notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hová tűnt a Mars felszínéről az összes víz és az élet?

hirdetes

Már sejtik a tudósok, hová tűnt a Mars felszínéről az összes víz és az élet

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Úgy látszik, az Opportunity nevű Mars-járó halála nem volt hiábavaló, a porvihar után ugyanis egy nagyon fontos dolog derült ki.

Hová tűnt a Mars felszínéről az összes víz és az élet?

Jócskán túllépve az eredetileg gondolt időkeretet, az Opportunity nevű Mars-járó még 2018-ban is vígan dolgozott anélkül, hogy bármi megzavarta volna a kis robotot ebben. Aztán jött a nagy porvihar, és gyakorlatilag minden megváltozott. A napelemeit vékony porréteg lepte el, ami miatt nem tudott energiához jutni, így 2019 februárjában a NASA szakemberei végső búcsút vettek tőle. A kutatók szerint azonban nem az Opportunity volt az egyetlen áldozata a marsi időjárásnak.


A tudósok úgy vélik, a vörös bolygónak egykor vastag légköre volt, a felszínének 20 százalékát pedig víz borította. 4 milliárd évvel ezelőtt azonban a Mars elveszítette a mágneses mezejét, így nem sok minden tudta megvédeni a napszéltől. Emiatt a légköre jelentős részét elveszítette a planéta.

hirdetes

© NASA


A felszínen lévő víz ezek után már teljesen kiszolgáltatottá vált, és ahogy azt az ExoMars nevű műhold adatai alapján gondolják, a bolygó felszínén dúló porhivarok is hozzájárultak az óceánok és tavak elvesztéséhez.


Míg a vízrészecskék normál esetben 20 km-es magasságban találhatók meg a légkörben, a mostani porhivar után már 80 km-en is érzékelte a víz molekuláit az ExoMars. Ilyen magasságban azonban sokkal könnyebben bomlik fel a szerkezete hirdogénre és oxigénre. Mindez azért is nagyon fontos, mert ez a körülmény is befolyásolhatja a jövőben az emberi küldetést.

hirdetes


És miközen az Opportunity az utolsó óráiban volt már, a Curiosity képes volt megfigyelni a vihart, méghozzá az "első sorból". A robot felvételein porördögök jelentek meg, amik hamar "eltűntek". Ez azért gond, mert ezek tudták volna megtisztítani a Mars-járó napelemeit.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

helyesbítés

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia Tudomány