notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Magyar Nemzeti Múzeum sikere Kínában: 2.740.558 fő volt kíváncsi "Sissi és Magyarország - a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században" című kiállításra

hirdetes

Új siker: Közel 3 millióan kíváncsiak Kínában a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítására

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

2.740.558 fő volt kíváncsi "Sissi és Magyarország - a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században" című kiállításra.

Új siker a Magyar Nemzeti Múzeumban

Több mint 2,7 millió ember tekintette meg Kína négy nagyvárosában - Sanghajban, Pekingben, Jünnanban és Hszianban - a Magyar Nemzeti Múzeum "Sissi és Magyarország - a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században" című kiállítását. Egyedülálló nemzetközi siker, hogy a Louvre után a Magyar Nemzeti Múzeum volt a második európai múzeum, amely meghívást kapott, rendezzen kiállítást Pekingben, a Tiltott Városban. Az önmagában is rendkívüli esemény rangját tovább fokozta, hogy a kínai főváros a magyar műtárgyakkal új kiállítóhelyet nyitott a Tiltott Város északi kapujánál található toronyban. Az épületrész egészen addig a műemlékegyüttes elzárt területe volt.

A "Sissi és Magyarország - a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században" című kiállítás 2017 júniusában indult kínai útjára, és nem sokkal ezelőtt tért vissza Budapestre. Elsőként, szeptember 3-ig, a Sanghaj Múzeumban 695.279 látogatót fogadott, majd a következő állomáson, Pekingben szeptember 28. és január 3. között 664.924 ember csodálta meg a Nemzeti Múzeum anyagát. 2018. január 26-án a tárlat már a kunmingi Jünnan Tartományi Múzeumban vendégszerepelt, ahol májusig 300.355 látogató tekintette meg. Még nagyobb volt a siker Hszianban, az agyaghadsereg birodalmában, ahol a történeti múzeumban Sissi és a magyar arisztokrácia 1.080.000 fő érdeklődését keltette fel május 28. és augusztus 20. között. Közben a Nemzeti Múzeum vezetői, muzeológusai több kínai csatorna műsorában szerepeltek, népes hallgatóság előtt tartottak tárlatvezetést, valamint előadást a magyar történelemről. Külön elismerés a Magyar Nemzeti Múzeum számára, hogy ezek a látogatói adatok a kínai múzeumok életében is kiemelkedő eredménynek számítanak.

hirdetes

Magyar Nemzeti Múzeum kiállítás

A kiállítás nemcsak azért volt különleges élmény a kínai látogatók számára, mert megismerhették a legendás Erzsébet királynét, valamint megtekinthették legyezőjét, vagy annak a ruhaderéknak a másolatát, amelyet Sissi halálakor viselt. (Az eredeti a Nemzeti Múzeum állandó kiállításában látható.) A több mint 150 eredeti darabot felsorakoztató tárlat azt is bemutatta a kínai múzeumlátogató közönségnek, miként éltek az arisztokrata családok tagjai az elmúlt háromszáz esztendőben, a késő középkori és újkori Magyarországon. A kiállított öltözetek, bútorok, képek, fegyverek, ékszerek, az étkezés és vendéglátás eszközei egyszerre mutatták be a magyar nemességet körülvevő pompát, valamint azt a műveltséget, amelyet ez a társadalmi réteg képviselt.  A különböző témákat bemutató műtárgyak mellett felsorakoztak a magyar történeti festészet és grafika prominens darabjai is, amelyeket olyan különleges multimédiás alkalmazáson tekinthetett meg alaposabban a közönség, mint a magyar fejlesztésű "Magic Wall" Sanghajban.

hirdetes

A kiállítás nemcsak a magas látogatószám, a különleges kiállítóhelyek miatt vált mérföldkővé a Magyar Nemzeti Múzeum történetében. Az intézmény ragaszkodott ahhoz, hogy a múzeum képviselője folyamatosan - a teherszállító repülőgépen is - a műtárgyak mellett maradjon, precedenst teremtve a műtárgyszállítás eddigi nemzetközi gyakorlatában.

A Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, Széchényi Ferenc arra törekedett, hogy a magyar kultúra, a magyar történelem egyetemes tárházár teremtse meg. Az intézmény kiemelt feladata, hogy a világon minél több helyen, minél több ember előtt mutassa meg azt a gazdagságot és sokféleséget, amelyet az intézmény 216 éves története során összegyűjtött, megőrzött.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum és Alapítvány jóvoltából az MNM Ötvös- és Porcelángyűjteményeiből bemutatott teríték és étkészlet darabjait a Budavári Palota korabeli herendi étkészletének utángyártott másolataival egészíthettük ki. 

Forrás: mti.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

hiba

egy szándék szerinti, vagy elõírt használattal kapcsolatos követelmény nem... Tovább

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Történelem