notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Litográfia

hirdetes

Litográfia

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A görög lithosz

kõ és graphein: írni szóból származik. Síknyomású grafikai eljárás, amelyet Aois Senefelder német nyomdász talált fel (1797-98). A nyomóforma eredetileg a solnhofeni mészkõ, amelyet késõbb fémlapokkal helyettesítettek. A nyomtatás a kõ, a festék, a sav és a víz kémiai reakciójának felhasználásával történik. Színes nyomatok is készíthetõk, ilyenkor annyi követ kell használni, ahány színrõl szó van.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Litográfia

Szénsavas mészkõre krétával rajzol a litográfus. A követ ezután vízzel itatja át. A kõre hengerelt festék csak a zsírkrétával fedett helyeken tapad meg, ahonnan pedig a ráfektetett papírlapra kerül gyenge nyomás vagy hengerelés következtében.

Kõrajz 

A kõrajz (litográfia) azon a kémiai tételen alapul, hogy a zsírok és a víz egymással nem vegyülnek, nedves kõlapon a zsíros festék nem tapad meg. Szénsavas mészkõre leginkább a München melletti Solnhofenben található mészpalára zsírtartalmú krétával rajzol a litográfus. A követ ezután vízzel itatja át. A kõre hengerelt festék csak a zsírkrétával fedett helyeken tapad meg, onnan pedig a ráfektetett papírlapra kerül gyenge nyomás vagy hengerlés következtében. Cinkográfiánál cink-, algráfiánál alumíniumlemez helyettesíti a kõlapot.

hirdetes
Ezt a grafikai eljárást különösen a múlt század végén használták, de még e század elsõ felében is alkalmazták, fõleg több színnyomású rajzok; plakátok sokszorosítására. Színes rajzok esetében minden színt külön kõlapról nyomnak. A nagy mûvészek közül Gavarni és Daumier alkalmazta szívesen, a színes kõrajznak pedig Toulouse-Lautrec volt nagy mestere. Minthogy a kõrõl nagyon sok példányban készülhet nyomás, a mûvészi technikák közül ez nyújtotta a legnagyobb lehetõséget a mûsvek viszonylag olcsó terjesztésére.
hirdetes

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

információ

értelemmel bíró adat Tovább

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

Tovább a lexikonra