notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megválaszolták az egész internetet lázban tartó matematikai feladványt

hirdetes

Mérő László megválaszolta az egész internetet lázban tartó matematikai feladványt

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

1 vagy 16 a megoldás? Mérő László egyetemi tanár megválaszolta a kérdést. Egy elsőre egyszerűnek tűnő, de sokakat zavarba ejtő matematikai feladvány, ami felrobbantotta a netet, íme:

Megválaszolták az egész internetet lázban tartó matematikai feladványt

 

Az egyenlet semmi különlegeset nem tartalmaz: van egy kis összeadás, szorzás, osztás, egy-egy zárójel és persze a számok. Ráadásul nem is nagy számokról van szó, hiszen egy nyolcas és néhány kettes szerepel benne. Vagyis még nem is tűnik annyira ijesztőnek a művelet.


Ennek ellenére még most is tucatjával bővül az eredeti poszthoz tartozó hozzászólások száma, többen ugyanis ahhoz ragaszkodnak, hogy a megoldás 1, másoknál viszont 16 jött ki. Az ok nem a számolással kapcsolatos készségek hiányánál keresendő, másról van szó: eltérő megközelítések vannak, melyik műveleti jel élvez elsőbbséget a másik előtt, így sokan más utat követnek.

hirdetes


A megfejtők két táborra szakadtak: 1 vagy 16?


hirdetes
A Portfólió megkérdezte Mérő László matematikust, az ELTE egyetemi tanárát, szerinte melyik megoldás a helyes. Nincs egyértelmű megoldása, mindkét érvelés védhető. Nem matematikai kérdés, hanem tipográfiai.


Mit jelent a tipográfiai ebben az esetben? „A tipográfián azt értem, hogy a matekban az nincs szabályozva, hogy hol mekkora szóközt kell hagyni. Ugyanakkor az, ahogyan tördelve van valami, irányítja a szemet, azt, ahogyan olvassuk. Az adott esetben éppen az a trükkös, hogy a szóközök úgy vannak belőve, hogy pont határeset, hogy véletlennek tekinthetők-e (és akkor 16 az eredmény) vagy szándékosnak (és akkor 1). Pont ezért lehet ilyen jóízűen vitatkozni ezen a feladaton” – mondta.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

helyesbítõ tevékenység

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Tudomány