notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Diplomáciai adok-kapok Magyarország és Szlovákia között

hirdetes

Diplomáciai adok-kapok Magyarország és Szlovákia között

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A magyar külögyminiszter magához kérette Szlovákia nagykövetét, ahol magyarázatot kért az elmúlt hetek szlovák nyilatkozataira. A magyar kifogásokra a szlovák külügymisztérium élesen reagált. Szerintük a magyar fél csak a konfrontációt keresi

Göncz Kinga külügyminiszter magyarázatot kért Juraj Migas nagykövettől az elmúlt hetekben elhangzott szlovák megnyilvánulásokra. A magyar álláspont szerint ezek elfogadhatatlanok és érthetetlenek két, demokratikus értékrendet valló EU- és NATO-tagállam esetében.

A külügyminiszter kiemelte Robert Fico miniszterelnök politikai felelősségét abban, hogy milyen pártok koalíciójának tagjai. Az egyes szlovák koalíciós politikusok által hangoztatott nézetek pedig elérik a gyűlöletbeszéd szintjét. Emellett kifogásolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma és Csáky Pál, az MKP elnöke elleni összehangolt támadást is.

Kisebbségi status

hirdetes

Nehezményezte azt is, hogy Szlovákia nem teljesítette korábbi vállalását, még mindig nem szerepelnek a szlovák tankönyvekben magyar átírással is a helységnevek. Ezzel a szlovák fél megszegte a kisebbségi status quo megváltoztathatatlanságára tett ígéretét.

A szlovákiai magyar iskolák pedig alig jutottak EU-s pályázatokból finanszírozott támogatásokhoz. Ez szemben áll az unió diszkriminációmentességet valló politikájával.

A szlovák külügyminisztérium "egészében és részleteiben is" visszautasítja a magyar külügyminisztérium álláspontját, amelyet csütörtökön ismertettek a magyar külügyminisztériumba bekéretett budapesti szlovák nagykövettel, Juraj Migassal Budapesten.

hirdetes

Robert Fico

Pozsony szerint a magyar fél hangvétele, s annak meglapozatlan állításai elfogadhatatlanok. Budapest konfrontációt kereső álláspontjai és lépései azóta vannak jelen a magyar politikában, amióta Szlovákia jelenlegi, Robert Fico vezette kormánya demokratikus választások nyomán hatalomra lépett.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a magyar fél provokálja Szlovákiát, s ezt azért teszi, mert odahaza gondjai vannak. A magyar fél vádjaira neki továbbra is az a válasza, hogy ismételten hivatalos szlovákiai látogatásra hívja meg a magyar miniszterelnököt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

geocentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacon azonos marketingtevékenységet valósít meg. Tovább

marketing menedzsment

A tervezésnek és a végrehajtásnak az a folyamata, melynek során elképzelések, áruk és... Tovább

Tovább a lexikonra