A tudósok szerint az olyan műanyag konyhai eszközök, mint a szedőkanalak, spatulák, és habverők veszélyt jelenthetnek a májra vagy a pajzsmirigyre. Ezekből az eszközökből káros melléktermékek szivároghatnak át az ételekbe amikor magas hőmérsékleten használják őket, ezért mérgezőek lehetnek.

Főzés közben különösen veszélyesek a műanyag konyhai eszközök
A mérgező melléktermékek, tudományos nevükön oligomerek, a műanyaggyártás során nem szándékosan képződnek, és mivel szabad szemmel nem láthatók, az emberek tudtukon kívül vihetik be őket a szervezetükbe.
A német BfR (Központi Kockázatfelmérő Ügynökség) kutatói arra figyelmeztették az embereket, hogy igyekezzenek minél kevesebb ideig hozzáérni műanyag konyhai eszközeikkel az ételekhez főzés közben, különösen 70°C feletti hőmérsékleteken.
Tanulmány is készült a műanyag konyhai eszközökről
A BfR egy független szervezet, ami élelmiszer–, vegyi, és termékbiztonsági tanácsadást biztosít az állam számára. A szervezet kutatói két olyan különböző molekula oligomereit vizsgálták, amelyeket főként konyhai eszközök gyártásánál használnak – ezek a PA 6 és a PA 6,6.
A szakemberek egy 2016 és 2017 között folytatott tanulmány információi alapján figyelték meg, hogy a műanyag eszközökön található PA oligomerek miként jutnak bele az ételekbe, és hogy milyen hatással vannak az egészségre. A tanulmány szerint a konyhai eszközökről élelmiszerekbe átkerülő PA oligomerek mennyisége sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk.
Az eredmény nem túl biztató
A feltételezések szerint egy felnőtt átlagosan egy kilónyi olyan élelmiszert fogyaszt el naponta, amely valamilyen élelmiszerekkel érintkező anyaggal érintkezett – állítja az Európai Műanyagszabályozás. A rendelkezésre álló adatok szerint az említett vegyületekből 5 mikrogramm/kiló számít elfogadhatónak toxikológiai szempontból. A tanulmányból kiderült, hogy a konyhai eszközök 70%-ában a PA oligomerek aránya kisebb volt ennél, azonban a maradék 30%-nál meghaladta a biztonságosnak vélt arányt.
Káros hatással vannak a szervezetünkre a konyhai műanyag eszközök
A tanulmány egyik szerzője szerint az ilyen oligomerek nagy mennyiségben „káros hatással lehetnek a májra és a pajzsmirigyre az anyagcsere miatt”.
A tudósok azt javasolják, hogy az élelmiszerekkel használt konyhai eszközöket gyártó márkáknak össze kellene szedniük toxikológiai adataikat (az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szabályozása szerint), amik jelenleg nem érhetők el, egy átfogó kockázati felmérés érdekében.