notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Veszélyes lehet a mesterséges intelligencia?

hirdetes

A mesterséges intelligencia veszélyes? 6 AI kockázat, amiről mindenkinek tudnia kell

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Félünk-e a mesterséges intelligenciától (AI)?

Néhány figyelemre méltó személy, mint például a legendás fizikus Stephen Hawking és a Tesla és SpaceX vezetője és újítója, Elon Musk szerint az AI potenciálisan nagyon veszélyes lehet; A Musk egy ponton összehasonlította az AI-t az észak-koreai diktátor veszélyével. A Microsoft társalapítója, Bill Gates úgy véli, hogy okunk van arra, hogy óvatosak legyünk, de az előnyök jóval felülmúlja a rosszakat, ha megfelelően kezeljük. Mivel a legfrissebb fejlesztések rendkívül gyorsan alakították ki a szuper-intelligens gépeket, mint korábban gondolták, itt az ideje annak meghatározása, hogy mik a mesterséges intelligencia veszélyei.

Veszélyes lehet a mesterséges intelligencia?

Mi az alkalmazott és általánosított mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia lényege az olyan gépek építése, amelyek intelligensen gondolkodnak és cselekednek, és olyan eszközöket tartalmaznak, mint például a Google keresési algoritmusai vagy az olyan gépek, amelyek lehetővé teszik az önjáró autókat. Míg a legtöbb jelenlegi alkalmazást az emberiséget pozitívan befolyásolja, minden ilyen eszköz káros célokra is használható, ha rossz kezekbe kerül. Ma már olyan alkalmazott AI-t értünk el, mint az arcfelismerés, a nyelvek feldolgozása vagy az internetes keresések. Végső soron a területen dolgozó szakemberek egyre jobban átállnak az általánosabb AI-hoz, ahol a rendszerek képesek olyan feladatok elvégzésére is, amelyekre egy intelligens ember sem lenne képes. 

Egy megjegyzésben Elon Musk azt írta: "A mesterséges intelligencia előrehaladásának üteme hihetetlenül gyors. Annyira gyorsan fejlődik a technológia, hogy pontos számításokat nem is lehetne meghatározni, de 5-10 éven belül biztosan be fog következni valamilyen olyan esemény, amely az emberiség számára nem lesz jó hatással.”

Valóban sok olyan AI alkalmazás van, amelyek mindennapi életünket kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik. Az AI alkalmazások kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a Musk, a Hawking és mások aggodalmukat fejezték ki a technológiákkal kapcsolatosan. Például, ha az AI felelős a hálózatunk működésének biztosításáért, és a legrosszabb félelmeink megvalósulnak, a rendszer pedig megtámadja a hálózatot, akkor nagy károkat okozhat.

Hogyan lehet veszélyes a mesterséges intelligencia?

Miközben még nem fejlesztettünk ki szuper intelligens gépeket, a jogi, politikai, társadalmi, pénzügyi és szabályozási kérdések annyira összetettek és széleskörűek, hogy most meg kell nézni őket, így készek vagyunk biztonságosan működni köztük, amikor itt az ideje. A jövőre való felkészülésen kívül a szuper-intelligens gépekkel a mesterséges intelligencia már most veszélyt jelenthet a jelenlegi formájában. Vessünk egy pillantást néhány kulcsfontosságú AI-val kapcsolatos kockázatra.

hirdetes

Autonóm fegyverek

Az AI programok egyik kockázatos technológiája az öngyilkos fegyverek. Feltételezhető, hogy a nukleáris fegyverkezési versenyt egy globális autonóm fegyververseny váltja fel. Vladimir Putyin orosz elnök azt mondta: "A mesterséges intelligencia a jövő, nem csak Oroszország, hanem az egész emberiség számára. Hatalmas lehetőségekkel, de fenyegetésekkel is, amit nehéz megjósolni. Aki ennek a szférának a vezetője lesz, a világ uralkodója lesz . "

Azon kívül, hogy aggodalomra ad okot, hogy az autonóm fegyverek "saját magukhoz" juthatnak, ez a technológia egy olyan emberrel vagy kormányzattal az élén, amely nem értékeli az emberi életet, igazán veszélyes lehet. A telepítés után valószínűleg nehéz lesz szétszerelni vagy harcolni ellene.

Szociális manipuláció

A közösségi média az autonóm módon működtetett algoritmusokon keresztül nagyon hatékony célpiacra. Ezek az algoritmusok tudják, ki vagyunk, mi tetszik, és hihetetlenül jól megmagyarázzák, mit gondolunk. Mint például a Cambridge Analytica, akik 50 millió Facebook-használó adatait használták fel, hogy megvizsgálják a 2016-os amerikai elnökválasztást és az Egyesült Királyság Brexit népszavazásának eredményét. A Cambridge Analytica, ha a vádak helyesek, illusztrálja az AI társadalmi manipulációval szembeni hatalmát. Azáltal, hogy az algoritmusokkal és a személyes adatokkal azonosított személyekre terjedő propagandát terjeszt, az AI megcélozhatja és eloszthatja az általuk kedvelt információkat, bármilyen formában megtalálja a legmeggyőzőbb tényeket vagy fikciókat.

A magánélet és a társadalmi osztályozás inváziója

Most már nyomon lehet követni és elemezni az egyének minden online lépését, valamint azt is, amikor napi üzleti tevékenységüket végzik. A kamerák szinte mindenütt megtalálhatók, az arcfelismerő algoritmusok pedig tudják, hogy ki vagy. Valójában ez az a fajta információ, amely a kínai szociális hitelrendszer irányába fog vezetni, és amely várhatóan 1,4 milliárd polgár mindegyikét pontszámozni fogja, attól függően, hogyan viselkednek. Olyan dolgokat is megtudhat az emberek magánéletéről, hogy mennyit videójátékoznak vagy épp mennyit dohányoznak a bekamerázott kijelölt területeken. Emiatt az emberek magánélete teljes elnyomásban részesülhet, hiszen a mesterséges intelligencia mindenhol ott van és figyelheti az embereket.  

hirdetes

A célok és a gép közötti eltérés

Az AI-alapú gépekben az emberek értékének egy része azok hatékonysága. De ha nem vagyunk tisztában az AI gépekkel megfogalmazott célokkal, veszélyes, ha egy gép nincs élesítve ugyanazokkal a célokkal. Például egy parancs, mint a "Menj a repülőtérre minél hamarabb" lehet, hogy a mesterséges intelligencia másképp értelmezi, mint ahogyan mi gondolnánk. Anélkül, hogy pontosítaná, hogy az út szabályait tiszteletben kell tartani, a repülőtérre elvihet a leggyorsabb módon úgy, hogy akár balesetet is szenvedünk közben. 

Megkülönböztetés

Mivel a gépek képesek gyűjteni, nyomon követni és elemezni az emberek magánéletét, szokásait, lehetséges, hogy ezek a gépek felhasználják ezeket az információkat. Nem nehéz elképzelni, hogy egy biztosító társaság azt mondja neked, hogy nem vagy biztosítható, mert többször volt akár rendőrségi ügyed vagy a munkáltató elutasíthat az állásodból a "szociális hitelminősítés" alapján.

Bármely technológia felhasználható. Napjainkban a mesterséges intelligenciát sok jó dologra használják, többek között segítenek nekünk jobb orvosi diagnózisok kialakításában, vagy az életminőség javításában. Sajnos, ahogy a mi AI-képességünk bővül, látni fogjuk, hogy veszélyes vagy rosszindulatú célokra is használják. Mivel az AI-technológia ilyen gyorsan fejlődik, létfontosságú számunkra, hogy elkezdjük megvitatni az AI legjobb módjait, hogy pozitív módon fejlődjenek, miközben minimalizálják pusztító erejét.

Forrás: Forbes

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

direct marketing

A reklámozás egy speciális területe. Lényege a kétirányú kommunikáció, a célzott... Tovább

nyomonkövethetõség

képesség arra, hogy nyomon kövessék a múltját, az alkalmazását, vagy a helyét... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek