notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A TikTok éppen meghódítja a világot, de vajon megbízható ez a kínai fejlesztésű alkalmazás: nemzetbiztonsági veszélyforrásként tekintenek rá

hirdetes

A TikTok éppen meghódítja a világot, de vajon megbízható ez a kínai fejlesztésű alkalmazás?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az lavinaszerűen gyarapodó TikTok a legújabb őrület a fiatalok körében. A videómegosztó alkalmazás jelenleg félmilliárd aktív felhasználónál jár, amelyek nagy részét a tizenévesek és a fiatal huszonévesek teszik ki. A TikTokon első sorban zenés videók, a videós kihívások, és mémek népszerűek, de egyre több márka is igyekszik megszilárdítani jelenlétét a platformon a fiatal közönség megcélzása reményében.

Veszélyes lehet a tiktok

Azonban a politikusokat világszerte aggasztja, hogy a TikTok egy kínai fejlesztésű alkalmazás a ByteDance tulajdonában, és egyesek nemzetbiztonsági veszélyforrásként tekintenek rá. Ezen kívül a törvényhozók is aggodalmukat fejezték ki az applikációval kapcsolatban a biztonsági szempontok miatt.

Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy biztonságos-e a TikTok, vagy csak automatikusan mindentől félünk már, ami kínai, és az okostelefonunkon van.

Hogy működik a TikTok?

A TikTok felhasználói – túlnyomórészt tizenévesek, vagy fiatal huszonévesek – 15 másodperces videókat tölthetnek fel az alkalmazásra. Ezek nagy része valamilyen playback felvétel egy aláfestő zenével, vagy egy humoros, rövid jelenet, esetleg egy látványosan megvágott videó. Ezeket a videókat aztán mind a felhasználó követői, mind idegenek megtekinthetik a platformon. Minden fiók nyilvános, habár a felhasználók beállíthatják, hogy feltöltéseiket csak bizonyos más felhasználók láthassák.

A TikTok algoritmusa folyamatosan elemzi, hogy egy felhasználó milyen videókat néz szívesen, és a „Neked” felületen ehhez hasonlókat igyekszik javasolni neki. A felhasználók továbbá konkrét témákra és más felhasználókra is rákereshetnek, illetve válogathatnak a felkapott trendek (hashtagek) között.

A felhasználók továbbá privát üzenetekkel is kommunikálhatnak egymással, de csak ha szerepelnek egymás barátlistáján. Az alkalmazást minden 13 év feletti használhatja, habár senki sem ellenőrzi, hogy valaki túl van-e a minimum korhatáron – a TikTok szülői felügyeleti eszközöket is kínál.

Kik állnak a TikTok mögött?

A TikTok veteránjai eredetileg a Musical.ly alkalmazás felhasználói voltak, amely egy szintén kínai vállalaté volt. 2017-ben a ByteDance felvásárolta az appot, és beleolvasztotta azt a TikTokba.

A ByteDance többek között a TikTok „kínai testvérét” is fejleszti, ami a Douyin nevet viseli. Ez egy másik hálózatról működik, mint a TikTok, hogy megfeleljen a kínai cenzúratörvényeknek.

A cég nem egyszer került már botrányos helyzetbe. 20178-ban például Indiában átmenetileg letiltották a használatát, az Egyesült Államokban pedig nyomozást indítottak ellene, továbbá egy 4,3 millió fontos bírságot is kapott, miután kiderült, hogy a Musical.ly-n a működtetők tudta ellenére kiskorú felhasználók videói is láthatók voltak.

hirdetes

Miért félnek az emberek a TikTok adatkezelésétől?

A TikTok amerikai kritikusai arra figyelmeztetnek, hogy az alkalmazás veszélyt jelenthet a felhasználók magánéletére. Alex Stamos, a Facebook biztonsági igazgatója és a Stanford-i professzor is hangot adott aggodalmának, miután híre ment a ByteDance amerikai és kínai alkalmazottjai közötti viszályoknak.

