notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

6 linképítési technika, amiért a Google büntetheti weboldalunk

hirdetes

6 linképítési technika, amiért a Google büntethet

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

6 linképítési technika, amiért a Google büntetheti weboldalunk

4. Miniatűr linkfarmokról szerzett linkek


A fenti megoldások keverékét több hazai webes ügynökség is alkalmazza. Ebben az esetben az ügynökség több száz vagy ezer weboldalt üzemeltet. Minden weboldalon elhelyeznek egy alig megtalálható aloldalt, ahonnan 20-30 másik általuk üzemeltetett honlapra mutató linket helyeznek el egy rövid leírással. A weboldalak tulajdonosai ezért cserébe linkeket kapnak másik 20-30 weboldalról.


A módszer egyszerre működőképes és kockázatos. Rengeteg weboldalt ezek a linkek tartanak az élmezőnyben. Itt is zárt hálózatokról van szó, csak ezek nem tulajdonosi szinten, hanem az üzemeltető szintjén kapcsolódnak egymáshoz. Ha a Google felfedi őket, azonnali algoritmikus vagy manuális büntetésre számíthatnak, komoly anyagi kárt okozva ezzel a hálózat összes tagjának.


5. Linkcsere


Viszonylag ártalmatlan, ugyanakkor a Google irányelveivel ellentétes tevékenység. Te adsz egy linket nekem, én adok egy linket neked, vagyis kölcsönösen leadunk egymásra egy szavazatot.


A Google szemében ez egy természetellenes linképítési technika. Ekkor ugyanis nem azért jön létre a link, mert jó minőségű tartalom jött létre, hanem csak a viszonzásként adott linkért cserébe. Márpedig a Google olyan linkeket akar látni, amelyeket az olvasókat kiszolgáló tartalom teremtett, és csak a szöveg önértéke miatt jöttek létre.

hirdetes
Linkcsere miatt a Google büntethet. Ha néhány ilyen linked van, nem kell miatta aggódnod, de a tudatos linképítés során kerülni kell.


6. PR cikkek íratása


PR cikkek esetén fizetünk valakinek, hogy a saját honlapján helyezzen el egy cikket. A cikk a szakterületünkről, cégünkről szól, és tartalmaz egy linket, amely az oldalunkra mutat. Magyarországon és a világon mindenhol külön iparág épült a PR cikkek készítésére és elhelyezésére.
A Google irányelveivel teljesen ellentétes az ilyen tartalmak és linkek létrehozása. A Google szerint ugyanis a minőségi weboldalak védjegye, hogy azért linkelik őket, mert jók, nem pedig azért, mert fizetünk értük. Ezzel lehet egyetérteni vagy butaságnak gondolni, a Google hivatalos véleménye ez.


Tényleg büntet-e a Google?


A Google büntet, de ritkán. Érdemes ezzel kapcsolatban néhány dolgot tisztába tenni.


hirdetes
A Google-t a globális angolszász piacra tervezték. Magyarország a Google számára egy amerikai nagyvárosnyi forgalmat sem bonyolít. Mivel pici a magyar internet, és mivel kisebb a forgalma is a globális szereplőkhöz képest, kisebb figyelem is fordul az itteni csalások lefülelésére. 


De Google elsősorban nem büntetésre törekszik. 


Célja nem a büntetések kiosztása, hanem a piaci szereplők félelemben tartása. Elképesztő programozói kapacitást foglal le a PBN-ek felkutatása és megbüntetése vagy például a miniatűr linkfarmok megtalálása. Költségkímélőbb ráijeszteni a szereplőkre, hogy tartsák be a szabályokat.


Ennek okos technikája maga a szóhasználat: büntetés (angolul penalty). Mintha a linkfarmozók vagy a cikkeket generáló vállalkozók erkölcsi szabályokat áthágó bűnözők lennének. Pedig nem csinálnak mást, mint a számukra legjobbnak tűnő módon fektetik be az idejüket és a pénzüket a versenyben. Igazában a Google algoritmusai tehetnek róla, hogy feketekalapos technikákkal is komoly eredményeket lehet elérni.


Mert lehet: ezzel kapcsolatban ne legyenek illúzióid. A linkfarmok és PBN-ek napja még legalább néhány évig Magyarországon is ragyogni fog. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek