notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Egzotikus gyümölcs lehet a megoldás az olajszennyeződésekre

A mangó lehet a megoldás az olajszennyeződésekre

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ausztrál kutatók szerint a mangóhéj jelenthet megoldást a talajokat és vizeket szennyező olajkiömlések problémájára. Állításuk szerint az egzotikus gyümölcs héjából készült kivonattal környezetbarát módon lehet eltakarítani az olajszennyeződéseket. 

Mangó az olajszennyeződések ellen

A mangóhéj-kivonat oxidációja révén képes lebontani az olajkiömlésekben lévő mérgező anyagokat, amelyek nem hagynak maguk után mást, csak tisztíttott talajt és oldott vasat. – állítják a Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei. 

 

 

Biruck Desalegn Yirsaw, a tanulmány vezetője nanorészecskéket hozott létre kiszárított, összezúzott, felforralt és átszűr mangóhéj felhasználásával. Ezeket összekeverte vaskloriddal, majd ezzel az vegyülettel sikerült eltávolítania a szennyezett talajból a méreganyagok 90 százalékát. A kivonat ezen kívül a szennyezett vízből 99 százalékban távolította el a mérgező krómot, így egy fenntartható és környezetbarát megoldást nyújva az olajfoltok problémájára. 

hirdetes

 

 

A jelenlegi olajszennyeződéseket boránnal (bórhidrid) kezelik, vagy érintetlenül hagyják őket, hiszen nem környezetbarát módon tisztítja a szennyezett talajokat. 

hirdetes

 

 

A mangó héja igen gazdag bioaktív összetevőkben, így a kutatókban felmerült a gondolat, hogy a belőle készülő vas nanorészecskék talán hatékonyabban működnek majd az oxidáció során. Ezek a nanorészecskék hatékonyan működtek a vizsgálatok alatt, így egy mesterségesen előállított másolatukat is túlszárnyalva távolították el a mérgező anyagokat a szennyezett talajokból és vizekből. 

 

 

"Amíg a világ továbbra is gazdaságilag és politikailag függ az olajipartól, mint energiaforrástól, addig az olajszennyezések hatásainak orvoslása komoly és állandó feladat marad" - fűzte hozzá a szakember. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Külföld

Szótár

vertikális marketingrendszer

Az értékesítési út szereplői közötti valamilyen mértékű vertikális integráció megléte. Tovább

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

Tovább a lexikonra