Az amerikai tartalomellenőrző csapat korábbi tagjai szerint (akiknek a feladata a terrorizmust és felnőtt tartalmakat megjelenítő videók eltávolítása) a kínai kollégáik azt mondták nekik, hogy azokat a videókat is töröljék, amelyek egyébként nem számítanának erőszakos tartalomnak az Egyesült Államokban – állítja a Washington Post egyik jelentése. A törölt videók állítólag heves csókolózást, félreérthető táncmozdulatokat, és politikai vitákat tartalmaztak.

Mások amiatt aggódnak, hogy Kínában az közösségi alkalmazásokat törvény kötelezi arra, hogy kiadják felhasználóik adatait az államnak. A ByteDance szerint azonban Kínán kívüli országok felhasználóinak tartalmait külön tárolják, és nem osztják meg a Kínai hatóságokkal.

Mi aggasztja még az amerikai törvényhozókat?

Az amerikai politikusok nemrégiben arra kérték fel a TikTokot, hogy tegyenek vallomást egy kongresszusi tárgyaláson, mert tisztázni akarták, hogy a ByteDance-nek tényleg nincs-e köze a kínai kormányhoz.

Számos szenátor is támogatna egy kormányzati nyomozást. Arkansas állam szenátora, Tom Cotton állítása szerint a TikTok egy idegen befolyású kampány célpontja lehet, mint azok, amiket a Facebookon és a Twitteren halytottak végre a 2016-os választások előtt. A ByteDanec állítása szerint nem jelenít meg politikai hirdetéseket, de a szenátor azt állítja, hogy még így is aggasztó a gondolat, hogy Kína más módszereket talál majd a felhasználók személyes információnak felhasználására. Ezen kívül attól tart, hogy a cégnek muszáj lenne együttműködnie a Kínai Kommunista Párttal.

hirdetes

Mit tesz a TikTok azért, hogy megbízzanak benne?

A cég állítása szerint sokat változott 2019 során. Eleinte minden nemzetközi területen azonos tartalomszabályzatot alkalmazott, de az Egyesült Államokban sajátos moderációs irányelvek szerint járnak el.

Vanessa Pappas, a TikTok amerikai rézlegének vezérigazgatója a következőt nyilatkozta:
„A gyors növekedéssel egy időben igyekszünk tovább erősíteni az amerikai csapat önállóságát és bővíteni a lehetőségeiket.”

A cég továbbá egy külső felet is felbérelt, hogy ellenőrizze és biztosítsa, hogy a felhasználók adatai nem jutnak el a kínai kormányhoz azokon az alkalmazásokon keresztül, amelyek a TikTokhoz kapcsolhatók.

A TikTok jövője

A Grindr nevű meleg társkereső alkalmazás (amelyet a szintén kínai Kulun vásárolt fel) egy fontos tanulságos történetet kínál a TikTok számára. Az Egyesült Államok Idegen Befektetésügyi Bizottsága (CIFIUS) rákényszerítette a Kulunt, hogy eladja a Grindr-t, és a megegyezés szerint 2020-ban így is tesz majd.

A CIFIUS-nak hatalmában áll visszafordítani az idegen eredetű felvásárlásokat, ha úgy határoz, hogy azok nemzetbiztonsági veszélyforrásokat jelenthetnek. A bizottság pedig úgy döntött, hogy a Grindr túl sok személyes adatot tárolt az amerikai katonákról.

A jelentések szerint most a Musical.ly felvásárlásában nyomoz azzal az indokkal, hogy a cég alapjáratón kaliforniai volt, még ha a központja Sanghajban is volt. Ha a ByteDance elveszíti a csatát, akkor a TikTok is hasonlóan végezheti, mint a Grindr.

A TikTok az Egyesült Királyságban is vizsgálati célpont lett ¬– Elizabeth Denham információügyi biztos még idén júliusban bejelentette, hogy az után nyomoz, hogy az alkalmazás hogyan használja a gyerekek adatait.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

audit

auditbizonyítékok nyerésére és ezek objektív kiértékelésére irányuló... Tovább

auditor

személy, akinek megvan a felkészültsége audit végzésére Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Technológia