notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pályázati projekttervezési technikák 2 – Logikai keretmárix

hirdetes

Pályázati projekttervezési technikák 2 – Logikai keretmárix

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy sikeres pályázati projekt megtervezése és írása a korábban említett és bemutatott SWOT elemzésen kívül (Pályázati projekttervezési technikák 1 – SWOT elemzés) a megfelelõ logikai keretmátrix készítésétõl is függ.

Pályázati projekttervezési technikák 2 – Logikai keretmárix

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Projekt létrehozása

Egy sikeres pályázati projekt megtervezése és írása a korábban említett és bemutatott SWOT elemzésen kívül (Pályázati projekttervezési technikák 1 – SWOT elemzés) a megfelelõ logikai keretmátrix készítésétõl is függ. Ebben a fejezetben a keretmátrixot, mint elemzési folyamatot szemléltetjük ahhoz, hogy a projektek tervezését sikeresebbé tegyük.

Logikai keretmátrix

A logikai keretmátrix egy olyan elemzési folyamat, amely egy pillanat alatt átlátható, a projekt megértését, végrehajtását és értékelését egyaránt támogatja, egyúttal segíti a minél pontosabb, konkrétabb és reálisabb tervezést.

A logikai keretmátrix kitöltését az alábbi elemzéseknek kell megelõznie:
1. lépés: az érintettek elemzése – a projekt által valószínûleg érintett csoportok, személyek, intézmények azonosítása, kulcsproblémáik, korlátaik, lehetõségeik azonosítása
2. lépés: problémaelemzés – a problémák megfogalmazása, ok-okozati összefüggések meghatározása
3. lépés: célkitûzés-elemzés – a célkitûzések meghatározása a beazonosított probléma alapján.

A logikai keretmátrix struktúráját az alábbi ábra szemlélteti:

hirdetes

A logikai keretmátrix egy konkrét projektet foglal táblázatba, hasonlóan, mint a SWOT elemzés egy ágazatra, intézményrendszerre, vagy szervezetre vonatkozóan. A keretmátrix 4 sorból és 4 oszlopból álló táblázat.

A sorok a tervezés szintjeit jelölik, felülrõl lefelé haladva egyre jobban ráközelítünk a tervezett projekt konkrétumaira.

  • a legfelsõ sorban a projekt szélesebb kontextusáról beszélünk,
  • a második sor a projekt céljainak szintje, itt adjuk meg projektünk konkrét célkitûzését, vagyis azt az ideális jövõbeli állapotot, aminek megteremtését projektünkkel el szeretnénk érni,
  • a harmadik sor a projekt tevékenységeinek következtében létrejövõ eredmények szintjét mutatja,
  • a negyedik sor már a projektvégrehajtás szintje, itt soroljuk fel az eredmények létrehozásához szükséges tevékenységeket

A logikai keretmátrix függõleges oszlopai:

  • A második sorban az ellenõrzéshez, értékeléshez nagyon fontos sikerességi mutatókat adjuk meg. Ezek jól körülírtak, és lehetõség szerint számszerûsíthetõk legyenek. A tevékenységek sorában ebben az oszlopban nem mutató szerepel, hanem a projekt megvalósításához szükséges emberi és tárgyi erõforrások felsorolása, természetesen konkrétan és számszerûsítve.
  • A harmadik oszlop a sikeresség mérésének „hogyanját”, forrását adja meg, a felsõ három sorban az átfogó és a konkrét célkitûzések, illetve az eredmények elérését igazoló információforrások és – amennyiben szükséges – a teljesítmény igazolásához szükséges módszerek szerepelnek. A tevékenységek sorában ebben az oszlopban az emberi és tárgyi erõforrások költségeit tüntetjük fel.
  • hirdetes
  • A negyedik oszlopban vesszük számba azokat a külsõ tényezõket, amelyek a projektmenedzsment hatáskörén kívül esnek, viszont teljesülésük elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a következõ szint elsõ oszlopában leírtak megvalósulhassanak. A legfelsõ sor utolsó rublikája értelemszerûen üresen marad. A beírásra szánt elõfeltevéseket egyesével mérlegeljük, hogy vajon tényleg rajtunk kívül álló tényezõk-e? Nem tudnánk-e teljesülésüket új tevékenységekkel elõsegíteni? Ha nem, és bekövetkezésük nem túl valószínû, nem túl kockázatos-e a projektünk? Az elõfeltevések gondos mérlegelése a reális tervezés egyik legfõbb garanciája. A jól megválasztott elõfeltevések leírása lehet ugyanakkor szinte egyetlen „egérutunk” a szigorú európai ellenõrzési rendszerekben: ha egy olyan elõfeltevés nem teljesülése következtében nem tudtuk teljesíteni projektünket, aminek teljesülésére reálisan építettünk, joggal számíthatunk a pályázati ellenõrök támogatóbb, megértõbb magatartására.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

átvizsgálás

tevékenység, amely a vizsgálat tárgyára vonatkozóan az alkalmasság, a célnak való... Tovább

környezeti cél

környezeti cél Általános, a környezeti politikával összhangban levő cél, amelyet egy... Tovább

Tovább a lexikonra