notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Félig liziméter és a környezetirányítási rendszer (KIR) kapcsolata a mezõgazdaság és az ipar területén

hirdetes

Félig liziméter és a környezetirányítási rendszer (KIR) kapcsolata a mezõgazdaság és az ipar területén

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A liziméter telepeken végzett talajfeltárási, talajvizsgálati, különbözõ vízmintavételezési eljárások és berendezések nem alkalmasak a talajban történõ szivárgási és beszivárgási jelenségek folyamatának, továbbá a szivárgással közvetített anyagok mennyiségi és minõségi idõbeli folyamatos változásának az észlelésére. A félig liziméter (hidrogeológiai beszivárgásmérõ-mintavételezõ berendezés) lehetõséget ad a bolygatatlan talaj vizsgálatára.

A STandard-Team Kft által forgalmazott és telepített berendezés lehetõvé teszi szabad területen is a folyamatos mérést. Alkalmas a talajokban természetes módon lejátszódó szivárgási és beszivárgási folyamatok észlelésére, illetve e folyamatok eredményeképpen a szivárgással vagy beszivárgással közvetített anyagok folyamatos csapdába ejtésére. Alkalmas rendszeres idõközönkénti begyûjtött anyagok kinyerésére, mintavételezésére, mérésére, vagyis a szivárgó anyagok mennyiségi és minõségi idõbeli folyamatos változásának észlelésére. Ezért alkalmas a környezetirányítási rendszerben (ISO14001) végrehajtni kívánt talajvizsgálatok elvégzésére. További elõnye az eddig alkalmazott talajvizsgálati módszerekkel szemben, hogy a méréseket nem pontszerû mérésenként végzi, hanem egy nagyobb talajszelvény szennyezettségi állapotáról tudunk vele képet kapni. Ennek a berendezésnek a segítségével a meglehetõsen bonyolult talajvizsgálati módszereket a jóval egyszerûbb vízvizsgálati módszerekre lehet visszavezetni.

 

A berendezés bolygatatlan talajszelvény alá illesztett mérõtestének felsõ tartálya felülrõl fedetlen. A felsõ tartályban kavicságy van elhelyezve, amely pontosan a bolygatatlan talajtest alá simul. Ez a közvetlen érintkezés biztosítja azt, hogy a talajtestben természetes módon lejátszódó szivárgási és beszivárgási folyamatokról, ennek eredményeként bekövetkezõ anyagmozgásokról valóságos mérési eredményeket, a lejátszódó folyamatokat objektíven jellemzõ adatokat kapjunk.

hirdetes

 

A beszivárgásmérõ-mintavételezõ berendezés (Félig liziméter) kialakítása másrészt azon felismerésen alapult, hogy ha mérõtest felsõ tartályát perforált, szûrõbetéttel védett fenéklemezzel látjuk el, akkor a szivárgó anyagok gravitációs úton az alsó tartályba jutnak a mérést amúgy zavaró talajszemcsék bemosódása nélkül.

 

Az objektív mérési adatok nyeréséhez fontos kitétel az, hogy az alsó tartálynak mérethûnek és alaktartónak kell lennie még a ránehezedõ talaj tömegének ellenére is. A mérethûséget és az alaktartósságot az alsó tartálynak a célszerûen, számos kísérlettel kialakított formája (kiviteli alakja) biztosítja. Az alsó tartály méretezése lehetõvé teszi a tartályba bejutott anyagok biztonságos átmeneti tárolását.

 

A berendezés célszerû kialakítása és használata esetén a szivárgó anyagok gyûjtése és mérése idõben egymástól elválasztható. Így a különbözõ vizsgálati helyszíneken a mérõtestek alkalmasak a talajban szivárgó anyagok folyamatos és automatikus gyûjtésére. A mérõtestek felszínre kivezetett csatlakozó csonkjaira e célra kifejlesztett pneumatikus eszközök csatlakoztathatók és velük a gyûjtõtartályban összegyûlt és meghatározott ideig tárolt talajban szivárgó anyagok kinyerhetõk, és szükség szerint a mérések a helyszínen és/vagy szaklaboratóriumban elvégezhetõk.

hirdetes

 

A berendezés tehát két egységbõl tevõdik össze: a kijelölt területen a talajban természetes úton szivárgó víz gyûjtésére és átmeneti tárolására alkalmas, talajba épített részegységbõl, valamint a minta kinyerésére szolgáló pneumatikus berendezésbõl, ami a mérõtestek számától és letelepítési módjától függõen lehet stabil helyszínre telepített és mobil. A pneumatikus vákuumszivattyú meghajtását végezheti elektromos vagy robbanó motor.

Liziméter telepítéséhez, ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez kérje ajánlatunkat itt!
 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Közösségi portál

Közösségi portálok - IWIW, Facebook, Twitter, Myspace és még sokan mások A közösségi... Tovább

beszerzés

Szűkebb értelemben a termeléshez szükséges anyagok, segédanyagok stb. megvásárlását... Tovább

Tovább a lexikonra