notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tájékoztató a munkaerõ-kölcsönzés törvényes elõírásairól

hirdetes

Tájékoztató a munkaerõ-kölcsönzés törvényes elõírásairól

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A munkaerõ-kölcsönzés definíciója:
A tevékenység keretein belül a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót, ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönbeadónak átengedi.
A kölcsönbe adott munkavállaló fölött a munkáltatói jogokat és kötelezettségeket a kölcsönvevõvel megosztva gyakorolja.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre,HR Tanácsadásra állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Kölcsönbeadó (Szolgáltató) kötelezettségei:
A munkaviszony megszüntetésének jogát kizárólag a kölcsönbeadó gyakorolhatja.
A kölcsönbeadót terheli a munkaviszonnyal összefüggõ valamennyi bejelentési, bevallási, levonási és befizetési kötelezettség teljesítése.

Kölcsönvevõ (Megbízó) kötelezettségei:
Az a munkáltató, aki a kölcsönzés keretében a dolgozót foglalkoztatja.
A kölcsönvevõ a munkavállalót más munkáltatónál történõ munkavégzésre nem kötelezheti.
A munkavállalóra a kölcsönvevõnél irányadó munkarendre, munkaidõre, pihenõidõre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

hirdetes
A kölcsönvevõ, - eltérõ megállapodás hiányában - köteles legkésõbb a tárgyhónapot követõ hónap ötödik napjáig a kölcsönbeadóval közölni mindazokat az adatokat, amelyek legkésõbb a munkabér tárgyhónapot követõ hónap tizedik napjáig történõ kifizetéséhez szükségesek. Ha a munkaviszony hónap közben szûnik meg, akkor az utolsó munkában eltöltött napon köteles a kölcsönvevõ a fenti adatokat közölni.
A munkavégzés idõtartama alatt a kölcsönvevõ minõsül munkáltatónak a munkavállaló munkavédelmére (tehát neki kell biztosítani a munkavédelmi felszerelést, a munkavédelmi oktatást és az esetlegesen elõforduló munkahelyi baleseti jegyzõkönyvek felvételét), a nõk, a fiatal munkavállalók, a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatására, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a munkavégzésre, a munkakör átadás-átvételére, a munkaidõre és pihenõidõre, illetve ezek nyilvántartására vonatkozó szabályok betartása tekintetében.

hirdetes

Kölcsönbeadóra és kölcsönvevõre közösen vonatkozik:
Tilos a jogszabály által meghatározott tilalomba ütközõ munkavégzésre kölcsönkérni illetve, adni munkavállalót. (pl. sztrájk, jogszabályba ütközõ tevékenység)
Az egymás közötti szerzõdésben nem lehet korlátozni és kizárni azokat a jogokat, amelyek a munkavállalót a jogszabályok alapján megilletik.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre,HR Tanácsadásra állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

helyesbítés

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

keresztár rugalmasság

Azt mutatja meg, hogy A termék árának 1 százalékos változása miként változtatja meg B... Tovább

Tovább a lexikonra