notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Megakadályozhatatlan az álhírek terjedése

hirdetes

Megakadályozhatatlan az álhírek terjedése

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sokan, sokszor hirdettek már harcot az álhírek ellen, az utóbbi években mégis megállíthatatlanul terjedtek, főként a közösségi oldalakon. Legutóbb az Európai Bizottság szólított fel az álhírek terjedése elleni fokozottabb fellépésre. A fő kérdés azonban az, hogy egy hírről ki döntheti el, hogy álhír-e.

Megakadályozhatatlan az álhírek terjedése

Az M1 Ma este című műsorában az első és alapvető kérdés az volt, hogy megállítható-e az álhírek terjedése, amire a szakértő kijelentette: nem. Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke kifejtette, a téma rendkívül összetett, az egyik ilyen nehéz tényező, hogy nagyon nehéz megállapítani egy-egy hírről, hogy igaz-e, vagy hamis.

Mint mondta, természetesen vannak olyan alapvető dolgok, mint például egy halál ténye, hiszen az tény. Ugyanakkor például a Facebooknak az az álláspontja, hogy ők nem feltétlenül akarják eldönteni valamiről, hogy az igaz, vagy nem igaz, őket az érdekli, hogy a felhasználók mennyire szeretnek valamit megosztani.

hirdetes


Meg kell különböztetni a veszélyes és álhíreket


Keleti elmondta: szét kell választani a veszélyes hírek és az álhírek kategóriáját. Amennyiben a Facebookon valaki sértőnek értékel egy hírt, akkor amennyiben ez veszélyt jelent bárki életére, a közösségi oldal azonnal a hatósági szervekhez fordul és intézkednek az ügyben – magyarázta.


Ma a Facebooknak több ezer olyan munkatársa van, aki azért felel, hogy az oldalon megjelenő híreket értékelje, munkájukat pedig mesterséges intelligencia is segíti. A hírek értékelése után a felhasználókat a cikkek megosztása előtt figyelmezeti a közösségi oldal, hogy azok kétes tartalmak lehetnek. Végül pedig a felhasználó maga dönti el, mit csinál az adott hírrel – fejtette ki Keleti Arthur.

hirdetes


Kérdéses, mikortól kell beleavatkozni


A szakértő elmondta azt is, a Facebook nemrég törölt több száz oldalt és profilt saját platformjáról, a Twitterrel közösen együttműködve. Véleménye szerint a Facebook komoly dilemmával küzd azzal kapcsolatban, hogy meddig mehet el a tartalmi szabályozásokban, korlátozásokban. Gondot okoz, hogy hol kezdődik az a határ, ahol az oldalnak be kell avatkoznia egy-egy profil életébe, vagy oldal életébe – fogalmazott.

 

Forrás: MTI.hu/HIRADO.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Magyar Marketing