notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy marketing terv elengedhetetlen részei

hirdetes

Egy marketing terv elengedhetetlen részei

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A különbözõ piacokon olyan verseny folyik manapság vállalatok, szervezetek, alapítványok, pártok, emberek stb. között, hogy szinte nincs is az a szereplõ, aki ne alkalmazna marketinget, illetve ne rendelkezne valamilyen marketing tervvel, maximum nem tud róla. De mi is az a marketing terv. Ehhez nem kell más, mint marketing, meg egy terv.

Egy marketing terv elengedhetetlen részei

Azért természetesen nem ilyen egyszerû a dolog, és nem lehet csak úgy összeállítani, hogy magamhoz veszek egy behûtött sört, meg egy doboz cigit és összedobok egy marketing tervet.

Mi is az a marketing

Elõször is tudnunk kell mi az a marketing. Erre én is kreálhatnék egy meghatározást, de minek, ha már tõlem sokkal okosabbak találóan megfogalmazták. Álljon itt Philip Kotler megfogalmazása, mely szerint: „A marketing az igények feltárása és kielégítése ... oly módon, mely mindkét fél számára pozitív értéket teremt.” A terv pedig terv, ez az én megfogalmazásom.
Mielõtt elkezdenénk a tervezést, pár dolgot nem árt meghatároznunk. Az egyik, hogy milyen célokat kívánunk a szervezeten belül elérni, és ehhez rendeljünk hozzá – a megvalósításukhoz szükséges - marketing célokat is.

Ezeket a nagyobb, stratégiai célokat úgy kell meghatároznunk, kitûznünk, hogy az igazodjon a szervezetünk méretéhez, a piaci részesedésünk mértékéhez, anyagi kereteinkhez stb. egyszóval a lehetõségeinkhez. Gyakorlatilag pozícionálást végzünk, elhelyezzük magunkat, illetve szerepünket azon a piacon, amelyen mûködünk. Ehhez elõször meg kell ismernünk magunkat, amelyre kiváló eszköz egy SWOT analízis (ismeretlen kifejezések magyarázata kérésre a honlapon, a szakmai klubon belül lévõ online tanácsadás pontban – a szerk.), mellyel mindenféle szempontból felmérhetjük saját szervezetünket.

Amennyiben ez megvan, akkor a lehetséges versenytársak, partnerek meghatározását, értékelését kell elvégeznünk, aminek a legalaposabb módja egy benchmarking, azon belül is a verseny-benchmarking. Maga a kifejezés, hogy verseny nem igazán szerencsés, hiszen nem csak a konkurenciát elemezzük, hanem a partnereket is, - abból a célból, hogy minél hatékonyabb marketing tervet hozzunk létre, nem kizárva a velük való együttmûködés lehetõségét sem – de a marketing guruk így nevezték el, hát ne kötekedjünk velük.

hirdetes

„S ha mindez volt, ahogy írva” (ahogy a Költõ mondja), nekiláthatunk - a marketing eszközeinket számba véve - a marketing tervünk kialakításához. Hogy melyik szervezetnek milyen marketing eszközei vannak, illetve ezek milyen súlyozással szerepelnek, azt a marketing mix mutatja meg, vagyis abból a bizonyos 5 P-bõl hány kicsi, közepes és nagy P-vel tudunk operálni. A tervezés kezdetén határozzuk meg, hogy kit, és milyen mértékben kívánunk bevonni a marketing terv megalkotásához, illetve a megvalósításába.

Ezután a fentebb elvégzett feladatok kiértékeléseinek összegzését követõen teljesen letisztázhatjuk, és véglegesíthetjük a marketingcélokat, valamint a marketing mix segítségével ezen célok elérési utjait, vagyis a megvalósítás stratégiáját.

Mivel a megvalósításba bevonni kívánt embereket már meghatároztuk, most határozzuk meg azt is, hogy mi a konkrét feladatuk, és ez szerintem nagyon fontos feladat, mert ezerszám látni alapjaiban jó marketing tervet, amely azért dõl dugába, mert nincsenek rögzítve a feladat-, és hatáskörök, vagy nem a megfelelõ ember végzi az adott feladatot.

Biztos észrevették, hogy még nem szóltam a költségekrõl. Pedig olyan országban élünk, ahol ez nagyon érzékeny téma. Szerencsére ma már belátják a szervezetek, hogy ezen nem lehet spórolni, természetesen folyamatosan összevetve a kiadásokat a bevételi oldallal.

hirdetes

A marketingköltségek tervezésénél érdemes többször átgondolni, hogy biztosan mindent számba vettünk-e, mert ekkor csak kisebb mértékû lesz az eltérés (eltérés biztosan lesz). Most jutottunk el oda, hogy a konkrét eszközöket, amivel a marketinget végezni szeretnénk, vagyis a reklámeszközöket meghatározzuk. Ilyen eszközök az adott szervezettõl függõen lehetnek hirdetések, telemarketing, direct mailek, különbözõ médiumokban történõ reklámspotok, interjúk, nyilatkozatok, honlap, hírlevelek, köztéri reklámanyagok, vásárokon történõ megjelenések, vevõtalálkozók stb. Arról, hogy milyen szervezetnek melyik eszközt, vagy eszközkombinációt érdemes használni, azt nem ebben az általános, tájékoztató jellegû cikkben szeretném közölni, szerintem nyilvánvaló okokból.

A felsorolt tevékenységek elvégzése, és látszólag sikeres megvalósítása semmit sem ér, ha nem kísérjük állandóan figyelemmel a megvalósítást, és nem értékeljük ki folyamatosan a kapott eredményeket, illetve nem avatkozunk be a kellõ idõben, helyen és mértékben (PDCA elv alapján).

Látszik tehát, hogy tényleg nem olyan egyszerû dolog egy marketing tervet elkészíteni, és megvalósítani, még ha beszélni olyan könnyû is róla, hogy tényleg elég egy üveg sör, és egy doboz cigi.

ISO 9001, ISO 14001, ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

társadalomközpontú marketing

A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és... Tovább

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

Tovább a lexikonra