notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Master Page alkalmazása

hirdetes

Master Page

Herwerth Brigitta
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Master Page-re (a továbbiakban MP) tekinthetünk úgy, mint hasonló oldalak összessége

Mit is jelent ez?

Megvalósítás szempontjából azonos tartalmak újrahasznosítása. Az átlagos, HTML kódban íródott és más beépülő technológiát nem alkalmazó oldalak, minden kiváltott eseményre újratöltődnek.

Az MP ezzel szemben egy kiállított struktúrát épít fel, melyben az ismétlődő elemek “újrahasznosíthatóak”. Azaz,  egy átlagos oldal,- felépítési szerkezetét véve alapul - ,  áll egy fejlécből, gyors menüsorből, oldalsó menüsávból, oldalsávból és láblécből.

Ezen tagok tartalma, változatlan, mégis minden egyes oldalon szerepelnek. HTML kiegészítésben próbálkoztak a frémek kialakításával, de ez erősen böngészőfüggő, melyik miként támogatja. A Master Page sajátossága, hogy a kialakított felületen elhelyezhetjük a tagjainkat, melyek tartalmazhatnak ContentPlaceHolder (CPH) nevű elemeket.

ContentPage-ek folyamata

A továbbiakban hozzáadott ContentPage-ek ezekre a ContentPlaceHolder mezőkre irányulnak, és futás közben, a MasterPage felépítését örökölve, saját tartalmukat beillesztve jelennek meg. Így a Content Page (CP) kialakításánál nem kell ismét a fejlécet, menüsort, láblécet stb. kialakítani, mert azok az MP-től származnak.

hirdetes

A származtatás, CP-en természetesen felüldefiniálható, igaz, nem új tag elhelyezésével, hanem az eredeti tagra való hivatkozással, és annak property gyűjteményének értékmódosításával. Egy MP több ContentPlaceHoldert tartalmazhat, ami szabad utat enged, egyedi tagtartalmak befűzésére, ami utat enged tetszőleges számú menü, fejléc, tartalom alkalmazására.

MasterPage-in-MasterPage egy megvalósítható eljárás, de ezesetben mindig beágyazásról beszélhetünk.
Működésben úgy fest, hogy rendelkezünk egy MP-vel, aminek egyik CPH-ba egy másik, önálló MP-t töltünk. Az eredeti szerkezetünkön belül, megvalósíthatunk további “almenüs” tartalmakat.

Portáloknál alkalmazzák

A gyakorlatban, ezeket portálok fejlesztésénél használják, azon belül is a blog, vagy fórumok fejlesztésénél. Egy fórumnak példán át szemléltessük a működést:

hirdetes
Adott egy portál, amin számos elérhető lehetőség áll a kliens számára. Ez egy MP mely fejléctől a láblécig keretezi a site-ot. Itt böngészhet, olvasgathat, nézheti a számára tetsző opciókat.

A fórum a portál része, rendszerileg, viszont ésszerűbb egy saját keretbe foglalni. Ilyenkor a MP fő CPH-be a fórum MP-et hívjuk be. Az eredeti oldal kerete megmarad, viszont a teljes fórum tartalmat is kezelhetjük. Következménye, a fórum saját menükészlettel rendelkezhet, mely keretei ismételten csak “fixnek” mondható, hisz a tartalmak között váltva a kerettartalom látható marad.

A MasterPage igazán hasznos eszköze az ASP fejlesztő környezetnek. Az aktív szerver oldal, már teljesen érthető kifejezés, hiszen a MP dinamikusan, kérésre generálja le a kívánt ContentPage tartalmat, melybe már a saját tagjait is befordítja.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

A karimatömítések tulajdonságok és felhasználás

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

Tovább a lexikonra