyobb gond az, hogy a szerzőknek nincs kapacitásuk minőségi tartalmat készíteni a honlapokra, ezért egy idő után a weboldalak megtelelnek linkekkel, a tartalom pedig egyre gyengébb lesz. Az egyedi weboldalak is elértéktelenednek, a tőlük eredő linkek sem számítanak majd sokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

társadalomközpontú marketing

A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és... Tovább

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek