notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Valóban ennyire jó dolog ez a távmunka?- Mindent a home office-ól, a home ofice pozitív és negatív hatásai, azaz a home ofiice előnyei és hátrányai

hirdetes

A Twitternél a koronavírus után is marad a home office- tényleg ennyire hatékony a távmunka?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Twitternél a dolgozók szerint a koronavírus járvány után sem lesz kötelező visszatérni az irodai munkához, kivétel, ha olyan feladatokat kell ellátni, ami igényli a személyes jelenlétet, például a szerverek karbantartása. Ami nem túl meglepő ebben a közegben, más nagy hasonló cégeknél is hasonló példákat láthatunk. Most, hogy a fél világ home office-ra váltott egy ideje, alkalmunk nyílt letesztelni, hogy a távmunka valóban olyan jó, és hatékony-e, mint ahogyan elképzeltük. A Twitternél úgy tűnik bevált, de mint tudjuk minden éremnek két oldala, a mérlegnek pedig két nyelve van. Mi gondosan összegyűjtöttünk mindent a távmunkáról, negatívumokat, pozitívumokat, mind munkáltatói, mind munkavállalói szemszögből, neked már csak a mérlegre kell pakolnod őket, saját szempontjaid alapján súlyozni, és várni, hogy melyik irányba hajlik!

A home office előnyei, hátrányai

A home office olcsóbb, mint az irodai munka?

És most nem a styliston megspórolt költségeket értsük, home office rendszerben működtetni egy vállalkozást jelentős költségcsökkentésekkel jár. Egyrészt nem kell akkora, vagy semekkora irodát bérelni, fenttartani, rezsit fizetni, és a szükséges eszközök beszerzését is olcsóbban meg lehet úszni. Másfelől nem kell bérletekre, utazási támogatásokra sem költeni, és ezzel nemcsak a munkáltatói, hanem a munkaadói oldalon is lehet spórolni. Mindezeken felül pedig, egy amerikai kutatás szerint a munkavállalók akár nyolc százalékkal alacsonyabb fizetésért is hajlandóak elvégezni ugyanazt a munkát, amennyiben ezt home-office rendszerben tehetik. 

De! Azért a home officeban történő munkavégzéshez is kell eszközöket biztosítani: a telefon, laptop, internet hármasa nélkül ugyanis nem lehetséges otthonról munkát végezni, sok cég még bútorok beszerzésében is nyújt támogatást az alkalmazottaknak.

hirdetes


A home office hatékonyabb, mint az irodai munka?

hirdetes

A home office tényleg hatékonyabb, ezt több felmérés is alátámasztja: termelékenység növekedése elérheti az 50-70 %-ot is. A home officeban töltött munkaidő tényleges munkaidő, ami nem meetingekre való járással, a kollegákkal való kávézással, csevegéssel, hosszas ebédszünetekkel, egyéb megszakításokkal zajlik. Nyugalomban az ember kreatívabb és hatékonyabb, ezt pedig a kutatások is alátámasztják. Arról nem beszélve, hogy nem mindenkinek azonos időintervallumba esik az aktivitásának a csúcsa, nem lehet mindenkit egy 8 órás keretbe szorítani. Szerencsére már sok helyen ne azt követelik meg, hogy ülj 8-5-ig a gép előtt, hanem hogy végezd el megfelelően a rád szabott munkát, és ezt is értékelik. És ha nem vetted észre ez egy újabb költség csökkentő faktor, hiszen az esetekben olcsóbb munkaerő még hatékonyabban is végzi a munkáját.

A home office unalmasabb, mint az irodai munka?

De ha nincs csevegés, kávézás és közös ebéd, akkor a home office unalmasabb is? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik nagy hátránya a távmunkának a szociális kapcsolatok visszaszorulása, amit most a koronavírus járvány idején különösen rosszul élünk meg. Persze vannak közös megbeszélések, videókonferenciák, de ez nem az igazi, nem helyettesíti a valódi személyes kapcsolatokat. Fentáll annak a veszélye is, hogy beletemetkezünk a munkába és egy-egy étkezés kimarad, nehéz tartani a megfelelő egyensúlyt a munka és a magánélet között. A home office és az irodai munka összevetésének folytatásához lapozz a következő oldalra, van még jó néhány elem!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

objektív bizonyíték

valaminek a meglétét, vagy igaz voltát alátámasztó adatok ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek